torsdag 31 januari 2019

Mögellukt hus

Känner du en konstig lukt i ditt hus ? Då kan det bero på fuktskada och mögellukt. Hur luktar mögel och hur kan du bli av med mögellukt ? Elak lukt och mögellukt är vanligt i hus. De boende känner ofta inte lukten själva Meningen med denna information är att ge grundläggande vägledning till hur man själv kan ta reda på var problemen med elak lukt eller mögellukt i t. Vissa personer är känsligare för aktuella lukter än andra.

Att få bort unken lukt i hus är inte alltid helt enkelt. För att bli av med mögellukt eller unken lukt måste du först hitta källan. Ibland är orsaken till lukten enkel att identifiera, till exempel en hög träningskläder som legat för längre. Men mögel kan sätta sig nästan precis var som helst och ibland kan det därför vara väldigt svårt att . Fukt luktar inte, men organismer kan växa med fukt som förutsättning och då kan det lukta. Den vanligaste lukten i det här sammanhanget är lukt från mögel.


Den brukar beskrivas som ”unken”, ”stuga” och ”källare”. Då lades det in ett ventilerat trägolv.

Mögellukt men inget mögel? Det är den info vi har fått när vi köpte huset för snart tre år sedan. För snart två år sedan blev det översvärmning igen men av en hel annan orsak. Vi frågade Anticimex vad som . Hus som ligger högt ovan mark är att rekommendera framför hus som är lågt placerade då man lättare kan få problem med fukt. Vissa kan bo hela sitt liv i ett hus med mögellukt utan att känna något, för de vet inte hur mögel luktar, ofta uppfattas det som en unken lukt, jordlukt, instängd eller källarlukt.


Vi flyttade in i vårt hus för snart ett år sedan. Tidigare ägare hade rökt em massa inne. Efter en hel del renoveringar tycker vi nog att den mest av lukten är borta. När det regnar och är fuktigt ute eller om vi eldar i vår kamin kommer en konstig lukt fram.


Samma lukt kan jag känna i våra kläder om vi är . Om det är platta på mark med isoleringen på ovansidan om betongplattan, så skulle jag personligen aldrig ens tänkt på att köpa ett sådant hus. Det är inte bara en hiskelig riskkonstruktion utan också en jäkligt dyr sådan att åtgärda. En avfuktare och igentätade . Svag mögellukt i källaren - hur går jag vidare?


Gammalt är en annan beskrivning av mögellukt. Lukt av mögel väcker obehag, men är inte farlig.

Det som kan vara skadligt är mögelsporer i inomhusluften, vilket kan ge upphov till s. Lukten och sporerna är dock två skilda saker. Lösningsmedel är ett bra sätt att maskera mögellukt när man vill sälja sitt hus. Vi har äntligen fått bort en envis lukt i vårt 1år gamla hus , som stått obebott i ca tre år! En viktig lärdom från den tiden när sjuka hus blev ett begrepp är att hålla byggnader torra.


Fukt ger nämligen möjlighet för mögel att växa till och kan också orsaka oförutsedda kemiska reaktioner i material. Fukt kan sålunda medföra att gasformiga ämnen bildas och avges till luften. Att bygga bort luktproblem i alla hus skulle dock bli mycket dyrt, säger Johnny Lorentzen. Statens planverk impregnerat trä som alternativ till fuktspärrar.


Bör staten ta det ekonomiska . Sedan de flyttat in, upptäckte paret en stark mögelliknade lukt i bostadshuset. Efter fyra dagar flyttade de ut från fastigheten. Historiskt har en stor del av inomhusmiljöforskningen genom åren handlat om fukt och mögel och de lukter det kan avge. Men i årets Miljöhälsorapport lanseras en helt ny förklaring till mögellukterna: träskyddsmedel med klorfenoler. MÖGELLUKT FÖR MILJONER – en förbisedd historia om klorfenoler i svenska hus.


Luktande hus som räddas genom krypgrundsavfuktning och undertryck i krypgrunden. Jacob och Anna Karlsson hade drömt om hus i flera år. Till sist hittade de ett i Tullinge, söder om.


Ett gammalt, fint, charmigt hus , det var drömmen, säger Jacob Karlsson. Vi träffas vid ett hål i marken. Jag kände mycket tydlig mögellukt både på entréplan och vinden. Det fanns ingen fungerade . Svartmögel kan få fäste vid fuktiga områden i hus och lägenheter.


Vanliga platser där svartmögel trivs är avlopp och nära dusch, toa eller kökets diskbänk. Det kan också uppkomma i tapeter och på väggar om luftfuktigheten är mycket hög eller om det finns vattenskador i huset eller lägenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg