måndag 17 december 2018

Inneväxter som tål sol

Krukväxter som tål stark sol. Jag undrar vad det finns för krukväxter att ha i mina fönster, solen ligger på från morgon till eftermiddag och alla blir fula och torkar ut. Det blir super varmt i fönsterna. Och gärna krukväxter som inte katter gillar.


Skrivet den juli 14:44. Helt enkelt krukväxter som är lättskötta och tål att stå skuggigt.

Efter att jag skrev det inlägget har jag fått massor av andra växtfrågor, trots att jag som sagt inte har några gröna fingrar. Många av er efterfrågade tips på inomhusväxter som tål mycket sol. Så här kommer ett gäng tips. Skugga gärna växterna i fönstret mot den allra starkaste solen mitt på dagen under sommaren. Det är betydligt svalare i en lerkruka än i en kruka av metall som kan bli otroligt het när solen ligger på.


Trivs i ett söder- eller väster-fönster – som namnet an-ger tål ökensrosen tuffa lägen. Låt skuggtåliga djungelväxter känna sig hemma i ett norrfönster och ökenblommorna få direkt sol i söder. Några djungeltuffingar som tål skuggan i ett norrfönster.


Regnskogen består av mycket höga träd och de flesta växter lever i djup skugga av annan grönska, det gäller till exempel orkidén.

Jag undrar om någon kan tipsa om krukväxter (förutom kaktusar) som tål starkt solljus? Solen ligger på vårt köksfönster ända fram till tiden och de växter jag har där tappar färgen, som att de blir solbrända. Men det borde väl finnas växter som inte ändrar färg, alltså tappar den gröna färgen, pga sol ? Stora krukväxter som uppskattar skugga?


Blommor som tål söderfönster med stark sol ? Växter till söderfönster? Under rådande vinter kanske det är dags att se över hemmets växter. Vilka ska man satsa på och vilka klarar sig bra även under. Svärmorstungan tål , och utvecklas väl, i skugga eller mörker – men vackrast färg på bladen får den på ljusa platser.


Då kan dessa lättskötta växter vara något för ditt hem. Annars, försök att använda en gardin som barriär mellan växt och sol , särskilt under våren och sommaren när växten producerar nya fina blad. Ljus hjälper den att växa, men den tål också mörker, se bara upp för rotröta orsakat av övervattning. Vattna så att jorden blir ordentligt genomvattnad och låt den sedan få torka upp innan nästa vattning.


Den ska stå ljust men inte i stark sol. Plocka bort vissna blommor efterhand så håller sig begonian mycket vacker. Tänk på att etylen från . Med lättskötta växter får du ett grönt skönt hem utan att behöva vara expert. Många växter kräver särskild omvårdnad och då blir växterna mera till en hobby än bara en fin inredningsdetalj.


Den här krukväxten älskar direkt sol och tål att torka ut fullständigt.

Sätter man den sedan i vatten reser den sig till följande dag, utan att tappa blommor eller bla berättar Gunnar Rosenlund. Med den här typen av växter kan man vara säker på att lyckas - de blommar, blir frodiga och skapar en atmosfär av sommar och . Undrar om ni har några förslag på tåliga växter som klarar av att stå i fönster som vetter m. Orkidéerna trivs självklart inte. Du kan odla växter som kräver att du vattnar, men inte dör om du glömt bort att vattna vid något enstaka tillfälle. Välj växter med gråludna eller tjocka bla de tål uttorkning bäst. Odla vedartade örter som rosmarin, timjan och salvia.


Vill du ha något som blommar, satsa på lavendel eller doftpelargoner. Typiskt för de flesta är att de, såklart, tål torka väldigt bra (dvs. skäms inte för att du inte vattnar) men gärna står i solen på sommaren. Det är dock inte ett krav och många gillar att stå lagom ljust men inte i direkt solsken. Rumstemperatur är dessutom perfekt för växten så de kan bli trogna tjänare under . Krukrosen tar in sommaren i hemmet. Kräver mycket vatten, men ska torka helt innan den vattnas igen.


Gillar att stå ljust men inte direkt i solen. Läs också: oväntade och nyttiga sätt att använda gryner! Jag trivs bäst med gröna växter , istället för blommor, och gärna åt det mer lättskötta hållet än riktiga besvärligheter. Jag vattnar sällan och mycket,. Jag gissar att ampellilja tål drag.


Aspidistra har låga krav på sol , vatten, luft och temperatur. Jag har haft dem i en relativt. Jättepalmlilja är tålig, men mår . Nio av tio som jag pratar med som har problem med sina växter har inte gett dem gödning. Dwärgkowhai är en spröd krukväxt som gillar ljus och vill stå soligt men tycker inte om brännande sol.


Den här växten tål ner till fem minusgrader och passar därför också i höstens uteplanteringar. Vissa vill ha ljust, andra skugga och somliga växter kräver vatten oftare än sina gröna släktingar. Vi har samlat skötselråden för av våra vanligaste krukväxter.


Den fina Mårbackapelargonen är en riktig klassiker som trivs bäst i en ljus miljö, gärna sol till vandrande skugga. Gassiga platser i trädgården och balkonger i söderläge kräver särskilda växter som tål stark sol , värme och torka. Varför inte längtansfullt lavendelblå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg