tisdag 24 juli 2018

Mäta fukt i betongplatta

Efter ett dygn kan fuktindikatorn lyftas upp och visar då om din betong nått sökt relativ fuktighetsnivå. Vem kan detta med att mäta fukt i en nygjuten betongplatta ? Jag har ringt runt till kakelsättare och dom säger bara att dom kräver att det är. Hur använda fuktmätare för att undersöka källare.


Speciellt svårt är det att göra rättvisande avläsningar med hög noggrannhet på byggar- betsplatsen, i fält, där många olika faktorer påverkar resultatet.

EXEMPEL: Trä torkar inomhus i uppvärmda hus. Trots att betong är ett material mäter man relativ fuktighet i betong. Betong består i princip av bindemedel och balast.


För att klart och tydligt mäta om rumsluften innehåller ämnen, som oktanol och butanol ( som kommer ifrån alkalisk nedbrytning av lim och matta), hänger man upp ett . För mätning i betong finns föreskrifter hur mätningen ska gå till. Mättekniken går ut på att man med sin fuktmätare mäter luftfuktigheten i hål som man borrar i betongen. Normalt sett använder man foderrör som man tätar borrhålet med efter borrning.


Att mäta fukt i betong är svårt, eftersom det är svårt att få pålitliga uppgifter.

Samtidigt finns det många billiga fuktkvotsmätare som påstås kunna mäta fukt även i betong. Mätning av relativ luftfuktighet. Generellt så mäter man relativ luftfuktighet i luften och fuktkvot i material, fast detta gäller inte för betong, som ju är ett . Vi förklarar varför och hur man går till väga.


Det rör sig om fuktmätning i badrum, som ju ibland helt naturligt kan ha mycket hög luftfuktighet, samtidigt som en fuktkvotsmätning kan förstöra tätskikten. Betong är också svårt att mäta i, då man inte kan mäta fuktkvot, som annars är vanligt för material. Litteraturstudien visar på att det finns flera olika metoder för att mäta fukt i betong.


En del mätmetoder lämpar sig för mätning i en platta på mark medan andra metoder inte lämpar sig för den typ av mätning pga. Ytterligare en faktor som påverkar mät-. Om hänsyn inte tas till hysteres blir mätdjupet på den osäkra sidan. Slutligen anger RBK att erforderligt mätdjup ibland kan, och måste, nyanseras.


Däremot kan fukten i det här fallet fortsätta att torka nedåt. Uppskattningsvis får man samma fuktighet under en tät golvbeläggningen som man får om man mäter relativa fuktigheten på djupet motsvarande av plattjockleken efter den första uttorkningen. En betongplatta med kvarsittande form som är tät eller som gjuts . Som en förstudie till projektet provades att mäta fukt med kvarsittande givare av typen.


Temperaturgradienter i plattan med golvvärme samt temperaturskillnader mellan sensor och betong visade sig ge stora problem med kondens i rören och orimliga mätvärden.

Dock är metoden tids- och resurskrävande, varför en säker metod att utföra fältmätningar av. Denna metod användes därför inte mer i . RF i betongkonstruktioner är önskvärd. Ett av de problem som finns idag med fuktmätningar i betong är temperaturfaktorn. Fuktmätningsmanual - betong. Tänk på att dokumenten skyddas av upphovsrättslagen.


Enligt denna lag är det förbjudet att utan tillstånd helt eller delvis mångfaldiga dessa dokument. Med metoder och verktyg för att mäta och påskynda betongens uttorkningsförlopp kan dock skador undvikas. Betongens struktur avgör dess fuktegenskaper. Det fina porsystemet styr förmågan att ta upp och avge vatten. När det gäller fuktegenskaper är det lämpligt att skilja mellan den nygjutna betongens byggfukt och fukt.


Instrument för att mäta fukt i trä och betong. Condair erbjuder ett brett utbud av mätinstrument för att mäta fukt i trä och betong. Om du behöver hjälp att välja rätt mätare för dina behov är du välkommen att kontakta vår expert Elmer Jensen här.


Se det stora utbudet av Protimeter fuktmätare för att mäta. Både i Finland och i Sverige har byggbranschen gett ut anvisningar som beskriver hur man mäter den relativa fuktigheten i betongkonstruktioner. Vid renoveringen avlägsnas allt skadat material.


Man bör även se till att de. Förkunskaper: Det är en fördel, men ej ett krav, att som deltagare ha tidigare erfarenhet av RF-mätning, relativ fuktighet, i betong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg