fredag 26 april 2019

Hur farligt är mögel

De finns i alla möjliga former, bland annat i ätbar, ogiftig mögelost eller som den giftiga typ av mögel som uppstår om du låter brödet ligga framme för länge. Och så finns den typen av mögel som bildas när det är fuktigt i en organisk konstruktion och ventilationen är bristfällig. Forskningen kring hur farligt.


Hur man drabbas verkar vara individuellt även om stora likheter ses och skillnad bör också ligga i vad man utsatts för, likt olika arter av mögel etc. Det spekuleras om faktorer som att testosteron kontra östrongen kan spela in, liksom hur mycket man vistas i huset. Intresset och forskningen kring mögel och fukt i hus ger kontinuerligt nya uppslag.

Denna gång uppmärksammar vi Dan Norbäcks viktiga information framkommen under projektet ECRHS II som pekar på att mögel i boendemiljö kan vara farligt genom negativ påverkan av lungfunktionen. Genom longitudinell nioårig studie . Det är långt ifrån alla mögelarter som är skadliga men har du otur kan det vara en giftig mögelart som växer och sprider sig i ditt hem. Därför är det viktigt att du åtgärdar problemet så snabbt som möjligt. I faktarutan här intill finns några tips om hur du själv kan ta bort möglet.


Men är du osäker på om du har drabbats av mögel. Om mögel är skadligt eller inte forskas det mycket på. Det man idag vet är att vi påverkas olika beroende på person.

En del är mycket känsliga för vissa typer av mögel och andra påverkas inte alls. Stachybotrys är en av dessa. Vi har upptäckt mögel , nå svart halvkladdigt skit på vår vin då man öppnar luckan precis så e. Upptäckt svartmögel i våran lägenhet. Skrivet av, orolig mamma. Min 2-åriga dotter har en mirakelmugg (som som man kan vända upponer utan att den läcker ) hos farmor och farfar.


Idag när vi var där skulle hon dricka ur den men det kom inget. Jag skulle hjälpa henne och skruvade av locket och upptäckte att plastventilen . Vid relativ luftfuktighet eller då fukten i materialet har en fuktkvot som överstiger är risken stor för att mögel och svamp ska bildas. Mögel i huset farligt för både vuxna och barn! Omfattande forskning visar att . Vet inte hur länge de vart där, men haft sovrummet i nästan år. Kan detta har påverkat min hälsa?


Har detta vart farligt för mig? Självklart ska jag ta tag i detta och . Precis när min dotter på år hade ätit två skivor vitt bröd upptäckte vi att de andra skivorna i påsen hade mögelfäckar på sig ( trots innan bäst före-datum). Hur upptäcker man att man har mögel , vi säger under ett golv?


Luktar det eller märker man av det i form av sjukdomssymtom?

Om du verkligen misstänker att du har det under golvet, så tror jag att någon måste komma med en fuktmätare som inte förstör golvet och . Vilka smittämnen man riskerar att bli smittad av beror både på hur de smittar och när och var de förekommer. All fukt är knappast farlig , men min näsa reagerar. Det finns många historier om hur mögelskador påverkar livet. Vi har upplevt mögel i våra barns skola, med huvudvärk, uppkastningar, trötthet, blekhet, samt återkommande bihåleinfektioner, vi kunde räkna ut att efter att skolan åter börjat efter lov, gick . Misstänker man att det finns mögel i huset, men inte kan hitta det, bör man anlita en specialist. Svartmögel bör bekämpas så fort man.


Hur får man bort svartmögel? Allt svartmögel är farligt och bör saneras omgående. Några små svarta prickar kan . Det beror på vilka mögelarter det rör sig om. Det kan vara riktigt farligt för hälsan med mögel. Lite svartmögel som bara sitter på ytan på en våtrumstapet i badrummet är lätta att torka bort och är mer en indikator på att ventilationen inte är tillräcklig än att det är farligt.


Kan mögliga grönsaker ätas om möglet skärs bort? Hur stor skall marginalen vara för att varan skall bli mögelfri? Vilka marginaler gäller för ost och bröd? Och hur pass farligt är mögel egentligen?


Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt. Kan potatisen ätas om det gröna skärs bort? Din gorgonzola ska vara möglig.


Men hur möglig kan den bli utan att du sätter din hälsa på spel? KIT Mat guidar dig till att hitta rätt mellan smaskigt och farligt. Tja, ligger den kallt förvarad i en stängd plastpåse bör det inte vara någon fara på . Vi har precis flyttat till ett hus och har konstaterat att det finns mögel , vi vet ju alla att det är ohälsosamt att bo så och jag undrar hur en hund reagerar på det?


Vilka symtom man ska hålla koll efter och hur farligt det är för honom att bo här. Vi letar efter nytt boende redan nu men man vet ju inte hur lång tid det tar. Fukt luktar inte, men organismer kan växa med fukt som förutsättning och då kan det lukta. Den vanligaste lukten i det här sammanhanget är lukt från mögel. Den brukar beskrivas som ”unken”, ”stuga” och ”källare”.


Mögellukten i sig är, troligen, inte farlig men är förstås inte trevlig att inandas eller lukta själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg