måndag 11 mars 2019

Lerbruk kakelugn

Lerbruket är mjukt, fogligt, expanderar och krymper tillsammans med resten av materialen när ugnen värms. Det är också tack vare lerbruket som ugnen kunde plockas ner och flyttas. När man monterar ner en kakelugn gör . Tag bort löst lerbruk och eventuellt löst tegel med hjälp av en slö morakniv eller en spackel-spade.


En stålborste kan vara bra att ha om ytan som skall muras är väldigt sotig.

Puts fäster nämligen inte på sotiga och feta ytor. Tvätta därför tegelytorna med vatten och svamp. Blöt ordentligt med vatten runt de ytor som skall . När fukt och vatten kommer i kontakt med tidigare torkat lerbruk så löses den där första sugkraften upp och bruket liksom faller isär när man börjar peta på det. Lerbruk har varit och är en viktig del i olika byggnadskulturer. Lerans bindkraft utnyttjas för att sammanfoga eller binda ihop block, tegel, kakel eller liknande.


I Sverige används lerbuk framför allt i samband med ugnsmurning, men bruket används även för skorstensmurning. I den södra delen av Sverige .

Det enda stället på nätet jag kan hitta är Gysinge och de tar 2kr för kg. Lerbruk - historiens och framtidens jordnära byggmaterial. Det går även att byta tegelstenarna runt eldstaden utan att plocka ner hela rörspisen. Påfrestningen på en bakugn blir mycket stor när den används. Det händer att mind-re tegelbitar och lerbruk lossnar under eldningen.


Efter en tid måste ugnens. På lagom avstånd kan man inte se någon större skillnad. Svårare är det naturligtvis med en kakelugn som har en avancerad dekor.


I sådana fall får man nog vända sig till en konservator. Min kakelugnsmakare behövde -dagar för att sätta varje ugn. Han anskaffade alla tegel och allt lerbruk som behövdes, . Eldkrafts egen specialblandning.


Handmald och omsorsfullt blandad. Rekommenderas för traditionell putsning inomhus. Används även för murning av eldfast tegel i öppna spisar, kaminer samt kakelugnar. Vår lera bränner inte och kan användas till att täta skarvar t. Följ med när vi sätter upp en gammaldags kakelugn !

Fyller rumpen, dvs håligheten på insidan av varje kakel, med tegel, tegelflis och lerbruk. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn. Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk , tegel och kakel.


Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk , uppmurning av eldsta murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, . En kakelugn är murad med tegel i lerbruk. Varje kakelplatta har en fördjupning på baksidan, där det i bästa fall får plats en hel tegelsten. Om stenen är för stor får man forma den enligt en viss teknik. Man håller den mot benet och hugger till med en murarhammare. Tegelskärvorna som blir över kallas svick . Rörspis” även kallade tegelugn eller fattigmans kakelugn , är en eldstad i murat tegel, uppbyggd med liknande funktion som en kakelugn.


Rörspisen är uppbyggd av tegel och murad med lerbruk och har spjäll för att reglera draget mot skorstenen och sotluckor för att kunna sotas. Den murade tegelstommen . Luckor, spjäll och sotluckor tas liksom kaklet tillvara. Uppsättning av kakelugnar ska ske med lerbruk.


Rökgångarna muras med tums tegel. Kaklen få inte komma i beröring med elden varför de vid uppmurning fylls med isolering bestående av . Brickan skrev: Laga inte med vanligt bruk - ingen cement i en kakelugn. Detta är ett jobb för en kakelugnsmakare. Kakelugnar sätts och eldstaden kläds med lerbruk. En rörspis innanmäte muras likadant som en motsvarande kakelugn.


Att plocka ner en kakelugn och sedan mura upp den igen kräver gedigna yrkeskunskaper. Något som flera amatörer på området missar är att de använder vanlig cement. Istället ska ugnen muras upp med lerbruk.


Det är ett bruk som använts över hela jorden sedan urminnes tider. Nästa steg är att laga skadorna i korsvirkesväggen med lerbruk. Till skillnad mot vanligt . Därefter ska ugnens kakel.


Jag tror att den är tillverkad i. Han jämnar till fundamentet med kalkbruk, medan ugnen kommer att hållas ihop av lerbruk på traditionellt vis. Allt i ugnen har lera som . Det är lerbruk av lera, sand och vatten som används för att foga ihop kaklet och tegelstenarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg