onsdag 8 maj 2019

Isolering på betongplatta

Många gamla hus har behov av att isoleras. Inte minst vill man gjuta in vattenburen golvvärme men också passa på att isolera golvet. Isolera hus med betonggolv och gräva ur för hög isoleringsnivå.


Om du kan tänka dig att investera i att gräva ur för att göra plats för mer isolering så är processen relativt sett lik den att gjuta en betongplatta för nyproduktion. Här är de lager du behöver.

Sockelisoleringen kan avslutas över markytan med lämplig fasadpanel. Om puts används på sockeln bör putsskiva användas (levereras av putsleverantör). Besparingarna i tabellen nedan kan tillämpas endast för fundament av betong , betongplatta och endast om det inte finns isolering som bryter köldbryggan mellan . Isolering under ett golv handlar om komfort.


Alla vill vi ha sköna varma golv att gå på. En ren cementplatta känns kall. Därför vill de allra flesta som har ett hus på betongplatta kunna isolera golvet.

Till en början lades isoleringen direkt på betongplattan. Fukten trängde upp i isoleringen och orsakade . Rent spontant låter isolering ovanpå plattan som att be om problem. Du måste definitivt vidta åtgärder för att undvika fuktproblem i så fall. Om det handlar om luftspalt, fuktspärr eller nåt annat låter jag vara osagt.


Hur tilläggsisolera under parkett på betongplatta med. Att hus grundlagda med betongplatta på mark ofta får fuktproblem med åtföljande mögel- och bakterieväxt är ett tämligen känt faktum. Parkettgolvet ser ut att vara limmat på spånskivorna. För att få bort den gamla parketten åker jag förmodligen på att riva ut spånskivorna också - något jag mer än gärna gör då jag önskar isolera betongplattan när jag . Betongplatta på mark som saknar underliggande termisk isolering , är en känd riskkonstruktion avseende risk för fuktskador.


Anledningen är att betongplattan oavsett kapillärbrytande skikt och fungerande dränering saknar en tillräcklig temperaturgradient respektive en ångspärr under betongplattan som förhindrar diffusiv . Platta på mark är idag den vanligaste grundläggningsformen. En konstruktion för platta på mark består av kantelement runt ytterkanten av grunden, isolering av cellplast som läggs direkt på marken inne i grunden samt en armerad betongplatta som gjuts på isoleringen. Denna konstruktion utgör således grunden för huset . Byggt ett isolerat utrymme i ladugården men har ännu inte gjort något åt betonggolvet.


Lekt med tanken på golvreglar, fylla upp med lecakulor och sen brädor på det som golv.

Säkert dålig isolering men det borde faktiskt göra skillnad och man borde slippa oroa sig för fukt och svettandes betonggolv ? Grundläggning med platta på mark är vanlig och görs med en betongplatta på underliggande isolering. Värmeisoleringen hindrar kapillär uppsugning av fukt underifrån och håller betongen tillräckligt varm för att undvika risk för mögelpåväxt. En nygjuten betongplatta innehåller en mängd byggfukt som måste få torka ut innan fuktkänsliga material appliceras på ytan. Ligger det en ångspärr eller en så gott som ångtät isolering kan man inte räkna med någon uttorkning nedåt.


Ett sätt att påskynda uttorkningstiden för är att välja en betong med lågt vattencementtal. En orsak till fuktskador kan ha varit bristande uttorkning av betongen innan konstruktion för golvet och dess isolering lagts på plats. Sundolitt Dräneringsskiva XPS finns i standard tjockleken 1mm.


Geoteknisk okunskap och fel i. Konstruktionen är fuktsäker eftersom en betongplatta med underliggande värmeisolering blir varmare än underliggande mark. Vattenånga som avdunstar från . Formsättning isolering armering. När man bygger ett hus på en betongplatta är det viktigt att grunden är väldränerad. Jordmassor där man planerar att gjuta schaktas bort och ersättas med grus eller makadam, så att vattnet lätt kan rinna undan. Vindskyddet skall hindra luftrörelser i porös isolering och har ingen egentlig fuktfunktion, det får dock inte vara för tätt med hänsyn till risken för kondens av fukt inifrån.


Om en sådan betongplatta värmeisoleras på sin ovansida kommer den relativa fuktigheten under och i betongplattan ständigt att vara hög, åtminstone i . Många förskolor och fritidshem är byggda i slutet av 70- och början på 80-talet. Golv- och grundkonstruktion på de flesta husen utfördes med platta på mark med överliggande isolering. Cellplastskivorna är utlagda på en . I mitten av 80-talet blev det vanligt att bygga golv på ett nytt sätt. Precis som förut hade man ett lager med exempelvis grus eller singel på marken.


I grund med värmeslingor är det viktigt med isolering som ser till att plattan hålls varm och marken kall. Det är en sorts dränering. En tumregel är att det ska vara minst 2mm tjock isolering under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg