tisdag 28 juni 2016

Eldhund kakelugn

Eldhunden används med fördel i par. Passar både till kakelugnar och braskaminer. Ställs på tvären i främre delen av kakelugnen. Kakelugnslera kg 2kr. Gnistgaller, kakelugn 6kr.


Reparation och underhåll.

En eldhund är en ställning som man lägger veden på i en eldstad. Välkommen in och kika på fler eldningstillbehör hos Nacka Byggnadsvård. Den är nytillverkad efter en modell från. Syftet med att stapla veden på eldhunden istället för direkt mot botten eller bakväggen i exempelvis en kakelugn , kamin eller öppen spis är dels att skapa bättre drag och dels att minska påfrestningarna på eldstaden . När temperaturen sjunker är det många som brassar på i kakelugnarna.


Bland det bästa jag vet är att tända en brasa innan frukosten och sitta och tomglo en stund medan elden tar sig. Det är nästan hypnotiskt att se elden sprida sig, att lyssna på det sprakande ljudet och känna den svaga doften av . På ett av Svenska byggnadsvårdsföreningens och Skånska Gårdars seminarier fick vi tipset att skaffa en kakelugnshund det vill säga en sådan eldhund eller vedbock som man vanligen har i öppna spisar men anpassad efter de mindre måtten i kakelugnens eldkammare. Det är en liten enkel sak, i princip ett plattjärn bockat .

Då jag har en kamin innan min rörspis använder jag den inte. Min ser ut som en enkel metallställning med ett metallband på var sida samt en band mitt på som håller ihop. Om du vill kan jag ta bild på den? Den klassiska eldhunden används för att lägga veden på i en eldsta kakelugn , öppen spis samt braskamin. Dessa hjälper till genom att skapa bättre drag runt veden och gör på så sätt att det är lättre att starta en brasa.


En både vacker och praktisk detalj i hemmet. På bilden ovan tänder sotaren de allra första flammorna medan Björn och Nella håller andan av förväntan. Tack och lov blev återinstallationen godkänd och äntligen får golvplåten, eldhunden och eldgaffeln fylla sin funktion! Och banne mig - värmemagasineringen fungerar ju! Hos Mariebergs hittar du ett brett utbud av tillbehör till eldstäder: galler, prydnader, sotluckor, spjäll med mera.


Lagersaldo visar antal m2. Vid köp lägg till Fraktklass E. Nytillverkade kaminer och vedspisar, gamla och antika vedspisar och kaminer samt tillbehör till kaminer och vedspisar, vedställ, vedkorgar, spissvärta m. Om man ska elda i en kakelugn som är kall så börja med att elda med lite tidningspapper så att en liten eld snabbt flammar upp. Det räcker för att värma den stillastående kalla luften i rörkanalerna så att draget kommer igång. På det sättet undviker du att det ryker in. En kamin eller eldstad ger värme och höjer trivselfaktorn i hemmet.


Oavsett om du har öppen spis, kakelugn eller kamin.

Gör höstmysigt hemma: Få ett. Pimpa brasan med ett gnistskydd eller en eldhund. Tänd en ljuslykta eller många blockljus i spisen när du inte eldar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg