torsdag 18 april 2019

Mögel i hus symtom

Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom , ibland så besvärande att den drabbade söker vård. Handlingsplan för att hantera sjuka- hus -problem (se länk). Det kommer ta ytterligare tid innan exakta svar ges vad som mögel orsakar och vad andra typer av fuktskadekällor leder till för hälsoeffekter.


Det vi inom saneringsbranschen ser då någon blivit drabbad t. Fälterfarenheten är den att mögel varierande . Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd.

Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person. De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel. Svartmögel orsakar allvarliga symptom och hälsoproblem såsom psykisk försämring, andningsproblem, skador på inre organ och även dödsfall. Problem med mögel är vanligt i hus , skolor och på arbetsplatser. Fukt i hus med mögel till följd är en vanlig anledning till hälsoproblem.


Vanligast är det att man känner lukten när man varit borta en tid och kommer hem eller att andra som inte bor i det mögelskadade huset upptäcker lukten när dem besöker huset eller. Vissa människor får inga problem av att vistas i en miljö där det finns mögel medan andra får symtom och kan bli sjuka. Dessa symptom är vaga, exempelvis att man ofta får hosta eller blir förkyld.

Det gör det svårt att utreda att det verkligen är möglet som orsakar det. Men det man kan se är att de i sjuka hus drabbas oftare och att det då är kopplat till detta, säger Ingemar Samuelson. Undvik hus med fukt och mögel eller . Jag undrar om någon kan berätta vilka symptom man får av att bo i ett mögelhus ? Vi hyr ett äldre hus sedan två månader tillbaka och har varit förkylda i stort sett hela tiden. Visserligen går det mycket flunssor just nu, men vi tycker ändå det är konstigt. Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer.


Nästan en femtedel av den vuxna befolkningen upplever att de har symptom som astma, hudproblem, trötthet eller huvudvärk, som de anser vara relaterat till bostaden, skolan eller arbetet. Svartmögel verkar ofta i hem och i byggnader till följd av vattenskador som är obehandlad. Svartmögel kan vara en källa till många besvär och symptom och kan vara en källa till vad som ibland kallas sjuka hus -syndromet.


Idag finns det en mycket större medvetenhet om svartmögel än tidigare och många . Många av de hälsoproblem som beror på inomhusmiljön har att göra med fuktskador och ventilation. Andelen personer som bor i hus med fukt- eller mögelskador minskar dock något, men fortfarande rapporteras lika mycket besvär och symtom på grund av inomhusmiljön. Temperaturen i luften avgör hur mycket vatten som . Precis som vi undviker möglig mat för att det kan göra oss sjuka så bör vi hålla oss borta från mögel i hemmet. Men till skillnad från mat som kan slängas så är det inte lätt att göra sig av med mögliga delar av huset.


Mögel i hemmet kan vara svårt att upptäcka, men om du andats in det under en längre tid så . Varit lärare i mögelskadat hus.

Massor med hus som snart ingen kan vistas i och en massa arbetsoförmögna blir dyrare än att t. Jag fick ett nytt arbete men på min nuvarande arbetsplats har har jag igen samma problem med samma symtom. Sjukdomar som orsakas av mögel uppmärksammas inte tillräckligt av läkare. Många som fått sjukdomssymptom av mögelskador har inte fått tillräckligt med hjälp.


Sari Mäki och Katri Nokela vid Andningsförbundet jobbar för personer som har drabbats av mögelrelaterade lungproblem. Sjukahus -sjuka är ett samlingsnamn för symptom som uppkommer när människor vistas i vissa byggnader. Ofta är det så att de symptom som drabbar en viss person försvinner efter att personen lämnat byggnaden, för att sedan återkomma när personen besöker byggnaden igen.


När så är fallet kallas . Utbredd enighet finns dock om att fukt och mögel i byggnaderna påverkar eller ger upphov till symtom hos vissa personer som exponeras (1). Sambanden mellan inomhusmiljön och hälsan är . Exakta siffror om antalet allvarliga mögel - och fuktskaderelaterade sjukdomar i Finland finns inte att tillgå. I varje fall handlar det om tusentals människor . De andra i familjen kankse inte har utvecklat några symptom ännu, eller så har de det men känner inte av det. Om ni misstänker mögel ska ni omedlebart undersöka saken.


Dels var problemet svårigheten att identifiera något ämne som var specifikt just för sjuka hus eller kunde knytas till specifika besvär. Och även om mögel luktar illa, är halterna av mögelsporer skyhögt högre i en skog om hösten, där ingen får symtom , än inomhus. Ett sjukt hus kom till sist att definieras . Sjuka hus ”- syndromet är ett välkänt begrepp som rymmer många oklarheter och som kan försätta hela arbetsplatser i gungning och ”dysorganisatoriskt” beteende (8).


Olika individer kan förutsättas vara olika känsliga och ”katastroftänk-benägna ” när de upplever störande lukt. Mögelskador väcker ofta rädsla, och orsaken .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg