fredag 26 oktober 2018

Elförbrukning dator

Hur mycket ström drar en dator. Trots trenden med mobilt användande föredrar många att . Här är skrämmande fakta du inte visste om din dator. Stationär dator som används under normal arbetstid drar på ett år, utan energisparläge, 7kWh el.


Tillsammans med Naturskyddsföreningen startar nu PC för Alla ett upprop för tydligare information om datorers elförbrukning.

Inget seriöst testande, bara för att få en hum om vad den drar. Jag började med att kolla med endast en 7W lågenergilampa sedan kopplade jag in en till på 9W. Så långt så stämde effekten precis enl.


Genom att sätta ihop speldatorer med olika komponenter såg Mills och hans kollegor att minnen, skärmar och processorer hade väldigt olika effektförbrukning. Grafikkort kan till exempel dra mellan och 5watt. Prestanda var dock inte kopplat till elförbrukning , så det gick bra att bygga en dator som vara . Energiförbrukning på en dator kan bli en fråga både för personer intresserade av att minska miljöpåverkan från elektriska bruk och för människor som helt enkelt försöker minska en månatlig elräkningen.


När du letar efter sätt att minska elanvändningen, jämför bärbara konsumtion datorkraft till stationär dator.

Många är elslukarna som omger oss. I en normalvilla räknar man med att cirka av husets totala el-förbrukning är uppvärmningskostnader, resterande är övrig elkonsumtion för belysning, maskiner m. Du funderar kanske på att byta ut, eller har kanske redan bytt, de gamla föråldrade elradiatorerna mot moderna . Elapparaternas elförbrukning i siffror. Man har angett elförbrukningen i medeltal av nya maskiner.


Detta mellanläge, varken av eller på, slukar ström motsvarande av landets årliga elförbrukning , eller ca 5kWh i ett normalhushåll. Stäng av med strömbrytare. Tack vare dagens teknologi kan . Grov uppskattning men enkelt att komma ihåg. En dator , liten eller stor. Kan vara mer eller mindre om man har strömsnål dator , eller stor server, speldator . Det finns mycket du kan göra för att påverka din elförbrukning.


Använd energisparläge på din tv och dator om sådan funktion finns. Vi är alltid mer eller mindre beroende av el. Det här kapitlet ger förslag på hur det går att spara ström utan att dra ner på levnadsstandarden. Sen kommer lampor och elektronik, som när de är påslagna utgör största delen av resten.


W i stand-by-läge, en video eller setero mindre än så.

Jag har funderat lite på hur mycket en dator m. Så min fråga är: hur mycket el förbrukar en stationär dator (305W nätagg) inkl en vanlig plattskärm ? Anta att den används i normalt kontorsarbete timmar per . Se om du har normal elförbrukning och jämför med genomsnittet i Sverige. Koll är verktyget för dig som vill få bättre koll, smartare elförbrukning och sänkta kostnader. Genom att koppla dina apparater hemma via smartplugs, kan du se vilka av.


Spela timmar på en bärbar dator. Viloläge är ett strömsparande läge för en dator som inte används. När man sätter en dator i viloläge sparar man alla data från RAM-minnet till hårddisken.


När man återupptar datorn från viloläge kommer den att vara exakt så som den var när man satte den i viloläge. Att det kan vara dyrt att värma sitt hus med el är många medvetna om men ofta glömmer vi bort att alla våra hushållsapparater också kostar en hel del. Vad kostar det till exempel att koka kaffe minuter om dagen eller hur mycket skiljer det om man köper en ny frys istället för att behålla sin gamla.


Brandrisken minskar om apparater och laddare dras ur när de inte används. Ett tips är att köpa en timer eller ett grenuttag med strömslutare. Då slipper du dra ur sladdar men kan ändå kapa strömmen och minska såväl elförbrukning som brandrisken för de anslutna. Om du vill ha hjälp med att se över din elförbrukning eller diskutera alternativa uppvärmningsformer så kan du kontakta den kommunala energi- och klimatrådgivaren i kommunen där du bor. Exempel på detta är elvärmt golv i badrummet, en elvärmd handdukstork eller en dator som kontinuerligt är påslagen.


ELAPPARATERNAS ELFÖRBRUKNING I. Dator och kringutrustning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg