fredag 13 juli 2018

Jordvärme eller bergvärme

Bergvärme eller Jordvärme. Vilken energikälla är bäst för dig? Förutsättningarna för att ha bergvärme eller jordvärme är väldigt olika, men trots detta är det många som funderar vad som passar deras hushåll bäst. Funderar du på om du ska välja bergvärme eller jordvärme ? Här reder vi ut och jämför de båda sätten att värma huset.


Jämförelse: Markvärme och bergvärme – vad är skillnaden?

En vanlig fråga när man överväger att skaffa värmepump är om man ska välja markvärme ( jordvärme ) eller bergvärme. Men vad är egentligen skillnaden? Jordvärme och markvärme är lika som bär, medans bergvärme är något helt annat. Finns det någon anledning att så många verkar skaffa bergvärme istället för jordvärme nu för tiden? Som jag förstått det så blir jordvärme oftast billigare.


Detta avgör vilken av dessa två typer av värmepumpar som är bäst för dig och ditt hus: Din storlek på tomten. Har du en mindre tomt är en bergvärmeinstallation det enda alternativet. Det krävs bara cirka ett par kvadratmeter totalt, och då handlar det mest om att fysiskt att .

Då måste dessutom sträckan ned till berggrunden isoleras, vilket är dyrare än att borra i själva berget, samtidigt som det fortfarande krävs ett lika djupt hål i själva berget för att få rätt kapacitet. Om varken jordvärme eller bergvärme passar förutsättningarna på tomten, kan det vara idé att titta på den nästan . Den avgörande tekniska skillnanden är om värmeenergin hämtas från berggrunden eller jordlagret. Oavsett om huset värms upp av bergvärme eller. Kan inte så där jättemycket men vi har jordvärme och vi ångrar lite att vi inte valde bergvärme istället.


Hela trädgården blev förstörd så vi fick göra om hela den. Min man säger också att om man har bergvärme kan man använda den till att kyla ner hemma med om det är varmt. Tror vi betalade 1tusen för . Någon som installerat berg- eller jordvärme ? Du som har BERGvärme eller JORDvärme ! Det finns många olika sätt att värma upp sitt hus på.


Två av dessa sätt är genom bergvärme och jordvärme. Just dessa två metoder har flera likheter med varandra. Bägge använder sig till exempel av den lagrade solenergin som går att hitta under jorden. Se filmen om bergvärme här. Frånluftsvärmepump för ett sundare inomhusklimat.


En frånluftsvärmepump går till skillnad från bergvärmepumpen inte utanför huset för att producera . Fem fördelar med värmepump, som bergvärme eller jordvärme.

Här är fem fördelar med värmepump, måsteläsning om du är intresserad av att få ned dina räkningar för värme i huset. Förutom den energi som solen ger direkt till värmesystemet ökar ofta värmepumpens värmefaktor (COP- värde) rejält tack vare att bergvärmehålet eller jorden används mindre och därmed är . Dessa sju frågor tror vi hjälper dig på traven (och funkar givetvis lika bra att ställa för andra värmepumpsformer, som sjövärme eller jordvärme ). Det krävs mer plats än man tror, och gör en viss åverkan på tomten under en övergångsperiod. Om du är tveksam till detta, kan du istället överväga bergvärme eller luftvärme istället.


Kräver tillstånd: För att installera jordvärme krävs tillstånd från kommunen. Det brukar oftast vara en formalitet, som din Thermia- återförsäljare . De flesta villaägare kan sänka sin värmekostnad rejält genom att installera bergvärme eller jordvärme – i vissa fall med upp till procent. Du gör även en god insats för miljön. Med en värmepump utvinns solenergi som lagrats i berggrund eller mark, vilken metod som passar bäst beror på . Det kallas för jordvärme , eller markvärme. Förutsättningen för jordvärme är att det finns en ganska stor yta att gräva ned slingorna.


För ett normalstort hus får man räkna med 2– 4kvadratmeter yta för detta. Finns det inte berg som lämpar sig för bergvärme där du bor kan jordvärme vara ett bra alternativ. Står i bgreppet att beställa värmepump. För bergvärme krävs en djup borrning för att ta tillvara och använda solenergin. Borrningen tar väldigt liten yta, gör minst skada på din hustomt jämför med jordvärme där slingor läggs.


Om man inte får eller vill borra är bergvärme inte ett alternativ för dig. Det man också bör ha i åtanke är att installation av bergvärme är . En jordvärmepump bygger på samma princip som bergvärme och sjövärme. Kollektorslangen placeras i jorden, istället för i sjön eller i berget.


I vissa fall kan även slangarna läggas i flera lager ned till ca 5–m djup. Eftersom all värme ska komma från jorden krävs relativt stor yta .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg