tisdag 18 december 2018

Elda utan rök

Elda alltid med torr ved. Nyhuggen ved släpper ut mycket mer tjära och kräver dubbelt så mycket mängd för att ge samma värmetillförsel. Tät, svart rök betyder att förbränningen inte är optimal, som regel är det för att elden i eldstaden inte är intensiv nog.


Ett sotlager på bara någon millimeter reducerar effekten så att värmen inte sprids ut genom gjutjärnet, utan direkt ut ur skorstenen. Eldig tavla med fjärrkontroll. Vad kan vara mer effektfullt än en gaskamin monterad i en flat vägg?

TÄNK PÅ FÖLJANDE OM DU TÄNKER ELDA. Att ersätta olja och el med biobränsle är bra för miljön på lång sikt. Men att elda utan rök kan vara svårt.


Det finns därför en del regler och goda råd som du bör känna till innan du köper en eldstad eller börjar elda i den du redan har. Därför kan det i vissa boendesituationer vara bättre att ha en TV-brasa eller en eldstad utan skorsten. På Göteborgs-Posten kan man läsa om att många väljer att tända en brasa nu när det börjar bli mörkt och kallt ute.


Men när man ska elda behöver man dock tänka på sina grannar. Skorstensfria eldstäder kan framförallt vara en fördel i många lägenheter som saknar rökkanaler.

Låt Mariebergs öka mysfaktorn med en skorstensfri eldstad. Ett hus som har stått ouppvärmt en längre tid har kall och fuktig luft stående i skorstenspipan. Då är det ganska svårt att tända eld i vedspisen utan att det ryker in, om inte denna kalla luft först trycks bort.


Detta sker enklast genom att tända några tidningspapper direkt i sotluckan. Den heta röken som bildas när. Använd upptändningskuddar för en snabb upptändning utan onödig rök.


En köksfläkt som är igång eller en ventilationsanläggning som drar luft ur huset minskar draget i . Vid eldning ska fukthalten helst vara nere i procent, vilket innebär att veden helst ska lagras ett år och eftertorkas några veckor inomhus innan den tas i bruk. Men röken och lukten som bildas kan störa grannfriden. Kommunerna bestämmer när och hur man får elda , men en långvarig tvist kan hamna hos länsstyrelsen.


I Skåne, där myndigheten i snitt får in fem ärenden per år i frågan, avgjordes nyligen en flera år lång konflikt. Ett par i Hässleholms kommun som . Man ska inte elda ideligen i en kakelugn, då kan den bli överhettad och spricka. Om det ryker in eller luktar rök öppnar du spjället lite mer. Bakugnen har ingen egen rökgång till skorstenen som ni kanske märkt, utan röken tar sig ut via en mindre glugg upp via den stora spiskåpan. Råd för effektiv, miljöanpassad och säker eldning med ved och andra vedbaserade bränslen, i vedpanna, kamin och dylikt.


Dagens vedbaserade eldning sker inte utan problem och lokalt kan störningarna vara stora.

Använd helst tändmedel i form av braständare eller fint huggna vedträn. Det är viktigt att se till att röken från skorstenen stiger snabbt så att den inte riskerar att störa . Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Jag kan inte mycket om kaminer, men när vi eldar så ryker det väldigt mycket ( luktar rök i hela huset) och elden är svår att hålla igång, den brinner ner innan allt. FTX drar in rök från granne. I en brasa får bara torrt trädgårdsavfall finnas.


Tänk på att det är olovligt att elda utan markägarens tillstånd. Det gäller att få så hög temperatur som möjligt i brännkammaren. Men aldrig mer än kaminens manual föreskriver. Då utnyttjas braskaminen och bränslet så bra som möjligt vilket ger en ren förbränning.


Man slipper sotbeläggning på brännkammarens sten och glas. Vid rätt eldning skall röken inte kunna ses utan bara anas. Ska du elda i trädgården måste det vara torrt vedartat trädgårdsavfall som kvistar och grenar och du måste ta hänsyn till dina grannar så att de inte blir störda av röken.


Gräs och löv ger upphov till störande rök och får inte eldas utan ska komposteras eller köras till avfallsanläggning. I Täby får du inte elda. Vedeldning är en teknikgren 7. Antändningen och början av förbränningen är kritiska skeden 8. Vid förbränningen förgasas veden, och det är gaserna som brinner 9. Allt som brinner, är inte lämpligt att bränna 10. Röken visar om du eldar rätt 12. Så här eldar du smartast med ved.


Här kan du läsa hur du bäst eldar i din eldstad utan att störa dina grannar. Vårt mål är att eventuella problem försvinner och att din eldning blir mer. Braskaminen är en mysig och billig uppvärmningsmetod – om du eldar på rätt sätt. I annat fall kan det rentav bli farligt.


Fyra av tio villabränder tros starta i just braskaminer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg