tisdag 9 september 2014

Mögel på ost

Om mögelsvampar växer i mat blir den förstörd och oaptitlig. Tyvärr går det inte att med blotta ögat avgöra om en . Jag tippar på lite ytmögel. Jag är rätt säker på att TS ser skillnad på mögel och i detta fallet salt. Och du vet väl att även Huhållsost är lagra eller?


För detta ska ske måste synligt mögel först ha vuxit fram på produkten.

Varje livsmedel har sin egen specifika mögelflora som kan växa just på det livsmedlet. Mykotoxiner kan bildas på ost , men i låga halter, eftersom förutsättningar för toxinbildning . Hans främsta råd när man sätter ihop en ostbricka är att prioritera den ost man är mest sugen på för stunden, därefter kan man fylla på med nya bekantskaper och andra smaker och konsistenser. Men även brie, camembert och brillat savarin är mögelostar : i dem har man använt så kallat vitmögel. Vilka marginaler gäller för ost och bröd?


Och hur pass farligt är mögel egentligen ? Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt. Kan potatisen ätas om det gröna skärs bort?

Svar: Mögelsporer finns överallt i miljön och när de hamnar på livsmedel kan mögelsvampar börja växa till och . Mögel är en typ av svampar som växer på olika ytor, inklusive många livsmedel som ost. Vissa formar anses ofarliga, medan andra kan vara dödliga eller orsakar stora hälsoproblem för människor och djur. Möglet är levande så det växer under lagringstiden och vad som är för mycket mögel är en smaksak.


Men möglet som finns från början på osten är ofarligt mögel. Osten mognar hela tiden och blir mer mogen med tiden. Man har sniffat upp osten för dagen och köpt med sig den hem. En stor bit pecorino eller kanske en halva Robiola. I mitt hem blir de inte långlivade utan får bara in och vända i kylen i någon dag innan de är borta för alltid.


Men för många tar det flera dagar att sätta i sig en ost. De flesta av oss brukar slänga maten när den blivit möglig, men hur gör man egentligen med mögelost som per definition är möglig? En del har de kvar så länge i . I vissa kulturer, speciellt i Asien, har mögelsvamp i århundraden använts i matlagningen och livsmedelsproduktionen, men på andra ställen uppfattas mögel mest som ett. De professionella ostmakarna vet precis vilka mögelsvampar man skall använda för att ge till exempel en roquefort eller stiltonost färg och smak.


Mögel är mycket vanligt på ost , brö frukt och grönsaker, men kan även växa på andra typer av livsmedel. Mögelsvampar är motståndskraftiga och kan växa i torra livsmedel, i kylskåpstemperatur, samt i matvaror med lågt pH och med mycket socker. Mögelost, ostar där vissa vit- eller grön mögelarter , framför allt av släktet Penicillium, används för att ändra ostens smak och konsistens och för att ge den bättre hållbarhet. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte ska äta mögliga .

Mögelostarna delas vanligen upp i vitmögelostar och grönmögelostar. Vissa grönmögelostar kallas för blåmögelostar , men i grunden är det samma . På hårdost kan man bara skära bort det mögliga med någon centimeters marginal och använda resten. Jag är gravi kan jag äta dessertost som är pastöriserad? Det finns ingen risk för akut . Undvik också mögel - och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande . Att ha lite på pepparkakan kring jul är en riktig klassiker och vad är en ostbricka utan en riktigt god mögelost?


Så varför kan man äta mögelost men inte möglig ost ? Jo helt enkelt för att det finns olika typer av mögel , giftigt och ogiftigt. I mögelostarna är det så klart ogiftiga mögelsvampar som man har använt. Han hade stora sår i halsen, jag vet inte hur bra det hade varit för honom att äta möglig ost , säger pojkens pappa.


Och jag vet inte heller om det var något mögel på den bit ost som han hann äta upp. Han sa till personalen, men tycker att han fick ett ganska nonchalant bemötande. Om datumet är på väg att gå ut – frys in den och använd vid matlagning och bak.


Ost – hård har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel , skär bort det samt en centimeter runtomkring. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in.


Sylt och saft Om sylt och saft har mycket. Efter ungefär tre veckor reagerar ostytan på tvättandet genom att ändra färg från vit till orange. Några bra exempel på kittostar är epoisses, langres, munster, livarot och taleggio.


Brevibacterium linens på en ost är samma bakterie Penicillium candidum (P. candidum) är en variant av mögelsorten P. Osten kommer inte långt ifrån den flygplats du landar på när du åker med RyanAir till Milano.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg