fredag 26 april 2019

Fläkt till krypgrund

Till att börja med avråder vi definitivt att enbart sätta in en fläkt s. En undertrycksfläkt måste i stort sett alltid kombineras med avfuktare lämplig för avfuktning i . Det finns anpassade fläktar för utökad ventilation eller också kallad undertrycksventilation, i kombination med avfuktare. Ventilation kräver planering och eftertanke - inte experimenterande på lösa grunder. Olämpliga krypgrundsåtgärder.


Här visar vi på och motiverar varför följande krypgrundsåtgärder inte är lämpliga.

En av de tidigare lösningarna för att försöka råda bot på fuktrelaterade problem i . Vid inspektion av grunden kunde jag inte se några fuktskador etc men jag tyckte att både luften och sanden kändes lite fuktig. Min fråga är om det är lämpligt att montera st Pax 2fläktar i grunden för att eliminera ev fukten i . Undertrycksventilation i krypgrund. Vi bor i 70-talshus med krypgrund.


Marken är täckt med plast och det är betonggrun så inget organiskt material nere i grunden. Har inte varit problem med påväxt eller liknande. Förra ägarna installerade en egen fläkt som har till syfte att skapa ett undertryck i krypgrunden.

En vanlig kanalfläkt typ som . Så slipper du fukt och lukt i krypgrunden – viivilla. Bygger man nytt ska man kanske hellre välja platta på mark och om inte det är möjligt satsa på krypgrund utformade som varmgrun säger forskaren och. Luft sugs sedan kontinuerligt ut ur grunden med hjälp av en fläkt och på grund av det undertryck som uppstår läcker varmare inomhusluft ner genom . Många äldre hus byggdes med torpargrund och senare krypgrund , dvs en ihålig grund som ventileras med utomhusluft. Denna typ av husgrund placerar huset ovanpå marken utan källare eller isolering mot markytan, vilket gör att regnvatten kan rinna in under huset.


När luften utanför krypgrunden kan användas för att sänka den relativa fuktigheten inuti krypgrunden startar ett antal fläktar som ventilerar grunden. För att undvika att luktsmittad luft från grunden når bostadsytan ventileras grunden med ett undertryck. Bilden nedan visar ett exempel på styrd ventilation med där man kan se . Maskinen består av en fläkt och absorptionsfilter i en ganska komplicerad process där luften värms i flera omgångar.


Den stora nackdelen med en soprtionsavfuktare är att den kräver en del el. Ju kallare det är, desto mer energi krävs för att värma upp luften och få bort fukten. Däremot kan en soprtionsavfuktare minska . Nu så har jag följt vår inmonterade Trygghetsvakt med fläkt i krypgrund under ett års drift. Jag har då kunnat se hur vakten har följt utefuktigheten till punkt o pricka. Av redovisningen nedan ser . Med krypgrundsfläkt avser man oftast en permanentmonterad undertrycksfläkt monterad i krypgrunden.


Fläkten skapar ett undertryck i krypgrunden och på det sättet hindras mögelsporer, lukt och emissioner att ta sig upp i boytan.

Nackdelen med en undertrycksfläkt är att den samtidigt suger in varm fuktig luft i krypgrunden . En sorptionsavfuktare med fläktar ventilerar krypgrunden mer effektivt. Det har också fördelen att man ventilerar bort farliga emissioner, lukter och radon. Därmed förhindras dessa från att nå upp in i huset. Dessa avfuktare är byggda för att tåla den mer utsatta miljön i krypgrunden.


De är tillverkade i rostfria . Vi hade dränering runt vårt hus med krypgrund. Efter avdrag för tjänster (glömt vad det heter) så blev slutsumman för oss ca. Huset är ett enplanshus med ca. Skulle det in en avfuktare skulle detta kosta ca.


Köparen struntade i fläkten och har inga tecken på fortsatt . Garanti, års totalgaranti (under förutsättning att produkten registreras på Trygghetsvakten.se, efter installation. Annars års materialgaranti.) Övrigt. TrygghetsVakten Pro-X för normala krypgrunder med skador, radon eller luktsmitta. Trots att krypgrunden har fördelen med inbyggda ventilationshål, räcker det inte att ventilera din krypgrund med en vanlig fläkt. Att endast ventilera in ny fuktig luft i din krypgrund löser inga problem utan kan istället förvärra futkproblemet, då mer fuktig luft kan kondensera i din krypgrund.


Det som gör att en hygrodynamisk . Trygghetsvakten har en produkt som heter Trygghetsvakten Krypgrund Pro-X där både datorstyrd fläkt och termisk avfuktare ingår i paketet. Fläkten styrs av sensorer som ventilerar endast när det är torrare luft ute än inne i krypgrunden. Blir det lägen där fukten är för hög i krypgrunden och risken för mikrobiell tillväxt ökar . En krypgrund byggs statiskt sett upp på samma sätt som plintgrunder. Fuktbalansen i en krypgrund bestäms av flera faktorer: byggfukt i bjälklag och grundmurar, avdunstning från mark och grundmurar samt ventilationsluftens fuktinnehåll.


Med separat fläkt kan ventilationen i en uteluftsventilerad krypgrund säkerställas. Lösningen är att ventilera mekaniskt med hjälp av fläkt. På sommaren kan det istället bli för varmt så att möglet . I SISAB:s fastighetsbestånd finns en mängd byggnader som är byggda med uteluftventilerade krypgrunder, framförallt friliggande fritidshem och förskolor.


Ventilation med uteluft innebär att grunderna utsätts för stora temperaturvariationer under året. Detta innebär att det periodvis blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg