tisdag 4 december 2018

Sotningsintervaller

Sotningsintervaller eldstäder. Intervall för brandskyddskontroll. Kommer sotaren regelbundet som tidigare eller är det helt upp till mig själv att beställa sotning nu för tiden?


Typ av panna eller bränsle, Frist. Pannor som eldas med fast bränsle och som har keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för,från brandskyddssynpunkt, effektiv förbränning av bränslet och är ansluten till .

Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll.


Från första januari gäller några nya regler för sotning och brandskyddskontroll. Reglerna gör det billigare för villaägare och lite dyrare för fritidshusägare. Frister för sotning föreskrivs av kommunen.


Avgifterna för sotning och brandskyddskontroll baseras på den taxa som din kommun har beslutat.

Genom att planera arbetet så att ett område görs klart åt gången, hålls kostnaderna per besök nere. Eldstäder och kanaler i fritidsbostäder som avsetts . Räddningstjänstförbundets direktion bestämmer vilka sotningsintervall som gäller inom sotningsdistrikten Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Östersund. Det egentliga ansvaret för att sotningen blir utförd överförs från kommunen till fastighetsägaren eller fastighetens innehavare.


Gällande sotningsintervaller finns följande sagt i räddningsförordningen: 1) eldstäder och rökkanaler vilka används i näringsverksamhet sotas efter behov, dock åtminstone en gång . Lagen ger kommunen rätt att efter ansökan medge att en fastighetsägare utför eller låter någon annan utföra sotning på den egna fastigheten om detta kan ske på ett från brandskyddssynpunkt be tryggande sätt. Kommunen beslutar om vilka sotningsintervaller och avgifter som gäller. Utvalda delar 1§ Dessa föreskrifter innehåller bestämmelser om hur ofta sotning och brandskyddskontroll skall utföras. Hur ofta skall det sotas och kontrolleras. Våra sotare utför sotning av eldstäder och rökkanaler som gör att risken för skorstensbrand minimeras.


Välkommen till Skorstensfejarmästarna! Om du har läst de tidigare sidorna om regler kring sotning så är du nu rejält påläst. Men det vi behöver ta reda på nu är hur ofta det ska sotas.


Det är upp till varje kommun att fatta beslut om hur ofta som de anser är lämpligt. Orsaken till detta är att behovet självklart skiljer sig från Haparanda till Ystad på grund av . Kostnaderna för sotning hålls nere genom att arbetet planeras och man jobbar i ett område åt gången.

Sotare sotning sotningsdistrikt egensotare skorstensfejarmästare brandskyddskontroll. Det är därför det kan tillkomma en extra avgift ifall vi . Vi bor i hus och har en pelletsbrännare. Oavsett om det är sotaren som rengör din anläggning eller om det är du själv som gör det, ska bestämda sotningsintervaller följas. Fastighetsinnehavarnas ansvar för sotning och brandsäkerhet ökar om Inrikesministeriets planerade reform blir verklighet nästa år.


Den innebär att räddningsväsendet inte längre har skyldighet . Alla fasta förbränningsanordningar, som eldstäder och pannor, ska sotas ( rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet. Vid sotning görs förbränningsanordningen och rökkanalen fri från sot. Vid brandskyddskontrollen kontrolleras att anläggningen är hel och sköts på ett bra sätt. Enligt lagen om skydd mot olyckor .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg