onsdag 31 oktober 2018

Kondenserande frånluftsvärmepump

Det har fått ett par värmepumpstillverkare att utveckla en ny typ av frånluftsvärmepump där den utgående frånluften kyls ända ned till -grader C. Det gör att nästan all fukt i frånluften kondenserar. Då uppstår rejäla energitillskott som minskar behovet av tillskottsvärme med elpatron. Genom att det rör sig om en kondenserande frånluftsvärmepump med överdimensionerade värmeväxlarytor och dubbla kompressorer, som styrs efter efterfrågan, menar Bertil Forsman att denna lösning i princip kan klara husets värmebehov, även när uteluftens temperatur går ner mot -grader C. ComfortZone – innovativa och tysta frånluftsvärmepumpar.

Företaget var bland annat först med att lansera den kondenserande typ som kyler ned avluften till -grader. Eftersom de är av kondenserande typ är de båda utrustade med en avskiljningsanordning för kondensvatten som leds ut på taket. Spetsningens effektpådrag . Det jag ej förstår, att vår Nibe aldrig förbrukar mer än 1kw, och har väldigt svårt att varva upp, men tveksam till att FLVP kan konkurera med bergvärme, det lät ganska bra när dessa nya kondenserande FLVP kom, men kan säga att vår Nibe är ej ett dugg bättre än de gamla 80-tals pumparna.


Kondenserar gasen till vätska igen och överför värmen till värmesyste- met. Sänker trycket på köldmediet. Höjer trycket på köldmediet.

Dessa fyra huvuddelar är förbundna i två slutna rörsystem. I värmepumpen cirkulerar ett köldmedium, som i vissa delar av kretsen är i vätskeform och i. Den valda frånluftsvärmepumpen kyler luften från °C till -°C och kan på så vis utvinna energi från både temperatursänkningen av luften samt kondenseringen av vattnet i luften. Frånluftsvärmepumpens funktion är därför av kondenserande typ. Vissa typer av frånluftsvärmepumpar kyler luften från rumstemperatur till runt oC. Sådana system kallas ”icke kondenserande system”.


Namnet härleds ur att den fukt som frånluften innehåller inte kondenserar vid drift. Det finns även värmepumpsystem som kyler frånluften till temperaturer under -oC kallade . Systemlösning med kondenserande frånluftsvärmepump. Detta tävlingsbidrag har lämnats av Climate Solutions Sweden AB. Lösningen innebär installation av ett system bestående av luft-vattenvärmepumpar, av märket Stiebel-Eltron, . KONDENSERANDE FRÅNLUFTSVÄRMEPUMP.


Varvtalsstyrd scrollkompressor. Legionellasäkert varmvatten. Minskar risken för radon och mögel. Modern design i rostfritt.

Svår fråga: Anledningen är att du aldrig har haft frånluftsvärmepump i huset, så din mekaniska frånluft måste då byggas om rejält med nya spirorör m. Energimyndigheten har nyligen testat tre olika frånluftsvärmepumpar som har varvtalsreglerade kompressorer. Testet visar att alla värmepumparna är effektiva och sparar mellan och procent av energibehovet för värme och varmvatten i jämförelse mot ett eluppvärmt hus. Utvald 1: Kondenserande frånluftsvärmepumpar. Den här lösningen är ännu inte prövad på flerbostadshus enligt Åsa Wahlström som är upphandlingens projektledare från Chalmers Industriteknik. Genom att använda en befintlig uteluftsvärmepump som frånluftsvärmepump arbetar man med befintlig . F3är en komplett frånluftsvärmepump som effek- tivt, enkelt och ekonomiskt uppfyller behovet av.


F3är en frånluftsvärmepump med inbyggd fläkt och varmvattenberedare som är försedd med. Så nu har värmepumpen först tagit upp energi genom att köldmediet, kokat från vätska till gas och sedan avgivit energi genom att kondensera gasen tillbaks till. Då kan man till exempel installera en frånluftsvärmepump för att återvinna varmvattnet och värme som man avger via en konvektor centralt placerad i huset. De kallas kondenserande frånluftsvärmepumpar , eftersom energi utvinns genom att luftens fuktighet fälls ut och kondenserar i värmepumpen. De används i vanliga fall utomhus, och kan ta värme ur luft som är ner till minusgrader kall.


Men de ger givetvis mer värme om luften är varmare. Fukt i frånluften som kondenserar i värmeväxlaren kan höja tilluftens temperaturverkningsgrad:. Mollierdiagram hämtat från programmet Mollier Sketcher version 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg