torsdag 24 januari 2019

Spiskåpa över vedspis

Jag skall bygga en spiskåpa över en vedspis och min spishäll. Jag har klurat på lättbetong, MDF eller såna där putsklädda markisoleringsskivor som man brukar använda när man kaklar in badkar mm mm. Hur montera fläkt i murad kåpa när man även har.


VÅR SEKELSKIFTESDRÖBygga en vedspis kåpa sekelskiftesdrom. Om man installerar en vedspis och vill ha en kåpa så går det att köpa färdiga kåpor hos diverse tillverkare. Kostar en slant ca 1000kr.

Men det finns ett billigare och framför allt ett roligare sätt. Börja med att bestämma hur stor kåpan ska vara, klipp gärna ut kåpan i wellpapp eller liknande för att se om . Cottagekåporna är en modern variant av den gammaldags stackhyllskåpan som fanns i det traditionella lantköket. Vi har formgivit och utvecklat denna serie för att tillfredsställa alla tänkbara möjligheter i dagens kök. Vi är i Färna och skall installera en gammal bergslagskamin och en renoverad vedspis och samtidigt försöka få till att allt ser riktigt gammalt ut.


Ett önskemål var att få en spiskåpa som ser ut som en murad kåpa fast den inte skall vara det. Den skall ha en enhet som står över en elektrisk spis och samtidigt kunna ta os från . Jag undrar om bestämmelser kring vedspis i kök.

Det ska gå en metallplåt från spisen, typ meter, men på sidorna, vad krävs där? Upp mot taket, vad krävs där ? De står långt ifrån spisen, 3–meter respektive meter. Svar: Jag förutsätter att det är en vanlig vedeldad köksspis . Eller om man har en vanlig spis också, plus vedspis , räcker den spisfläkten ovanför den moderna spisen att få ut spisoset?


Det borde räcker med fläkt över elspisen,när den är på drar den upp oset. SV: Avstånd spis - spiskåpa i plåt. Om spiskåpan går hela vägen ut till spisens framsida så bör den absolut inte vara lägre än en halvmeter över , annars blir den för mycket i vägen. Eftersom vi nu utgår från att det inte funnits någon bakugn utan bara en murad murstock och en vanlig vedspis så ville vi heller inte ha en murad kåpa över spisarna.


Det kändes lite för maffigt för ett sekelsifteskök där det troligen aldrig funnits någon sådan. Vi kunde inte se spår i murstocken när vi tog ner . Ett underbart gammalt lantkök. Vedspis med varmvattenberedaren i koppar bredvid. En riktig bakugn och dessutom en öppen eldhärd. Skåpet vid sidan av går inte av för hackor det heller.


Marmorbänkar eller betong. Pärlspont, kakel eller en rå timmervägg.

Inspireras av tio underbara. Det effektivaste sättet att bli av med matos är att fånga upp det så nära källan som möjligt, det vill säga med en fläkt eller en spiskåpa direkt ovanför spishällen. Ur arbetssynpunkt bör inte fläkten eller kåpan placeras lägre än 1centimeter över golvet eller, beroende på spisens höj – centimeter över spishällen. Vi har satt in i köket en vedspis , bredvid vanliga spisen.


För att få ha en fläkt ovanför spisen så måste den vara så högt uppe för att de ska vara godkänt pga vedspisen dom är bredvid. Funderar på er kåpa, kan man sätta den på ” normalhöjd” från vanliga spisen och självaste fläkten inne i kåpan högre upp? Min önskan är att kunna sätta en köksfläkt med utsug i, gärna under en passande spiskåpa. Jag har möjlgihet att sätta en sugande fläkt på vinden, så att jag har möjlighet att bara ha ett utsug i kåpan.


Dagens kåpa fyller ingen funktion, det mesta av rök och matos går ut i rummet. Men som framgår av tidigare sidor så blev det inte så. Så här blev det till slut. En renoverad vedspis kommer på plats. Först muras ett fundament av.


Som pricken över i kommer spiskåpan. Det här inlägget kommer att handla om vad som är aktuellt just nu, nämligen en spiskåpa som ska vara över både vedspisen och elspisen. Eftersom det är ett rätt stort komplex, så har vi varit litet rädda för att den stora kåpan skulle bli väldigt dominerande i köket. Därför byggde vi en modell av frigolit för att . Skulle kåpan i form exakt likna den som fanns här förr?


Hur gör vi då med elspisen som hamnar utanför? Ska vi i så fall ha en separat fläkt under överskåpet för den, bredvid kåpan över vedspisen? Vi tog gott om tid på oss som vanligt.


Resultatet blev en längre spiskåpa av plåt utan elektrisk fläkt monterad i . Ursprungligen fanns här en murad spiskåpa. Vi hittade spår som visade på vilken höjd över golvet den satt samt storleken på anslutningen mot taket. Fråga: ”Hur högt över spisen ska jag montera min fläkt?


Spiskåpa i minirit över vedspis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg