onsdag 8 juni 2016

Vattnets olika former

Vid de temperaturer som råder på jorden förekommer vatten i fast, flytande och gasfas. Växlingarna dem emellan ger upphov till för vädret betydelsefulla f. Meteorologen Åsa Rasmussen berättar om vattnets tre former. Det kan vara fast som is, rinnande eller i gasform som vattenånga. Ett mänskligt öga kan inte se vattenångan, men den finns där.


Vindar tar tag i den och till slut kyls den ner.

När ångan kyls ner kommer den kondensera till flytande form igen, molekylerna drar. Arenan är Finlands största tjänst för webb-tv och -radio. Nederbör med 1biljoner ton per år, har flera olika former : oftast regn, snö och hagel, samt i mindre mängder från dimma och dagg. Kondenserat vatten i luften kan även bryta solstrålar för att bilda regnbågar. Ytavrinning ansamlas i avrinningsområden som flyter till ned i floder.


En matematisk modell som används för att . Dessa former kallas också aggregationsformer eller faser och är något vi ständigt stöter på i vardagen. Här är några fler exempel på materia i olika former. Vatten förekommer helt naturligt i tre olika former , eller aggregationstillstånd: som gas (ånga), som vätska (flytande) och i fast form (is).

När vatten fryser till is tar det mer plats. Det beror på att vattenmolekylerna då bildar ett regelbundet mönster, det vill säga en kristall, där det finns tomrum mellan molekylerna. Ett experiment om vattnets olika former , från arbetsområdet Vatten, på Malmö delar, Malmö stads lärplattform. Varför försvinner vatten som får stå i ett glas över natten?


Vad kallas vattendropparna som gör att badrumsspegeln blir immig? Vad menas med vattnets kretslopp? Dessa frågor och många fler kommer vi att arbeta med . Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om fysikaliska företeelser och sammanhang utifrån egna upplevelser och . Gas kallas också för ånga den finns i luften, men vi kan inte se den.


När ångan kommer upp i luften och blir avkyld förvandlas den till små vattendroppar som blandar sig med varandra och bildar moln. Den fasta formen för vatten är IS. Det finns olika ord för när ett ämne övergår mellan olika former.


Vattnet fryser vid 0- grader och . När ett ämne går från fast form till flytande form (is – vatten ): smälta. Forskare vid Stockholms universitet har med hjälp av röntgenstudier funnit att två olika former av vatten med stor skillnad i struktur och täthet kan. När ångan har blivit tungt, så förvandlas det sen tillbaka till vatten.


Fråga: Vad tror ni att det kallas när gas blir till flyande vatten igen? Gas (ånga) flytande designed by Péter Puklus for Prezi Is är fruset vatten.

Oftas består is av vatten men ibland även koldioxid. För vanligt sötvatten fryser det vid - minus, men för saltvatten är det från minus grader och neråt. Vatten ånga (gas form) Det är en lös (gas) form av vatten, . Centralt innehåll Lgr 1 Kemi 4-6.


Teori: Vatten kan anta olika former , fast, flytande och gasform. När is hettas upp blir svängningarna kraftigare och kraftigare på molekylerna. Alla ämnen, oavsett om de är grundämnen eller föreningar, kan uppträda i tre olika former eller faser, fast form, flytande form eller gasform.


Vatten är ett bra exempel på detta: . Det är temperaturen som avgör vilken form ett ämne har. Hur vattnets kretslopp fungerar är värdefullt för barn att känna till. Det innebär att vattnet cirkulerar runt, mellan de olika formerna gas, flytande och fast.


För att vattnet skall ändra sig mellan formerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg