fredag 22 mars 2019

Sjuk av mögel

Det är generellt känt och av ingående forskning framkommet att mögel för med sig hälsoeffekter och symptom hos oss då vi vistas i miljöer där möglet fått fäste. Genom den kroppsliga och nervsystemspåverkande effekten kan sjuk person vara röd till rödflammmig eller blek i hyn och ha svårt att bli solbrän annat än bli. Mögel i hus kan ge autoimmun sjukdom - sjuk av mögel.


Att mögel i hus kan vara framkallande särskilt till olika luftvägssymtom och hudåkommor är idag känt och vederlagt. Mörkerbilden vid kopplande till olika sjukdomar finns fortfarande men börjar ljusas upp. Metaforiskt beskrivet är det som att skrapa en .

Först förstod jag inte, fortsätter hon, jag visste inte att man kunde bli sjuk av mögel. Det tog tid innan jag kom in på mögelspåret. Det finns dåligt med information här i Sverige, men jag . Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom, ibland så besvärande att den drabbade söker vård.


Men till skillnad från mat som kan slängas så är det inte lätt att göra sig av med mögliga delar av huset. Man kan konstatera att mögel finns överallt och att de lever av att bryta ner organiskt material. Problem uppstår när mögelsvamparna kan växa till för då kan stora mängder sporer, mer eller mindre luktande kemikalier eller mögelgifter spridas i miljön.


Det som krävs är tillräckligt med fukt. Fukt kan uppträda inomhus genom .

Jennifers och Krichans lägenhet renoveras från fukt och mögel. För andra gången på två år. Wallenstam tar oss inte på allvar, säger Krichan Wihlborg. Hur kan det yttra sig kroppsligt?


Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd. Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person. De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel.


Astma, huvudvärk, hudirritationer. Personal och intagna mår dåligt på Norrtäljeanstalten. Jane Engman tvingades sluta som.


I journalen finns ett så tydligt besked som det är möjligt att få. Orsaken är dålig inomhusmiljö med fukt och mögel i lokalerna. Läkarna har funnit och tagit bort svamp, det vill säga mögel , i hennes lungor och detta kommer . Organiskt damm kan innehålla mögel , andra biologiska agens och olika slags organiskt material. Damm som innehåller stora mängder mögel kan kallas för mögeldamm. Om man får hälsobesvär av mögel kan det yttra sig på olika sätt.


När man andas in intorkat mögeldamm till exempel vid rivningsarbeten, arbeten i. Läraren Monica Grankulla-Häggblom var sjuk i år.

Jag har lidit av återkommande bihåleinflammationer, är ständigt trött, använder kortisonnässpray men mår bättre då jag inte är på jobb. Har fått som svar att det är svårt att mäta var felet ligger. Jag är inte den enda med detta problem. På min förra arbetsplats blev jag utsatt för mögel. Sjukdomar som orsakas av dålig inneluft eller mögel uppmärksammas inte tillräckligt av läkare.


Många som fått sjukdomssymptom av mögelskador får inte den hjälp som behövs, påpekar Andningsförbundet. Har du erfarenheter av mögel ? Berätta gärna om dem på kommentarplats! Psykofarmaka, terapi, motion etc. Så här skriver Mia, en av Utmattningsskolans medlemmar som genom Utmattningsskolan insett att hon är mögelförgiftad: ”Jag blev sjuk vid års ålder och har varit svårt sjuk sedan dess. Då gick jag i grundskolan och skulle . Ibland är fläckarna kombinerade med den karaktäristiska doften av mögel.


Men hur påverkar egentligen fukt och mögel inomhus vår hälsa? Man vet egentligen ganska lite idag om hur fukt och mögel i huset påverkar vår hälsa. LINKÖPING 2LINKÖPING I flera år bodde Lotta Fäldt Magnusson i en lägenhet i Ljungsbro som var drabbad av svartmögel.


Nu lever hon med allergiska problem för resten av livet. När det gäller fukt och mögel finns dock inga fastställda . Luna Karlsson och hennes barn kunde inte bo kvar i huset i Eringsboda. Efter två månader blev livet ohållbart med svåra andningsbesvär för dottern, svullna ögon och ett ständigt kliande från kläderna. Luna som är allergisk blev extremt sjuk.


Det började med att dottern hostade hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg