fredag 27 april 2018

Hur mycket ström drar en luftvärmepump

Att du skaffar värmepump är förmodligen att du vill sänka dina värmekostnader. En bra värmepump är faktiskt så effektiv att den kommer att betala sig själv. Mina värmepumpar drar ju lite olika beroende på inställning, vi tar dom senaste dagarna som ex.


Hur mycket ström den drar beror på vad det är för modell. Hur många watt (W) drar eran värmepump.

Räkna ut månadskostnad för värmepump - Mestmotor. Man kan ju kolla hur mycket ström det går åt att värma huset med enbart element under en begränsad ti säg en vecka. Sen kan man kolla verkningsgraden på pumpen och räkna fram hur mycket man skulle sparat. Blir iof ganska stor feltolerans med tanke på att energiföbrukningen varierar kraftigt under . Ungefär hur mycket ström drar en elpatron resp. Vad kostar elementen att ha igång?


Det senare är alltid högre än årsmedelvärdet och används ibland i reklam för visa hur överlägsen värmepumpen XXX är jämfört med alla andra. Att ha en speciell elmätare för värmepumpen är en mycket bra idé.

Om man bygger nytt hus är det ett måste, eftersom nu gällande byggregler kräver att man efter . Ni som har en sådan, stämmer reklamen? W = 5kW är hur stark den är som bäst. Värmepumpens jobb är att samla in värmen och sedan se till att ditt hus får mer kilowattimmar värme än vad den drar i el.


Man brukar tala om att för varje kWh. Värmefaktorn är helt enkelt förhållandet mellan hur många kWh den kräver och hur många den genererar. Ett annat ord för värmefaktor är COP, . En luftvärmepump har en låg investeringskostnad i förhållande till hur mycket pengar och energi du sparar.


Den fungerar som en energibesparande värmekälla tillsammans med ditt hushålls övriga uppvärmningsenheter som vattenburen värme och eluppvärmning. Den ser även till att de inte kräver samma energiåtgång. Att köpa en värmepump är för många en stor investering. Men en värmepump betalar ofta tillbaka sig själv i och med att den bidrar till att den totala elförbrukningen blir betydligt lägre.


En värmepump drar nytta av solenergin som finns lagrad runt omkring oss. I och med att den här värmeenergin är gratis . Ett elelement eller en luftvärmepump. Elelementet var det inte så svårt att räkna ut elförbrukningen på med watten men pumpen är svårare, så många fler värden Hur räknar ni?

Men du menar alltså att om man bortser från investeringskostnaden så drar pumpen hälften så mkt ström som elementet? I diagrammet till höger kan du utläsa hur mycket du kan behöva betala för att köra fem olika luft- luftvärmepumpar i kyldrift under en sommar. Vi har utgått från värdena om årsförbrukning på energimärkningen (exakt siffra om du klickar på ” säsongsförbrukning” i diagrammet).


Värdena utgår från en normal . Eftersom det är så svårt att bedömma , dels för att det beror ju lite på hur varmt man vill ha det, men även hur mycket eldning man kommer att använda sig av. Sen golvvärmen drar ju definitivt upp, men ska ni bara ha det i . En kalkyl bör dock göras för varje enskilt hus eftersom förutsättningarna är så olika vad gäller till exempel klimat och husets energiförbrukning. Nu fjärde året har jag inga inkomster alls då jag inte jobbat på snart månader och drar då ner på värmen igen.


Jag har funtat på luft-luft värmepump , hur mycket låter dom och funkar det om man bara använder den till att hålla frostfritt när jag inte är här? Med lagom doser kärlek kan du få lätt ut mer av sin luftvärmepump. En hel och ren fläkt når lättare full effekt och drar därför mindre ström. Re: Elförbrukning bergvärme.


Hur kraftig är värmepumpen? Drar inte underhållsvärmen minst lika mycket el som ett. El-element drar 2-gånger så mycket ström som en värmepump för att ge samma värme.


Dock, ju kallare det blir ute destom sämre. Om du är orolig för hur mycket energi luftvärmepumpen drar , så koppla på en energimätare så kan du hålla koll från dag till dag. Arbetskostnaden utgör ungefär procent av den totala kostnaden för installationen, vilken är godkänt som rotarbete. När du förbrukar 1kW el i ett element får du ut 1kW i värme.


Däremot när du förbrukar 1kW i en luft- värmepump får du ut mer värme. Här kan du se hur mycket en värmepump skulle ge dig just nu (baserat på utetemperaturen där du bor). I detta exempel använder vi en .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg