torsdag 2 maj 2019

Värmepump temperatur

På så vis får du mer värme i en större del av huset, till en lägre energiförbrukning. Besparingen blir större, när värmepumpen inte tvingas gå på max. Det är mer lönsamt att ta hjälp av din primära värmekälla under riktigt kalla . En av världens största tillverkare av värmepumpar har släppt en spännande nyhet.


Pumpen är helt utvecklad för det nordiska klimatet, och Daikin har lagt ned mycket energi på att få fram ett riktigt effektivt avfrostningsprogram, för att på så sätt öka besparingen. De har även en liten innedel som passar .

Om våra modeller kan man generellt säga att de fungerar ner till åtminstone -° C. Att använda anläggningen när det blir kallare än så är inte lönsamt av den enkla anledningen att det finns så lite värmeenergi i utomhusluften att verkningsgraden blir låg och slitaget förhållandevis högt. Undantaget från dessa generella . Till skillnad från många andra typer av värmekällor kräver en värmepump ett lågtemperatursystem, vilket innebär att vattnet till elementen behöver ha en relativt låg temperatur för att värmepumpen ska gå optimalt. För att avge tillräckligt mycket värme till huset måste då elementen ha en stor yta.


Du har just köpt en helt ny värmepump. Mitt i vintern upptäcker du att det inte blir riktigt varmt inomhus. Här listar vi de vanligaste orsakerna och några enkla åtgärder som du kan göra själv innan du ringer efter hjälp.

Håll dörrarna stängda till utrymmen som inte lätt nås av värmepumpens värme, så att värmen från elementen inte sprider sig till rummen som huvudsakligen ska värmas av värmepumpen. Håll gärna lägre temperatur i dessa utrymmen, om du anser det acceptabelt för komforten. Ställ in termostaten på elementen inom . Förenklat så kan man säga att en värmepump är designad till att ta till vara på solenergi från ett kallt ställe och förflytta den till varmt ställe.


Värmekällan för en värmepump måste därför ha en kallare temperatur än temperaturen på det utrymme som ska värmas upp. Värmepumpar fungerar genom den så . Men faktum är att den optimala temperaturen för att du ska känna dig pigg är grader. Genom att sänka temperaturen med ett par grader kan du tjäna ytterligare några hundralappar per år (samtidigt som du blir piggare).


Den typiska villaägaren kan sänka kostnaden för värme med procent för varje grad . För att jämföra markvärmepumpar av olika fabrikat används standard EN2vid temperatur från marken på °C och °C ut till radiatorerna. Markvärmepumpar bör inte väljas med lägre värmefaktor än 5. Det finurliga med kylkretsen är att den kan hämta energi vid en låg temperatur , ofta kan den ligga under grader, för att sedan lämna av den vid en betydligt högre temperatur - ända upp mot grader, beroende på värmepump och värmesystem. Det är kylkretsens kompressor som gör det möjligt för din värmepump att . Hej Vi har nyss installerat en luft vatten värme pump som värmer en acktank som är uppdelad på 200Liter för uppvärmning och 3liter för varmvatten (vi har lägenhet i huset). För nuvarande är temperaturen inställd på grader. Vad jag förstått så är värmepumpen effektivare ju lägre temp den körs på.


Rensa filter och silar och se till att den är rätt inställd. Temperaturavvikelsen var dock så liten att den inte på ett avgörande sätt har påverkat beräkningen av energibesparingen och årsvärmefaktorn som redovisas i .

Därför ger till exempel golvvärme, som jobbar vid relativt låga temperaturer , bättre driftsförhållanden för en värmepump. För att få en hög verkningsgrad är det viktigt att ha så låg temperatur som . Det här är en teknisk beskrivning för dig som är extra teknikintresserad. Värmen levereras via en köld bärare från en värmekälla med låg temperatur. En värmepump använder el för att driva kompressorn. I förångaren är trycket lågt, där förångas ett köldmedium vid låg temperatur.


Ingen värmepump -process som arbetar mellan två konstanta temperaturer kan ha en värmefaktor högre än Carnotprocesses, för vilken gäller: 2. Du skall undersöka en värmepump - vad som händer med temperaturen vid de båda rörslingorna, hur stor nyttig värmeeffekt den lämnar från sig, hur stor tillförd elektrisk effekt den tar in och hur stor värmefaktor den har vid olika förhållanden. Elektroniken i värmepumpen är programmerat och anpassat för just våra årstider och variationer i väder och temperatur. Dessutom är värmepumpen testad och garanterad värmedrift ner till -25°C, medan en icke nordenanpassad värmepump bara garanteras ner till -10°C.


Andra Mitsubishi Electric kontor i Europa använder. Vanligtvis körs en värmepump i vintertid i läget HEAT vilket innebär att värmepumpen tar värmeenergi ur utomhusluften och förflyttar den in i huset. Värmeenergin avlämnas sedan till inomhusluften via en fläkt.


Rent tekniskt fungerar det genom att ett köldmedium kokar vid en låg temperatur , vanligtvis vid. Några av Sveriges mest effektiva värmepumpar har just blivit bättre! Varvtalsstyrda, hög verkningsgrad och pekskärm i färg gör CTC GSi och CTC EcoAir 510M till några av de bästa värmepumparna i klassen. När du väljer en värmepump från CTC väljer du också en proffsig installation och många bekymmersfria år .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg