torsdag 17 januari 2019

Kondens på fönster

Kondens på fönster kan uppkomma invändigt, mellan glasen och utvändigt. Det finns flera orsaker till kondens men i grunden handlar det om att hög luftfuktighet kommer i kontakt med en kall yta. Eftersom fysikens lagar styr finns det ingen universallösning på detta – men den bästa medicinen är god ventilation och . Vardagssituationer med kondens är imman på badrumsspeglar efter en dusch eller kondens på det iskalla saftglasets utsida.


I första fallet är det frågan om ett rum med tillfälligt förhöjd luftfuktighet och i andra fallet är det mötet mellan en betydligt kallare yta och den omgivande fuktiga varma rumsluften.

Varför blir det imma på fönstret och är det bra eller dåligt? Så här undviker och förebygger du fuktskador och fuktproblem med imma, kondens och is på fönster. Har ni också fått kondens på fönsterglasen? Här får du veta hur du får bort fukten från fönstren.


Under hösten och våren kan det uppstå kondens och imma på utsidan av fönstren. Det inträffar i regel på natten och i gryningen, och kan väcka frågetecken, i synnerhet om hela glasytan är täckt med försämrad sikt som följd. Anledningen till kondensen är att yttertemperaturen på det utvändiga glaset.


Undvik och få bort kondens på fönster eller på insidan av fönster för att rädda fönstrenas livslängd och kvalité.

Vi ger snabba tips på hur du kan göra det. Någon som har en susning om varför våra fönster får kondens längst ner på inomhussidan på sig under. När den varma luften från radiatorn strömmar fritt minskar risken för kondens på fönstrets insida.


Blockerad luftström från radiatorn innebär att kondens lätt kan uppstå på insidan av fönstret. Dålig ventilation – när . Den utvändiga kondensen är inte skadlig för fönstret eftersom utsidan på fönstret normalt tål en hög fuktbelastning. På vintermornar så är det ofta imma och vattendroppar ( kondens) på fönstren i sovrummen. Jag har ett ganska nytt hus och förstår inte att det skall behöva vara så.


Träffar den varma inneluften en kall yta vars temperatur är under luftens daggpunkt uppstår kondens på ytan. Detta kan ibland inträffa på fönster och speciellt när varm inneluft strömmar ut genom springor kring fönstret och kommer i kontakt med den kalla yttre glasrutan. Imma på innerbågens insida förekommer främst i mindre sovrum på vintern och hänger ihop med husets ventilation. Den varma och fuktiga utandningsluften vädras inte ut och kondenserar mot den relativt kallare fönsterytan. Imma uppstår därför lättare på fönster under vilka det inte sitter en radiator.


Varför får vi kondens på utsidan av våra fönster ? Det kan väl inte vara normalt med kondens när huset är nybyggt. Hejsan Jag undrar varför vi får kondens på insidan av sovrumsfönstren under vintertid.

Kondensen sitter på neder-delen av fönstret och uppkommer. Vi har kondens på insidan av våra fönster i flertalet rum. Anledningarna till att kondens uppstår är olika beroende var på fönstret kondensen uppstår.


Om det uppstår kondens mellan glasen i isolerrutan beror det på att limmet som håller ihop glasrutorna har torkat och släpper igenom luft. Gamla fönster får iblan främst under den kalla årstiden, kondens på det inre glaset. Detta beror på att fönstret isolerar dåligt och att det inre glaset är mycket kallare än luften i rummet. När varm och fuktig inneluft träffar kallt glas uppkommer kondensutfällning. Andra orsaker till invändig kondens kan vara . I det här köket sitter två välisolerade fönster med mycket bra U-värde.


Under vissa betingelser bildas kondens utvändigt på glasen. På fönstret till höger , som har en vanlig obehandlad ytteryta, bildas kon- densen i form av små vattendroppar. Ljuset bryts inne i dropparna på ett sätt som försämrar genomsikten . Värt att veta om invändig imma och kondens på termorutor och energirutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg