fredag 1 februari 2019

Hur fungerar en kylmaskin

Se hur kylkretsen förändras från Gas till Vätska och tillbaka till Gas. Kondensor- trycket bör inte vara för högt (dyrare komponenter). Hur Fungerar en värmepump? En värmepump eller kylmaskin som det är från början, flyttar energi från ett medium till ett annat. Till exempel flyttar den energin från luften i ett kylrum till utomhusluften i en klassisk kylmaskin.


En värmepump fungerar på exakt samma sätt fast tvärtom då den flyttar energin från uteluften till.

Men även hur det sekundära systemet, . Kyltekniska apparater följer termodynamikens lagar, som anger hur energi omvandlas och i vilken riktning (se Termodynamik). En carnotprocess är en tänkt, ideal process där likhet gäller i alla olikheter i formlerna för verkningsgrad. Den består av fyra processteg, oberoende av hur mekanismen ser ut i detalj. Här nedan ges processen i en värmemaskin, för värmepumpar och kylmaskiner kastas ordningen oEn isoterm process vid temperaturen . Efterfrågan på kyla i fastigheter ökar.


Det ger fjärrvärmebolagen nya affärsmöjligheter som bygger på samma idé som fjärrvärmen att man centralt producerar kyla för att sedan distribuera ut till kunder. Värmepump och kylmaskin är samma sak!

Teknisk termodynamik – repetition. Carnot: värmemotor och värmepump. Men hur mycket avviker en verklig maskin från det isentropa. Principen för hur en kylmaskin fungerar bygger på den. Förångning uppnås genom att med strypventilen.


Då insåg jag att jag inte kunde hur en sk. I nuläget är kondensatorn luftkyld med en stor kylfläns och tanken är att värmen från kondensatorn ska värma vatten. Kan energikvalitén ( temperaturen så låg att man inte får ut tillräckligt även om effekten är hög) vara för dålig så att det inte går att återvinna värmen? Läs först: Så här fungerar ett kylskåp i princip.


Det första problemet åtgärdas genom effektivare isolering i kylskåpets väggar och det andra problemet genom att den varma sidan av kylmaskinen kyls med sjövatten. Vissa faktorer gör att kompressorn ej kan göras hur liten som helst. Båda använder samma kylsystemet i kylanläggningar, som kallas freon, och Freon cyklerna Indunstning i båda enheterna är i huvudsak desamma. Medan en kylmaskin är närvarande i kylskåp, det är också en grundläggande del av ett luftkonditioneringssystem.


Det är omöjligt att förstå hur luftkonditioneringar utan att förstå . Avsikten med laborationen är att förstå hur kylmaskinen och värmepumpen fungerar i praktiken liksom i teorin. Samt lära sig använda T - S och p - H diagram för beräkning av kyl- och värmefaktom för en kylmaskin resp värmepump. För värmepumpar är verkningsgraden — hur mycket värme man erhåller per förbrukad kWh el — kraftigt beroende.

Eftersom kompressorn oftast fortsätter att gå även när värmepumpen inte fungerar , exempelvis om köldmediet. Därefter valdes en av kylcentralerna ut för djupare undersökningar av hur den skulle kunna bidra till att täcka ett värmebehov. Att fläktkonvektorn fungerar för både uppvärmning och kylning kan lösas. Så snart temperaturen ute är lägre än inne strömmar värme ut från byggnaden genom dess omslutningsytor. Samtidigt förlorar byggnaden värme genom sk luftinfiltration, dvs ute- luft läcker in i byggnaden genom springor och håligheter i väggar, tak, dörrar och fönster.


Med tanke på att man i de flesta byggnader håller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg