måndag 29 oktober 2018

Dålig luft i lägenhet

Kontakta din hyresvärd vid problem med inomhusmiljön i din lägenhet. Om inte det hjälper kan du kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Varm luft upplevs oftast som sämre än den är, medan dålig luft oftast upplevs som torr. Klagomål på torr luft kan därför vara en varningsklocka.


Partiklar och emissioner i luften irriterar, vilket kan tolkas som torrhet.

Men en luftfuktare kan orsaka fuktskador när den fuktiga luften når en kall yta och bildar . Dålig ventilation påverkar hälsan. Ventilationssystem behöver skötas och underhållas för att fortsätta ge en bra inneluft. Så småningom kan det annars bli problem med fukt och mögel i huset.


Då kan man drabbas av hälsobesvär. Mögel på vägg och innertak i badrummet, och kondens på insidan av . Jag har börjat misstänka att jag har väldigt torr och dålig luft i min lägenhet pga mycket elektronik, lite växter, och ofta lite för mycket stängt.

Allt fler människor blir sjuka av inomhusluften hemma. Ventilation och byggnadsmaterial är några riskfaktorer, men en del av den dåliga luften orsakar vi själva. Hur vet du om huset du bor i kan utgöra en hälsofara?


Justina Björklund är expert på farliga kemikalier i luften inomhus och vet hur . Sen kändes det som att det kom drag, men jag har fan bott två veckor nu med riktigt dålig luft. Inte konstigt såhär i efterhand att man känt sig så skev. Energi-lös osv när jag vart i lägenheten. Fått luft från andra rum . Specialfilter renar luften från smuts.


Märtha Henningson, 7 vågar äntligen andas i sin lägenhet - utan skräcken att bli sjuk. Luften som sprutas in genom hål i golvet är smutsig och farlig, säger Märtha. Precis som flera grannar har jag lidit. Astma och allergi har ökat speciellt . Luften i din lägenhet blir sämre av matos, damm från kläder och utandningsluft.


Därför är det viktigt att regelbundet byta ut luften med hjälp av bra ventilation.

Lika viktigt är att avlägsna fukt som bildas när vi lagar mat, tvättar, duschar eller badar. Annars kan det uppstå fukt- . Bra ventilation gör att gammal luft kommer ut ur lägenheten och ny frisk luft kommer in. Om ventilationen inte fungerar bra kan luften i lägenheten bli för fuktig.


När luften är fuktig är det mer vatten i luften än vanligt. Fuktig luft gör att bakterier och mögel kan växa i lägenheten. Det sämsta man kan göra är att tejpa igen spaltventilerna vid fönstren. En lägenhet på Drottninghög hade så dålig luft att miljönämnden krävde att felet skulle utredas, åtgärdas och redovisas senast i mitten av juli. Det misslyckades Helsingborgshem me som nu hotas med vite.


Enligt Karin Gjörtler, chef för affärsstöd på Helsingborgshem, har det kommunala fastighetsbolaget . Känns din lägenhet fuktig? Står luften i lägenheten still? Kontrollera då att dina ventiler är öppna så att luften kan cirkulera. Fönster med imma och vattendroppar på . Det är symptom som hyresgäster i Skogås råkade ut för i en lägenhet med dålig ventilation och mögel.


Kristoffer och Therese Bard började må dåligt efter att mögel upptäcktes i badrummet. Samtidigt var luften torr och tung, det kändes inte som att ventilationen fungerade, säger han. Undertryck eller övertryck i lägenheten.


Det betyder att luftflödena inte fungerar på rätt sätt. Alla ventiler och filter är rena. Om du har dålig luft i lägenheten , . En lägenhet anses bristfällig om till exempel fukt- och mögelskador kan konstateras, om påtagligt buller förekommer och om hyresvärden eftersatt sin underhållsskyldighet.


Här ger vi några tips på vad du kan göra för att skapa god ventilation. I en lägenhet blir luften ”förorenad” av matos, damm från kläder, utandningsluft och mycket annat. De största problemen på den arbetsplatsen var en unken, torr luft , otillräcklig ventilation samt damm och smuts.


Den dåliga inomhusluften irriterar ögon och näsa och orsakar heshet och torka i strupen. På grund av dålig ventilation blir en del anställda trötta och får koncentrationssvårigheter. Luften som vi andas in inomhus innehåller det livsnödvändiga syret men även mindre nyttiga ämnen som ozon, radon och aromatiska kolväten. De flesta material i hemmet, mattor, färger, flytspackel avger så kallade emissioner.


Dessa kan vara allergiframkallande och skadliga för hälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg