måndag 14 maj 2018

Fjärrvärme och luftvärmepump

Bor i 2-plans radhus på 1kvm som är 1. På sommaren blir det ofta jättevarmt inomhus så jag skulle vilja skaffa en luftvärmepump att köra som AC på sommaren då det behövs. Frågan är om det finns någon ekonomi i att stödvärma huset med luftvärmepumpen på . Värmepump om man har fjärrvärme ? Luftvärmepump och fjärrvärme ? Har du oljepanna eller direktverkande el kommer besparingen att bli som störst.

Både för miljön och plånboken. Men det gäller att skapa energisystem som kompletterar istället för konkurrerar med varandra om vi ska nå klimatmålen. Fjärrvärme och värmepumpar är två bra energilösningar. Vi bor i ett hus med fjärrvärme. Utöver det har förra ägaren installerat en luftvärmepump.


På sommaren har vi fjärrvärmen helt avstängd och har då behaglig temperatur inne, endast tack vare värmepumpen (och sommarvärmen, såklart). Förra ägaren sade sig köra på endast pumpen hela året utom de . Hur kombinera fjärrvärme med befintlig luft-luft- värmepump på. Huset har mekanisk ventilation med en fläkt på taket utan värmeåtervinning.

Min fundering är om det kan vara värt att installera en luftvärmepump som komplement till fjärrvärmen? Eller är det smartare att försöka hit något bra värmeåtervinningssystem på ventilationen? Vid en jämförelse kan man se att för småhus är det i de flesta . Vi jämförde den årliga värmekostnaden för olika typer av uppvärmningssätt. Fördelen för värmepumpar är förmodligen större än vad många idag inser, framförallt jämfört med fjärrvärme och pellets. Visst finns det andra detaljer av vikt , men vi vill ändå bjuda på en ren jämförelse avseende årliga . Funderar du på värmepump i kombination med din fjärrvärme ? Innan du gör en investering i en värmepumpslösning är det viktigt att ha den totala kostnadsbilden klar för sig.


Tumregeln är att ju mindre del av det totala värmebehovet en värmepump är dimensionerad för, desto större blir kostnaden för den kompletterande . Det här är ett examensarbete som handlar om en fastighet som står på Norra Kungsgatan 37-. Detta är en ganska ovanlig kombination. Vi har kollat in luftvärmepump , fått en offert på 100tkr, för rubbet. Dvs installation , bortforsling av gammla pannan och tank, och det ingår även nya element och byte av radiators reglering på samtliga element på bottenplan (st) och i källaren (3st).


Jobbet beräknas ta 40h för gubbar. Det finns många skäl att investera i en luftvärmepump. Du sänker dina uppvärmningskostnader och sparar energi. Huskontroll, fjärrstyrning, installation och års försäkringsgaranti ingår när du köper en värmepump från oss.


Effektivisera din luftvärmepump för att få maximal spareffekt!

Läs och ladda ner våra råd här. Bland annat kritiseras Mälarenergi på grund av deras planerade investering i ny el-generering, panna 7. Artikelförfattarna hävdar att fjärrvärmen är en föråldrad och energislösande teknik. Hur de kommit till denna slutsats går inte att läsa sig till i deras debattartikel men fakta är att fjärrvärme som produceras . För närvarande används frånluftsvärmepump som basvärme till radiatorkrets och varmvatten medan fjärrvärme täcker underskott av husets värmebehov.


Nuvarande driftsätt jämförs med två alternativ. Alternativ innebär byte till värmepump med mer effekt samt att fjärrvärme värmer tappvarmvatten, i övrigt . Det fungerar fint för villor med vattenburen värme och el- eller oljepanna, men även för ved- och pelletspannor. Till och med för villor med fjärrvärme kan det bli lönsamt med en kompletterande värmepump för . En undersökning visar att luft-vattenvärmepumpen i det långa loppet kostar mindre i flera kommuner.


Lär dig mer i detta inlägg. För villaägare som värmer huset med direktverkande el, elpanna eller olja är det däremot lönsamt att konvertera till pellets, bergvärmepump, luftvärmepump eller fjärrvärme , enligt en rapport från Energimarknadsinspektionen (EI) och Energimyndigheten. Då var luftvärmepump det enda husföretagen kunde erbjuda, allt annat fick vi räkna ut själv. Bor man i en stad med kraftvärmeproduktion är fjärrvärme ett bra val ur energisystemsynvinkel.


Men värmepump och solfångare är en kombination som inte passar ihop. För att minska mängden köpt energi och kostnader i byggnader kombineras ibland fjärrvärme med frånluftsvärmepump. Tidigare förekom det mest i större fastigheter, men på senare år har det också blivit vanligare i småhus.


Kommande krav på köpt energi kan ytterligare påverka i den riktningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg