torsdag 30 juni 2016

Mura in en vedspis

Vedspisen ökar charmfaktorn i sommarhuset. Sätt in den i en murad bänk som också ökar arbetsytan. Tål ett hydrauliskt kalkbruk hettan eller måste man använda något annat.


Mura in en vedspis i murstock. Nu är Mats dessutom ledig så nu arbetar vi konstant i princip med att få så mycket som möjligt gjort under de fyra lediga dagarna.

Fast fram tills i torsdags var det nästan bara en enda sak som tog upp all tid och energi – murningen! Mats har ägnat alla kvällar åt att mura upp och putsa för vedspisen, hällen . Vårt nya fina hus värms med direktverkande el, och så kan vi ju inte ha det. En skorstenssnubbe har kollat läget och planen är att sätta in en slang i befintlig kanal, nu ska vi bara bestämma oss för vilken vedspis vi vill ha.


Vi har surfat runt de senaste dagarna och kollat på wamsler och lohberger men det är . Nu behövde spisen ha något att stå på, dags att mura ett fundament. Spisen fick stå på pallar som hade hjul under så det var lättare att flytta, för en gjutjärnsspis väger sina kilon.

Sedan behövde den stå kvar i rätt höjd för att . Hoppas att ni har det bra! Här har vi börjat med projekt gjuta i köket! Vi har börjat sakta men säkert att gjuta en ställning, kan man kalla det, som vedspisen ska stå på. Drömmer du om att ha en vedspis i köket? Här är fina spisar att bli inspirerad av.


Och kolla vad man kan göra med en gammal uttjänt spis (nummer 10)! En klassisk svensk vedspis , Husqvarna nr 2 från ett kök i Växjö. Tillsammans med kökskaklet ger det en riktigt fin gammeldags . Olika vedspisar kräver olika typer av installationer. De klassiskt utformade gjutjärnsspisarna behöver nästan alltid muras in ordentligt. Det beror inte minst på att de måste brandsäkras.


Godset blir så varmt i sig, att brandrisken blir hög om det ligger an mot trä och andra brännbara material. För att få en jämnare temperatur och skydda ugnen bör man mura en kaka uppepå ugnstaket av eldfast lera armerad med järnspån. Ugnslera köper du enklast i satser där det bara är att läsa instruktionerna och tillsätta vatten.


Efter ett par dygn eller så kan du börja elda lite försiktigt.

Men som framgår av tidigare sidor så blev det inte så. Så här blev det till slut. En renoverad vedspis kommer på plats. Och så lyfts, snarare baxas spisen in på sin plats. Först muras ett fundament av lecablock.


Om man installerar en vedspis och vill ha en kåpa så går det att köpa färdiga kåpor hos diverse tillverkare. Kostar en slant ca 1000kr. Men det finns ett billigare och framför allt ett roligare sätt. Börja med att bestämma hur stor kåpan ska vara, klipp gärna ut kåpan i wellpapp eller liknande för att se om . Vi är i Färna och skall installera en gammal bergslagskamin och en renoverad vedspis och samtidigt försöka få till att allt ser riktigt gammalt ut. Ovanför öppna spisen så måste kåpan vara mura men att mura allt blir ett hiskeligt tungt arbete och en sådan stor kåpa blir inte bra för rörelser kommer.


Denna pin hittades av Anneli Emanuelsson. Hitta (och spara!) dina egna pins på Pinterest. Det var kanske enklast och man tyckte väl inte man behövde en jobbig och vedförbrukande bakugn när man hade en ny modern och vedsnål vedspis. För att inte behöva mura upp från grunden gjuts en platta ut. Nu över till det allra viktigaste: snickaren och jag pratade ihop oss om uteköket häromdagen och han föreslog att vi skulle mura in en vedspis istället för att ha gasolplattor.


Någon som har någon erfarenhet av vedspisar i utekök? Man måste väl ha en skorsten till det? Behöver mura om en vedspis invändigt. Söker nån som har erfarenhet av detta o som vet hur sätta nya stenar bäst. På så sätt har ni fått en fantastisk värmelagring som vara i flera timmar.


Här finner ni även täljstensplattor som sätts ovan på ugnstaket i er vedspis i stället så slipper ni hålla på att mura om er spis ugnstak. Finns även som dekor eller fondvägg. Reservation för skrivfel och prisändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg