måndag 1 april 2019

Kondens på insidan av fönster

Orsaken är att yttemperaturen på glasets insida då blir mycket lägre än rumsluftens. När den varma och fuktiga rumsluften träffar den kalla glasytan, blir det kondensutfällning om temperaturen på glaset är lägre än daggpunktstemperaturen. Frostskador på fönsterrutornas utsida tycker vi är så dekorativa att många av oss till och med sprayar konstgjorda isblommor inför midvinterhe!


Däremot reagerar vi mycket negativt mot imma och is som uppträder på fönstrets insida. Vi skyndar oss att torka bort fuktigheten för att snabbt upptäcka att den nästan lika .

Har ni också fått kondens på fönsterglasen? Här får du veta hur du får bort fukten från fönstren. Fukt samlas på insidan av fönster i nederkant. Kondens insida fönster sovrum.


Immiga fönster – bra eller dåligt? Då kan fukt mellan rutorna inte ventileras bort och kondens bildas på ytterglasets insida. Ja, eftersom kondensen ofta stannar kvar länge kan fönstret ta skada och röta kan uppstå.

Börja med att kolla att du har en fungerande ventilation. Kontakta fönstertillverkare om du behöver mer . Problemet kan också vara att det blir imma på insidan av fönstret - alltså den sida av glaset som vetter åt rummet. Det här kan uppstå t ex på morgonen i ett sovrum. Detta är tecknet på att det är alldeles för dålig ventilation i rummet och att förbättra ventilationen blir då den primära åtgärden. Undvik och få bort kondens på fönster eller på insidan av fönster för att rädda fönstrenas livslängd och kvalité.


Vi ger snabba tips på hur du kan göra det. Nu under den kalla perioden i Sverige så är det många som uppmärksammar att det bildas imma och fukt på insida fönster och fönsterbågar. Det är ofta ett antal olika faktorer som samspelar men kondens uppstår alltid först på rummets kallaste yta eftersom det är där daggpunkten är som lägst och mättnad . När den varma luften från radiatorn strömmar fritt minskar risken för kondens på fönstrets insida. Blockerad luftström från radiatorn innebär att kondens lätt kan uppstå på insidan av fönstret.


Dålig ventilation – när luftombytet . På vintermornar så är det ofta imma och vattendroppar ( kondens ) på fönstren i sovrummen. Jag har ett ganska nytt hus och förstår inte att det skall behöva vara så. Vad du skall göra beror på var på fönstren du har kondens.

Om kondensen finns på fönstrens insida beror det . Ju fuktigare rumsluften är desto mer kondens blir . Andra orsaker kan vara dålig ventilation, hög luftfuktighet eller om gardiner hindrar luftcirkulationen, t. Fönster är konstruerade för att klara regn och fukt på utsidan men inte för att motstå långvarig kontakt med fukt på insidan. Om invändig kondens förekommer under lång ti . Den vanligaste kondensbildningen är imma på det yttre glasets insida. Då bildas kondens på den kalla ytan, dvs det yttre glasets insida. Anledningarna till att kondens uppstår är olika beroende var på fönstret kondensen uppstår.


Om det uppstår kondens mellan glasen i isolerrutan beror det på att limmet som håller ihop glasrutorna har torkat och släpper igenom luft. Speciellt när temperatur och luftfuktigheten växlar snabbt. Eller när det t ex regnar.


I normalfallet uppstår endast det här fenomenet när U-värdet understiger 1. Fårm man kondens på insidan av fönster kan det vara tecken på byggfukt eller otillräcklig ventilation intill fönstret. Grundels isolerglas har års garanti mot kondens och damm mellan glasen, samt ett års garanti mot sprickor i mellanglasen. Fenomenet kan även uppstå om inomhustemperaturen är allt för låg eller om fönstret är dåligt isolerat (gamla enkelglasfönster eller glaskassetter med höga u-värden).


Du kan vara ganska säker på att om du upplever kondens på insidan av fönstren , så är det ett tecken på att inomhusluften behöver bytas ut. VELFAC har sammanställt på basis av sina egna studier som gjorts tillsammans med SBi . Invändig kondens kan också förekomma vid kall väderlek på två- och treglasfönster men är då inte lika frekvent. Förekomsten av kondens på fönstrets insida minskar ju mer välisolerat fönstret är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg