onsdag 15 maj 2019

Hur mycket luftfuktighet ska man ha inomhus

Lägre värmekostnader och bättre komfort. Klagar hyresgästerna på att det drar? På vilka nivåer ska luftfuktigheten inomhus egentligen ligga på?


För att få tydliga bevis på hur klimatet verkligen är, gör man registrerande mätningar. Man kan spara mycket pengar genom att ta reda på var problemen .

Har nu ställt in avfuktaren på men tycker att den går lite väl mycket. Men miljön i min plånbok kanske mycket sämre :) ). Hur hög luftfuktighet kan man ha men ändå slippa mögel, spindlar och källarlukt? Vad är normal luftfuktighet inomhus ? Inomhusklimat och torr luft i privata bostäder - få optimal luftfuktighet.


Det hjälper heller inte att förse hemmet med gröna växter eller en dekorativ vattenvägg, det ger långt ifrån tillräcklig effekt. En liten luftfuktare från ett byggvaruhus kommer också att ha en mycket begränsad effekt.

Om du ändå väljer denna . Just fukt är väl det första många tänker på när man pratar om inomhusklimatet, men det finns ju så mycket annat som också påverkar luften i våra bostäder. Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka. Och då spelar faktiskt luftfuktigheten en större roll än mycket annat.


Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Dessa nivåer kan möjligtvis nås i ex. Samtidigt hör man ofta att det är så torr luft. Vill man hålla nere inomhusluftens ånghalt bör man begränsa fuktproduktionen som t ex undvika att torka tvätt inomhus om man inte har torkskåp eller tumlare. Luftfuktigheten inomhus beror bland annat på hur mycket fukt vi producerar och vilken luftomsättning det är i bostaden. Rätt luftfuktighet inomhus är viktigt för både din och ditt hus välbefinnande.


Hur åtgärdar du enklast fuktskador i ditt hem eller i din fastighet? Du kan kortsiktigt också öka temperaturen i den del där du har fukt men långsiktigt går det inte att bo i ett hus som är för varmt, där är en förbättrad ventilation den bästa lösningen. I december umgås vi mycket inomhus och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat.


Vissa vill helst ha det varmt inne, medan andra sänker elementen så mycket det går. Hur varmt det ska vara inne är väldigt individuellt och beror på olika faktorer som kön, ålder och kroppstyp. Du vistas i ditt hem en stor del av livet.

Därför är en bra inomhusmiljö med rätt temperatur och luftfuktighet viktig för din hälsa. Vilken temperatur bör man ha i hemmet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet.


Luften inomhus ska röra sig mellan rummen, ny, frisk luft släppas in och gammal luft ledas ut. Att öppna fönster eller dörrar för att släppa in frisk luft är nog bra, men det är den kontinuerliga luftrörelsen som är viktigast. Dessutom släpper du ut onödigt mycket värme när du vädrar under den kalla årstiden. RF allt flitigare, medan den övre gränsen har varit oklar.


Relativa fuktigheten i byggnader utan luftfuktning är vintertid mycket låg (ca. RF). Anläggningar för luftfuktning är emellertid kostsamma att installera och, med dagens energipriser, dyra i drift.


Men ett riktigt lågt pris kan också innebär lite sämre kvalitet. Effekten är minst lika viktig. Hur mycket luft kan egentligen avfuktaren klara av. Den som vill ha en praktisk lösning utan problem ska också titta på vart vattnet tar vägen – i en behållare eller direkt ner i avloppet, och om det finns möjligheter att ställa in hur och när . Ett snabbt sätt att sänka luftfuktigheten inomhus är att använda sig av en avfuktare. En högre inomhus temperatur och en bra ventilation är naturligtvis också till god hjälp men för de utrymmen som redan drabbats är en avfuktare en klart mycket mer ekonomisk lösning.


Alla mögelsporer och mikrober behöver fukt för att . När det är kallt ute vintertid blir det ofta mycket torrt inomhus Orsaken är att den kalla utomhusluften värms upp när den förs inomhus vilket innebär att den relativa fuktigheten sjunker till ett minimum. Detta leder till problem med torr hud och torra luftrör. Om luftfuktigheten är låg kan människan klara av höga . Hur kallt får det vara om man ska arbeta utomhus?


Problem med kyla inomhus inträffar oftast under vintern vid köldknäppar. Socialstyrelsens ”Temperatur inomhus ” och ” Socialstyrelsens allmänna råd om temperatur. Vi begränsar oss här till.


Om problem uppstår sommarti ska man utföra mätningar även då. Men hur kan man öka luftfuktigheten till en nivå så att växterna trivs? Man kan ju öka värme och yta men om man ska ha ventilation alls så kommer mycket vatten att gå åt. Verkar som om man är tvungen ha ett slutet rum om akvarium eller elektrisk fuktare ska ge nån nämnvärd ökad luftfuktighet.


De flesta människor vill ha mellan och grader inomhus , men behoven är olika för olika personer. För personer som är mer känsliga, till exempel äldre eller sjuka personer eller små barn, bör luftens . Att mäta klimatet inomhus kan vara ganska komplicerat. Genom att registrera ( logga) inomhusklimatet får man en klar bild hur lokaler fungerar un-.


Instrumenten mäter både temperatur och relativ luftfuktighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg