fredag 25 januari 2019

Regler för sotning

Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll.


Sotning och brandskyddskontroll är en av lagen om skydd mot olyckor styrd kommunal myndighetsverksamhet. Avgifterna för sotning och brandskyddskontroll baseras på den taxa som din kommun har beslutat.

Genom att planera arbetet så att ett område görs klart åt gången, hålls kostnaderna per besök nere. Från första januari gäller några nya regler för sotning och brandskyddskontroll. Reglerna gör det billigare för villaägare och lite dyrare för fritidshusägare. Det har hänt mycket på senare år när det gäller lagar och regler om sotning.


Från att ha varit hänvisad till en av kommunen utsedd sotare på orten har man nu öppnat upp för att det faktiskt går att välja andra sotare eller rentav sota själv. Men eftersom det handlar om potentiellt farliga saker som rökgaser och eld så finns det . Sotaren rengör eldstäder, rökkanaler och imkanaler.

Den senare görs inte i bostäder, det är fastighetsägarens ansvar att hålla rent i sina imkanaler. Rengöringen bidrar till att minska risken för soteld. Skyldigheten att låta sota sin eldstad och rökkanal är fastställd i lag och kommunen har ansvar för att tillse . Att krypa upp med en kopp te framför den öppna, sprakande brasan en ruggig höst- eller vinterdag är svårslaget. Men se till att elda säkert.


Du som har en eldstad i hemmet eller fritidshuset behöver se till att den sotas med jämna mellanrum. Hur går en sotning till, vem utför jobbet och vilka regler gäller? Läs om hur sotning och brandskyddskontroll går till, tidsfrister och avgifter. En viktig del i arbetet med att förebygga dessa är sotning och kontroll av eldstäder och tillhörande anläggningar.


Jämtlands räddningstjänstförbund har nyss antagit nya regler som är gemensamma för de kommuner som ingår i förbundet. De nya reglerna träder i . Det är samtliga kommuner i länet utom Åre. En av de vanligaste orsakerna till bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge,.


Alla fasta förbränningsanordningar, som eldstäder och pannor, ska sotas ( rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet.

Vid sotning görs förbränningsanordningen och rökkanalen fri från sot. Vid brandskyddskontrollen kontrolleras att anläggningen är hel och sköts på ett bra sätt. Enligt lagen om skydd mot olyckor . Om du äger en eldstad eller en imkanal i storkök ska den sotas och brandskyddskontrolleras regelbundet. Här finns mer information om hur sotning går til.


Sotningstjänst i Väst har uppdraget att sköta sotning och brandskyddskontroll för eldstäder inom Orust kommun. Råd och regler om sotning från myndigheten för samhällsskydd och beredskap länk till annan webbplats, öppnas i . Myndigheten för samhällskydd och beredskap fastställer regler för sotning och hur ofta det skall sotas. Räddninggstjänsten Mitt Bohuslän har avtal med privata entreprenörer att utföra dessa . På sidan Elda utomhus kan du läsa om vad som gäller vid eldning i din trädgård eller i naturen.


Länk till sidan Elda utomhus. Sotning är rengörning av sotbeläggningar i eldstäder och rökkanaler. Genom sotning minskas risken för skorstensbrand. Hur ofta sotning ska göras bestämmer kommunen. Fristerna (tidsintervallerna) är kopplade till hur stor omfattning eldstaden används.


Till exempel har trivseleldning längre frister då du endast . Kom ihåg, att var och en är också skyldiga att anmäla ändrad eldningssätt eller anordning, varje fastighetsägare är ansvarig så att steganordningar är säkra. Storstockholms brandförsvar har upphandlat företag som utför sotning och brandskyddskontroll i Österåkers kommun. Brandskyddskontroll är en myndighetsutövning som bara får utföras av de företag som är upphandlade. Ett svårtillgängligt regelverk kring sotning av lokaleldstäder kan kosta husägare tusenlappar i onödan.


Och här kan intervallerna för sotning och brandskyddskontroll skilja sig på flera år. När jag frågade varför de kommer så ofta fick jag svaret att Kristianstads kommun har egna regler. Tillstånd för hantering av brandfarlig vara hanteras av Räddningstjänsten Syd.


På deras webbplats hittar du också information om hur och var du kan elda utomhus samt brandskyddsarbete. Tidigare innebar sotning att både .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg