torsdag 16 augusti 2018

Vatten i krypgrund

Om det rinner in eller trycker upp vatten i krypgrunden bör man se till att dränera. Detta gäller också om grundmurarna är fuktiga. Fukt på och i grundmur kan ses som mörkare fläckar.


Kalk- och saltutfällning är vanligt och ses som en vit-gul beläggning. Innan man dränerar är det bra att se till så vatten från takrännorna leds .

Vad man tittar på utanför krypgrunden. Här ses fritt stående vatten på byggplasten i krypgrund Vid snösmältning och regn kan marklutning in emot utrymmet medföra en hög fuktlast vilken innebär att fritt vatten rinner in och blir stående i grunden. Samma risk kan även uppkomma då lite djupare liggande mer hårda jord- eller . Kommunen såg det genom att det strömmade vatten i avloppsledningen på gatan (så vi har även något brott på avloppsröret), de kunde senare lokalisera det till vår servis.


Vi har fått in vatten i vår krypgrund pga av detta, cirka 1-2dm på det djupaste stället. När det regnar stiger nivån, vi hade cirka dm när . Jag har ett år gammalt hus. Krypgrund helt på berg som sluttar från c:a meter till meters kryputrymme.

Vid den trängsta delen i ena hörnet, som ligger nedanför en lätt lutande berg finns en grop i berget under huset. Där står jämt vatten på en 2-meters yta. Vattenytan stiger ofta när det regnar. Fråga från Bo i Stockholms skärgård.


Mäklaren säger att det är från regn. Huset står på en bergknalle. Det ligger en gammal pump i vattnet som inte fungerar. Räcker det att skaffa en pump och pumpa ut vattnet. Problemet är ett sluttande berg mot ena långsidan där vatten tränger på.


Vi har grävt upp och försökt att gjuta en ränna för att avleda vattnet. Stenar i varierande storlek i krypgrunden där fukt tränger upp. Har grävt upp invändigt för att skrapa . Led bort vatten från stuprören. Lägg tvättat singel (ren från sand) närmast husgrunden så att inte grunden suger vatten från jorden.


Gräv upp och montera platonmatta eller isodrän där grunden ligger djupt. Gropen ligger mot grundmuren och idag har ägarna använt en manuell pump för att .

Markfukt tillförs genom kapillärsugning ifrån grundvattnet, men även regnvatten tar sig, tack vare gravitationen, igenom jordmassorna och gör att marken är fuktig. Det uppstår en jämvikt mellan jordlagrets kapacitet att suga vatten ifrån grundvattnet och trycket som gravitationen utöver på vattnet. Dränera huset som om det har en källare, alltså, gräv ett dike runt hela huset, dränera vattnet till en pumpbrunn, och pumpa ut överskottet till branddammen, eller ännu hellre ett dike i närheten. Jag skulle aldrig köpa ett hus med . Tecken att vara extra uppmärksam på är lukt i bostaden eller i krypgrunden , synliga angrepp av mögel eller fritt vatten i grunden, säger Mikael Aderskog, husexpert på Anticimex.


Om du misstänker fuktproblem i krypgrunden bör du göra en besiktning. Det kan vara svårt att bedöma tillståndet på egen han . Torpargrund och krypgrund. Det har nämligen visat sig att vatten kan transporteras kapillärt till och med i ytojämnheter på krossat material såsom singel och makadam. Då det regnar faller vatten. Ett kapillärbrytande lager under husgrunden har hög genomsläpplighet för vatten.


Bygger man nytt ska man kanske hellre välja platta på mark och om inte det är möjligt satsa på krypgrund utformade som varmgrun säger forskaren och konsulten Olle Åberg, som bland annat skrivit böcker i ämnet på uppdrag av Byggforskningsrådet. Mögel behöver vatten för att utvecklas, därför gäller . Att dränera runt ett hus med krypgrund som står på berg är lättare sagt än gjort. Hur man än bär sig åt finns det små sprickor i berget där vatten kan tränga in under grunden.


Dessa små sprickor uppfattas inte alltid som ”farliga” då man inte alltid ser med blotta ögat att de är fuktiga – men vatten som forsar under huset ger . För att få ett mått på vad procents relativ luftfuktighet innebär kan man säga att vid 1procent börjar det droppa vatten. Håkan Lundahl har sett åtskilliga hus från undersidan. Hans jobb är att ta sig in i krypgrunder som ibland inte är mer än centimeter höga för att leta efter fukt och fuktskador. Om ert hus har krypgrund eller torpargrund så kan det vara bra att se över dräneringen med jämna mellanrum. Det som normalt händer är att de kanaler som skall leda bort vatten från krypgrunden sätter igen och slutar att leda bort vatten.


Om vattnet från dräneringen leds till en . Liknande, men inte exakt. Det första jag skulle göra är att försöka byta slangen till PEM-slang, de håller för att frysa = du slipper vattenskador. Tvåa skulle vara att isolera den och ha lite vatten rinna .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg