måndag 23 april 2018

Soteld kamin

Skorstensbran eller soteld som man också säger, kan förefalla vara mindre dramatisk och farlig än andra typer av bränder. Men så är det dessvärre inte. När sot och tjäravlagringar i skorstenen fattar eld kan flammorna spridas snabbt både inomhus till omgivande träkonstruktioner och utomhus till tak, träd och buskar. Förr eller senare antänds kanske tjäran och brinner i ett våldsamt. Gnistor från skorstenen eller brummande ljud kan vara ett tecken på skorstensbrand – så kallad soteld.


Soteld uppkommer när sot och tjära i skorstenen börjar brinna.

Varje år inträffar cirka tusen sådana bränder i Sverige. Märkningen garanterar att produkten lever upp till . En tumregel för att undvika soteld är att undvika eldning som ansamlar tjära i rökkanalen. Soteld eller skorstensbrand uppkommer när tjära i en skorsten börjar brinna. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära. Kan man helt undvika soteld om man eldar rätt och sotar regelbundet?


Den direkta åtgärden är . Genom rätt eldningsteknik och kontinuerlig sotning kan man undvika soteld.

Om man eldar i kamin , är det något speciellt man bör tänka på då ur brandskydd? Man ska alltid följa tillverkarens anvisningar gällande lufttillförsel och . Strax före klockan på tisdagskvällen fick räddningstjänsten larm om en soteld Arvslindan i Gagnefs kommun. Detta leder lätt till tjärbildning och ökad risk för soteld. Och risken med för stora brasor. Det är i själva verket säkert att elda i en rätt installerad och godkänd kamin som besiktigats av sotare, betonar han och påpekar att de allra flesta problemen uppstår genom felaktig hantering.


EDit: Har för mig att en soteld helt enkelt är sot som ansamlats på skorstensväggen under lång tid och plötsligt fattar eld. Och är du tveksam på murstockens täthet, elda iaf inte mycket tidningspapper och ved som sprätter, mycket gnistor upp i skorstenen är inte bra heller, de kan dra ut genom . Min mor blev nyss smått förtvivlad då jag lade in fyra vedklabbar i deras nya stora kamin. Hon påstod att det kan bli soteld. Därför slängde hon (med brandvarnaren saligt tjutande) ut två av klabbarna från kaminen i snön.


Trodde man hade en stor kamin. Kallproppar, överhettning och soteld , att elda rätt är en konst. Skorstensfejarteknikern Torsten Larsson vet hur man tänder en effektiv och säker brasa. Ofta beror det på att många eldar för hårt i kylan, säger Jan Larsson, ordförande i Brandskyddsföreningen. Kan vara bra att veta då vi har både öppen spis och kamin hemma.


Svar: Soteld är när sot och tjära i skorstenen brinner.

Det inträffar omkring tusen sotbränder i Sverige varje år. I detta ämne samlas operativa instruktioner och tips som har med soteld att göra. Om du sedan eldar kraftigt kan det . Nyckelord: soteld skorstensbrand kamin instruktion. När det gäller soteld är våra rutiner att skorstenen kollas med värmekamera, sotaren kontaktas för provtryckning och ägaren får skriva på och ta över bevakningen.


I Egentliga Finland visar statistiken att det fram till september i år har uppstått cirka femtio bränder som fått sin början i eldstäder eller skorstenar. Förutom soteld kan en eldstad mycket ofta orsaka en bran om . Det är rena vargavintern och den som har en kamin eller öppen spis vill gärna sitta och mysa framför elden. Men det är livsviktigt att använda torr ved. Annars riskerar man att dåligt sot, blanksot, sätter sig i skorstenen. Det kan i sin tur ge upphov till soteld och i värsta fall sätta eld på hela huset.


Soteld , det vill säga när sot och tjära brinner i skorstenen, är den vanligaste orsaken till bränder i villor. Dessa ökar markant under årets kallaste månader, med en topp i januari. Huset saknade el och värmdes upp av kamin och en öppen spis. För att snabbt få upp temperaturen tros man ha eldat kraftigt under lång tid. Under morgonen på skärtorsdagen började det brinna i skorstenen i en villa på Högmarsö.


Jøtul rekommenderar regelbunden rengöring av kamin och underhåll av både eldstad och skorsten. En ren eldstad gör att elden syns klarare, samtidigt som det brinner bättre och renare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg