fredag 18 januari 2019

Braskamin regler

Reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved ändras till sommaren. Anledningen är att utsläppen av rökgaser från vedeldning ska minskas. Du som redan har till exempel en vedspis eller kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna. Vad gäller när jag ska bygga nytt hus?


Använd gärna vår mall för kontrollplan! Ta del av vilka regler som finns kring montering av kamin och skorsten.

Här hittar du information kring bygglov, tillstånd och installationsanvisningar. När måste jag byta ut min kamin mot en ny? En kamin har en livslängd som lätt kan överstiga år.


Utvecklingen av förbränningsteknik går dock mycket fortare. Men det nya regelverket upprör både i riksdagen och ute i stugorna. Elda rätt Naturvårdsverket Elda med ved i kamin , spis . Du får elda högst två gånger i veckan och maximalt fyra timmar åt gången under perioden september till maj.


Resterande tre sommarmånader gäller totalt eldningsförbud.

Boverket Energiklasser från A-G. Så ser miljöpolitikernas ambition ut för det som miljökontorets tjänstemän kallar för trivseleldning med torr ved eller pellets i braskamin , . Från den juli blir det strängare miljökrav för vedeldade spisar och pannor. Men de nya reglerna leder till oro och över 6. Torr ved och modern utrustning – det är idealförhållanden för vedeldning.


Att elda fel kan skada omgivningen, och snart blir reglerna hårdare. Avstånd till brännbart golv: När en eldstad som inte är typgodkänd och saknar uppgift om säkert avstånd till brännbart golv kan följande äldre regler från SBN vara till hjälp. Från förbränningskammarens eller asklådans botten till det brännbara golvet ska det vara minst meter. Du är själv ansvarig för att lagar och regler , till exempel boverkets byggregler, följs vid installation och eldning.


Oavsett om du väljer en färdig, typgodkänd braskamin , vedspis i köket, kakelugn eller murad spis av egen design är brandsäkerheten det mest väsentliga. Det är viktigt att du följer fabrikantens anvisningar. Eldstäder och skorstenar ska placeras så att inredningen eller huset inte börja brinna. Det får inte bli varmare än grader på brännbara material.


Typgodkända eldstäder är testade så att detta krav uppfylls. En annan regel om avstånd är att kaminen ska stå en halv meter från brännbart. Installera en braskamin ? Under sommarmånaderna när det är varmt ute, ljust länge och du kanske har lite fritid över, är det rätt tidpunkt att montera in en braskamin och skorsten.

Jobbet kan du göra själv om du är lite händig. Glöm bara inte att du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du påbörjar arbetet. Vi har blivit anstormade, säger.


Har man en befintlig vedpanna, vedspis, braskamin så är det bara att fortsätta att använda den och elda som vanligt. Skulle man behöva byta ut den . Det är jättesvårt att hitta klara och tydliga regler för skurstenen från kommunnen. Hej Skall montera en kamin i mitt uterum. Den kommer att monteras i hörnan på uterummet som ligger ca från husväggen (uterummet sitter ihop med huset) Uterummets . Miljökraven för kaminer och vedspisar kommer att skärpas. Inte heller den som renoverar eller bygger nytt får då installera en braskamin med omodern teknik.


Regler och riktlinjer kring pannor, kaminer och annan eldningsutrustning. För dig som eldar med ve pellets eller andra bränslen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg