onsdag 1 augusti 2018

Svartmögel fasad

Den vanligaste mögeltypen är svartmögel som ser ut som svarta prickar. Den växer bara på ytan, men förstör givetvis utseendet på huset. Omålat trä kan ibland angripas av blånadssvamp som ger en svartgrå missfärgning.


De växer inuti träet och kan därför göra viss skada. Men någon egentlig rötsvamp är .

Sammanfattning om mögel , så kallat svartmögel och svarta prickar på hus. Men om det däremot hittar in genom sprickor i färgen kan det orsaka röta i virket. Ju mer svartmöglet får fäste, desto djupare gräver det sig in och desto svårare blir . Hej Stora delar av norra fasaden på huset fick ny panel för ett par år sedan.


Innan panelen sattes upp grundmålades den med förtunnad linoljefärg. I år har vi tänkt måla den fasaden men svartmögel är etablerad på alla grundmålade ytor. Jag vill inte gärna skrapa eller slipa bort . Ska man verkligen behöva tvätta sin fasad ?

Det gjorde man väl aldrig förr? Sanningen är att påväxten av alger och mögel på våra fasader ökar. Orsaken är enligt vissa experter att vi har fått ett varmare och fuktigare klimat. Det innebär att ytlig påväxt av mögel och alger behöver motarbetas med . Det finns många olika slags mögelsvampar. En vanlig typ är svartmögel , som genom sin färg framträder tydligt på ljusa underlag.


De här svamparna växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt. Det som syns är de mörka sporerna, medan svamptrådarna ( myceliet), som . För att undvika sprickor i färgen som gör att sporerna får kontakt med virket bör man måla om sin fasad under de torra och varma sommarmånaderna. Den mikrobiella påväxten på fasader kan vara av helt olika karaktär. Alger, mögel - svampar, lavar och mossor är de vanligast förekommande arterna. Svartmögel kan ligga latent i flera årtionden för att börja gro . I det följande beskrivs de vanligaste ty- perna kortfattat.


Den fortsatta behand- lingen inriktar sig sedan i huvudsak på mögelsvampar, vilket är den typ . Saran_ i Småhus, garage, friggebo m m. Medel mot svart- mögel på trä- fasad som inte behöver. Tvätta bort mögel på fasad inför målning, räcker det.

Cecilia och Henrik köpte ett nybyggt hus men redan första året blev den vita fasaden mörkgrå av mögel. De sökte hjälp men säljaren var inte intresserad. Mögelsvampar finns i många olika slags former. Den egentliga svampen som är ofärgad är svamptrådarna (myceliet). Förr i tiden behövde man aldrig tvätta sin fasad.


Men på grund av att vi har fått ett varmare och fuktigare klimat i Sverige så ökar påväxten av alger och mögel. Svamp och alger trivs i fuktigt väder och hittar lätt till träfasader. Det är standard att vi tvättar våra hus inför en ommålning men i dagens läge så . Enkelt och effektivt med långtidsverkande effekt. Tar bort alger, mögel , lav, fett, sot och annan smuts.


Till staket, fasader, stenläggningar, utemöbler, markiser. Väder och vind klarar oftast av efterbehandlingen. Bara applicera och låt verka. NIX är en skonsam rengöring mot alger, mögel , fett, sot, smuts och annan påväxt på alla ytor utomhus och inomhus. I de allra flesta fall behövs inget efterarbete.


Försiktighetsåtgärder för användning. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning. Använd biocider på ett säkert sätt.


Bilden visar färgsättningsförslaget Sandhem från Alcro. Dagens färg innehåller effektivt skydd som skyddar färgytan så att mögel inte ska fästa och spridas, men det har ju ingen effekt på mögel som redan växer på ytan,. Vi är specialister på både fuktutredningar, mögelsanering och även att förebygga mögelproblem. Kontakta oss om du vill ha hjälp med sanering av mögel.


Tvättar träfasaden regelbundet så får du ett hus som mår bättre och håller sig fint längre. Smuts kan nämligen kapsla in fukt vilket gör att mögel och alger lättare fäster vilket i sin tur kan leda till att träet ruttnar. En ren fasad får dessutom huset att se nymålat ut längre.


Allt du behöver veta när du ska måla om din fasad. Om du inte vet vilken typ av färg som din fasad är målad med så försök ta med ett prov till färgaffären eller målaren, som kan analysera färgen och ge dig tips om vad du kan måla med. Den vita panelen är inte längre vit utan smutsig av svartmögel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg