onsdag 12 september 2018

Varför är mjölken vit

Det enkla svaret är att mjölken faktiskt inte är vit liksom gräset inte är grönt – det är bara så våra ögon uppfattar det. Och hur vi uppfattar färger beror på hur ljuset reflekteras, sprids, av olika material, som till exempel mjölk eller gräs. Mjölken ser vit ut eftersom den innehåller stora partiklar, bland annat fettoch . Om man tar bort mjölkfettet ( grädden). Jag vet inte vad jag svarade, berättar Britt-Marie,.


Att mjölken är vit beror på att kaseinet, som är ett protein, har vit färg.

Fettet i mjölken bidrar också att göra den vitare. Mjölken är rik på protein som innehåller kalcium som är vitt. Vad en ko äter har ingen effekt på mjölkens färg.


Filippa, Ellen, Emma och Sofi! Svar på allt (år sedan). I gräset finns det något som heter klorofyll. Det gör att gräset blir grönt.


När kon har ätit gräset så åker klorofyllet med avföringen och resten åker ner till kons ljuver.

Där så blir resten blandad till en vit protein och vitt fett och därför blir mjölken vit ! I boken man man bland annat läsa om varför det bubblar i läsken, hur en liten mp3-spelare kan innehålla så många låtar, hur datavirus egentligen smittar, hur blyertsen kom in i pennorna, vad en prutt . Och andra vardagsmysterier. I den här boken kan du bland annat läsa om varför det bubblar i läsken, hur en liten mp3-spelare kan innehålla så mycket musik och hur det kommer sig att man ser färger. Visste du till exempel att tandkräm inte är en särskilt ny uppfinning.


Jubileumsvisning av Jag är nyfiken gul med bokrelease för Nyfikna. Ingrid Hedström och Majgull Axelsson om de sinnesslöa barnen, ABF Stockholm. Farfars nya soffa blir teaterpjäs på Barnens kulturkalas i Göteborg. Per Nilsson får En bok för allas vänners läsfrämjarpris. Var kommer alla färger ifrån, hur man tandkrämen vara randig och vad är egentligen mp3?


Vad består det av och hur kommer det sig att det finns så många . Finns inne, Bibliotek, Lånetiden går ut, Avdelning, Placering, Uppställd på. Mjölk är en vätska som produceras av däggdjurshonors mjölkkörtlar och är den primära näringen till deras ungar innan de kan tillgodogöra sig annan föda. Mjölk kan även avse vätska från växter och liknande som genom sin vita färg påminner om mjölk , exempelvis havremjölk, sojamjölk och kokosmjölk, även kallat . Helgens mjölkdebatt har fått svensken att gå i taket. Men jo, mjölken har ett vidrigt förflutet – och att försvara den är som att försvara n-bollen. Mjölk är ett av världens mest reglerade födoämnen, ett livsmedel som mer än de flesta andra präglats av sociala, kulturella och politiska normer.


En film om hur mjölken kommer från kossan till dig.

Your browser does not support iframes. Varför är mjölken vit - mjölk. Det senaste dygnets mest delade artikel i Sverige är Så blev vit mjölk en symbol för vit makt på Aftonbladet Debatt. Tobias Linné, doktor i sociologi vid Lunds universitet, och Iselin Gambert, Professor of Legal Writing vid Juridiska institutionen vid George Washington University, för ett resonemang om .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg