tisdag 7 augusti 2018

Hur ökar man luftfuktigheten inomhus

Vi ger tio tips på hur du kan må bra inomhus i jul. Husuppvärmning i all ära, men ett för varmt inomhusklimat kan leda till att vi får ont i huvudet och blir trötta. När vi oftare vistas inne ökar koldioxiden i luften, vilket växterna omvandlar till ny syre.


Men hur kan man öka luftfuktigheten till en nivå så att växterna trivs? Om man inte har destillerat vatten men hur ska det gå till?

Bästa sättet att höja luftfuktigheten på. Bara det faktum att människor vistas och lever i ett hus hjälper till att höja fuktnivån genom att vi andas ut fuktig luft och genom våra vardagliga aktiviteter som matlagning, duschning etc. Men på vintern eldar vi gärna på lite extra hemma, med element och värmepannor.


Det gör inomhusluften torrare och kan orsaka besvär hos en del människor, men även för många av våra krukväxter, som trivs bättre när . I vårt hus ligger det på. Våra båda barn (år och månaders ) har ganska mycket hosta och har haft det under nästan hela tiden vi bott här (år snart). Nu minns jag inte vad luftfuktigheten låg på under sommarhalvåret m . Här undersöker vi närmare vad luftfuktighet innebär och hur du som husägare kan hantera det.

Hade varit intressant med ett förslag på vad man ska göra om man har väldigt låg luftfuktighet vintertid om man inte ska ställa dit en luftfuktare. Sänka ventilation vid låg luftfuktighet ? Vi bad därför Annika Ekstrand-Tobin, doktor i byggnadsfysik på RISE och tidigare skadeutredare att reda ut viktiga frågor om luftfuktighet inomhus. Luftfuktighet i källare ? I den kalla årstiden, när uppvärmning ger et torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten sjunka till RH. Så lockar luften fukt från alla tillgängliga källor, här bland våra kroppar, material såsom trä och textil, våra husdjur och även byggmaterial i hemmet. Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka.


Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till ökad tillförsel av mikroorganismer och förvaring av organiskt avfall inomhus kan exempelvis ge ökad exponering för både bakterier och . Har grader och fönstret på glänt (ja jag vet att jag är tokig, men jag gillar frisk sval luft i sovrummet). Det är minusgrader ute, tyvärr vill inte fuktmätaren för utomhusluften tala om för mig hur det står till (den är nog begravd under en snödriva på balkongen). Jo i alla fall så har jag bara luftfuktighet här . Så min fråga kanske inte bör vara.


Stort tack för svar och tips. Med högre temp inomhus (relativt uteluften), ökar ångtrycket utåt och det blir ännu torrare . Hur vädrar man lämpligast? Rätt luftfuktighet inomhus är viktigt för både din och ditt hus välbefinnande.

Du kan kortsiktigt också öka temperaturen i den del där du har fukt men långsiktigt går det inte att bo i ett hus som är för varmt, där är en förbättrad ventilation den bästa lösningen. Den torra inomhusluften kan ge besvär med torr hud och irriterade luftrör – meteorologens viktigaste verktyg. Att installera en luftfuktare är ett. För att öka luftfuktigheten finns det olika knep.


Men man kan också göra luften . Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Vid hög luftfuktighet avges mer emissioner från bl. Om man ändå önskar befukta så för allt i världen, gör inte detta i kanalsystemet. Du kan märka på växten att det är dålig luftfuktighet genom att bladen blir ovanligt torra och det inte känns som om det spelar någon roll hur mycket du vattnar. Bladen kan även ibland tappa färgen något.


Det finns dock några sätt man kan ta hjälp av för att öka fuktigheten i rummet. Dels kan du odla flera växter i rummet . Jag vet inte kvantitativt hur stor betydelse det har, men om man har mycket växter inomhus kommer det sätta sig molekyler på dem. Ett tillräckligt antal växter kan öka luftfuktigheten inomhus med omkring procent, vilket innebär en klart märkbar skillnad. Ett mått som ofta används är den relativa luftfuktigheten.


Det anger hur mycket vattenånga luften innehåller uttryckt i procent av mättnadsvärdet vid den aktuella temperaturen. På vintern, under riktigt kalla perioder, kan luftfuktigheten inomhus sjunka ner mot –. Vill man hålla nere inomhusluftens ånghalt bör man begränsa fuktproduktionen som t ex undvika att torka tvätt inomhus om man inte har torkskåp eller tumlare. Detta för att mättnadsvärdet ökar vid .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg