tisdag 14 maj 2019

Inomhusluft

Det finns många faktorer med inomhusluften som kan orsaka hälsobesvär, till exempel brist fällig ventilation eller föroreningar i form av par tiklar eller gas i luften. Man misstänker att de hälsobesvär som fuktskador kan orsaka beror på att man exponeras för mikrober (till exempel mögel eller bakterier) samt . Här hittar du de vanligaste orsakerna till skadlig inomhusluft. Dålig inomhusluft - en hälsofara. Allt fler människor blir sjuka av inomhusluften hemma.


Ventilation och byggnadsmaterial är några riskfaktorer, men en del av den dåliga luften orsakar vi själva.

Hur vet du om huset du bor i kan utgöra en hälsofara? Justina Björklund är expert på farliga kemikalier i luften inomhus och vet hur . Vanliga föroreningar i inomhusluft. Rekommendationer – vilka krav ska man ställa? Luftkvalitet – tillämpa dagens kunskap. Fyra av tio skolor har fuktskador och lika stor andel underkänns i den obligatoriska ventilationskontrollen.


Ansvariga politiker måste inse allvaret och initiera ett förebyggande arbete, skriver företrädare för . Vädra för bättre inomhusluft. Det är den enklaste lösningen på.

Antingen blåser det in för mycket kalluft eller också känns luften kvalmig och ofräsch. Problem med ventilation är ett vanligt klagomål i flerfamiljshus, men lösningar finns. Frisk luft Foto: Marlén Eskilsson.


Alla är överens om att det är viktigt att ha bra ventilation och fräsch luft i bostaden. Men hur fastställer man att luftkvaliteten är bra? Och på vilket sätt påverkar föroreningarna i luften vår hälsa? Nyheterna om dålig inomhusluft i den ena offentliga byggnaden efter den andra duggar tätt.


Problemen tas fortfarande inte tillräckligt på allvar, anser Tuula Putus, professor i företagshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet. Hur mycket på allvar man tar saken varierar från arbetsplats till arbetsplats, . När det gäller utomhusluften finns ett EU-baserat regelverk där Naturvårdsverket beslutar om föreskrifter om kontroll av luftkvalitet. På sikt behövs ett motsvarande regelverk för våra barns inomhusmiljö, skriver artikelförfattarna. En god inomhusluft är luktfri och innehåller inga orenheter som är skadliga för hälsan. Man kan bli sjuk av dålig inomhusluft.


Vissa orenheter i inomhusluften, till exempel tobaksrök och små partiklar i utomhusluften, ökar risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar samt sjukdomar i andningsorganen. Som bäst främjar den arbetstagarnas hälsa och välbefinnande i arbetet. Tyvärr förekommer ofta problem med arbetsplatsernas inomhusluft. Problemen uppstår på grund av fel temperatur samt dålig luftfuktighet och orenheter. Förorenad inomhusluft är orsaken till många av de viktigaste miljöbetingade hälsoolägenheterna.


Som exempel kan nämnas små partiklar i utomhusluften samt biologiska och kemiska föroreningar i samband med fukt- och mögelskador.

I Finland och västländerna tillbringar befolkningen i arbetsför ålder cirka procent av . Bättre inomhusluft kan minska sjukfrånvaro. Hälsa Det finns stora skillnader i sjukfrånvaro mellan förskolor och en förklaring kan vara kvalitén på inomhusluften. Nu ska läkare vid Skaraborgs Sjukhus undersöka om modern luftreningsteknologi kan förbättra barnens hälsa. Martin Kraenzmer vid Institutionen för installationsteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har undersökt metoder att analysera mätvärden vid mätningar av föroreningar i inomhusluft. När man undersöker luftkvaliteten i en byggnad genom att mäta föroreningshalter är det ofta svårt att tyda . Lagstiftningen ska tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter.


Socialstyrelsen har ansvar för tillsynsvägledning för hälsoskydd i bostäder, lokaler m. Radon i inomhusluft orsakar varje år cirka 4dödsfall i lungcancer. Försämrad inomhusluft riskerar vår hälsa. Fler kemikalier i hemmen och ett fuktigare klimat ökar behovet av bra ventilation.


Men bara en liten andel av bostäderna i Sverige klarar nuvarande rekommendationer. Troligen står vi inför ett växande problem, säger Magnus Mattsson, doktor i inomhusmiljö. Inomhusluft - ventilation, luftbehandling, ovk, ventilation, ventilationsrensning, abb-motorer, anslutningsrör, auktoriserade sfs ab - företag, adresser, telefonnummer. Kvaliteten på inomhusklimatet i simhallar och badanläggningar och planeringen av ventilatio- nen i dem påverkas av många faktorer, som är svåra att samordna.


Då man planerar ventilation ska man bland annat beakta luftens fukt- och temperaturförhållande, hälsoskadliga ämnen som avdunstar ur bassängvattnet samt . Stadens arbetsgrupp för inomhusluft möttes augusti. Gruppen diskuterade bland annat en förfrågan om inomhusluften i skolorna, och det konstateras i mötesprotokollet att en undersökning kommer att genomföras i alla grundskolor samt i skolorna på andra stadiet i Borgå under vårvintern. Provtagning av PAH (polyklorerade kolväten), bensen samt klorerade lösningsmedel i inomhusluft har gjorts med Eurofins Pegasus kalibrerade luftpumpar med tillhörande filter för analys av halter i gasfas.


Samtliga instruktioner för provtagningen har följts noggrant. Kännedom om fastigheternas tidigare .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg