fredag 24 juni 2016

Torr luft inomhus åtgärd

I december umgås vi mycket inomhus och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat. Vi ger tio tips på hur du kan må bra inomhus i jul. Ett tillfälligt knep är annars att sätta in växter som tillför fukt i luften, så satsa på några extra julblommor i år om du har för torr luft. När det är som allra kallast brukar det bli väldigt torrt inomhus.


Samma luft som värms upp till . Under den kalla säsongen kan luften inomhus kännas torr på grund av att luften utomhus innehåller mindre mängd vattenånga.

Så här kan du själv lösa problemet! Vi tillbringar upp till procent av all tid inomhus , men den luften innehåller mängder av föroreningar. Det finns sätt att förbättra den, men en luftrenare är inte bästa lösningen. Varm luft upplevs oftast som sämre än den är, medan dålig luft oftast upplevs som torr. Det är den årstid då den uppvärmda luften inomhus har en mycket låg relativ luftfuktighet.


För att förstå varför måste man veta att varm luft kan behålla mycket mer fuktighet än kall luft. När kall utomhusluft värms upp ökar luftens förmåga att behålla . Men vi har otroligt torrt inomhus.

Torr luft är ett vanligt symptom på sjukahus sjukan. Täppt i näsan, statiska klädesplagg och när det gäller växtligheten ett rent botaniskt slakthus (skulle tro att det är just för torr luft för att dom skall trivas). På vintern kan inomhus luften kännas torr , eftersom den relativa luft fuktigheten sjunker till 20– procent.


Under långa kalla perioder kan den relativa luftfuktig heten till och med sjunka under procent. Torr inomhusluft är ett normalt fenomen, och man kan . Men på vintern eldar vi gärna på lite extra hemma, med element och värmepannor. Det gör inomhusluften torrare och kan orsaka besvär hos en del människor, men även för många av våra krukväxter, som trivs bättre när . Alla erfarenheter talar för att 21grader C ± 1grader C är den temperatur som totalt sett ger bäst inomhusklimat. Vid temperaturer över grader C ökar klagomålen på torr och skämd luft. Välbefinnandet och den intellektuella prestationsförmågan avtar.


Värmeregleringen av rummet ska ske genom rätt inställda termostater på . Särskilt spädbarn och barn är mycket känsliga för torr luft , eftersom hud och näsa torkar ut snabbare och luftvägarna blir ännu ömtåligare. I vilket fall är det alltid en god idé att börja med att mäta inomhusluftfuktigheten, som till exempel med Trotec:s inomhus -termohygrometer BZ05. Kunskapen om vad det är i luften inomhus som orsakar människor olika typer av besvär och sjukdomar, är ganska välkänt och noggrant kartlagt. Alltför torr luft har en negativ påverkan på oss människor och kan ge upphov till saker som torr, kliande hu torrsprickor på händer och fötter, torra läppar, . Höst, vinter och vår har vi så torr luft i sovrummet att jag hostar mig igenom varje natt.


Har märkt att vår hyreslägenhet vi flyttade in i är väldigt torr.

Kläder på tork torkar fort som sjutton,. Detta driver mig snart till vansinne. Ju mer frisk luft det finns inomhus , desto mindre är risken att du får i dig dessa skadliga ämnen, säger Magnus Everitt, teknisk expert på Svensk Ventilation.


Främsta orsaken till att den upplevs som torr är, som påpekat, att temperaturen är för hög. Enkla åtgärder för bättre luft. Mycket ofta är diagnosen ” torr luft ” fel, istället är det temperaturen som är för hög. En sänkning av temperaturen ger en högre luftfuktighet.


Därför är det bästa man kan göra att sänka värmen om luften känns torr. Idag alstrar vi mycket mer fukt i våra bostäder än tidigare. Många duschar varje dag, vi tvättar och torkar inomhus. Off Topic: Jag har börjat misstänka att jag har väldigt torr och dålig luft i min lägenhet pga mycket elektronik, lite växter, och ofta lite för mycket.


Funderar du på om du har torr luft inomhus på din arbetsplats? Hur man upplever klimatet “inne luften” det så kallade termiska klimatet är lufttemperatur, strålningstemperatur, luftfuktighet och lufthastighet. Människans påverkan och upplevelse bestäms bl. Det är väldigt torr luft inomhus nu (läs nedan), det kan vara mycket irriterande och skapa svåra sömnproblem, speciellt för barn.


Att dricka vatten under natten kan hjälpa vid svår hosta men den relativa luftfuktigheten måste förmodligen höjas för att slippa hostan helt. Går hostan inte över eller är så svår att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg