onsdag 8 juni 2016

Torpargrund ventilation

För att en uteluftsventilerad krypgrund ska få tillräcklig ventilation bör utrymmet mellan bottenbjälklaget och marken dimensioneras för ett luftflöde eller med ventilationsöppningar enligt tabellen. Fukttekniska konsekvenser. Bra ventilation , lika stor sommar och vinter. Ingen ventilation på vintern då man ville undvika kalla golv.


Ventilationen vintertid för in kyla i den moderna krypgrunden.

Den kylan finns kvar i marken när varm och fuktig luft kommer in sommartid. Det finns både naturlig ventilation och styrd ventilation. I regel strävar man efter att ha undertryck i bostaden, d. Detta för att ett omvänt förhållande kan medföra kondens då varm fuktig inomhusluft genom övertryck letar sig ut genom springor i konstruktionen, särskilt vintertid. Uppstår jordlukt, mögellukt eller elak . Torpargrund med fuktproblem.


Här hittar du tips om torpargrund , ventilation , isolering och hur du håller borta fukten i torpargrunden. TrygghetesVakten krypgrund är krypgrundsavfuktaren som får enkelt plats ner i det trånga utrymmet i torpargrunden.

Styrenheten är mm hög och bottenarean är 100x140mm. Står ditt hus på krypgrund ? I så fall finns anledning att vara lite extra uppmärksam. Många hus med den konstruktionen får nämligen allvarliga problem.


Vid inspektion av grunden kunde jag inte se några fuktskador etc men jag tyckte att både luften och sanden kändes lite fuktig. Min fråga är om det är lämpligt att montera st Pax 260 . Får jag spinna vidare på tråden? Har precis som melleg ett gammalt hus med torpagrund och måste ifrågasätta lite. Vad är det som säger att det inte kan funka i år till? Stänga ventilation på isolerad krypgrund vintertid?


Många äldre hus byggdes med torpargrund och senare krypgrund , dvs en ihålig grund som ventileras med utomhusluft. Denna typ av husgrund placerar huset ovanpå marken utan källare eller isolering mot markytan, vilket gör att regnvatten kan rinna in under huset. Vi på GEAB har under flera år samarbetat med TrygghetsVakten och åtgärdat problem i otaliga krypgrunder. Vi besöker er fastighet och kontrollerar er krypgrund. Det vi i nybyggda hus kallar torpargrund har funktionsmässigt ingenting gemensamt med den gamla traditionella torpargrunden.


I många fall kan undertrycksventilering i kombination med förbättrad ventilation i boutrymmena räcka för att bli av med lukten.

Bristfällig ventilation i hus och krypgrund kan ofta utgöra en bidragande orsak till problem med fukt. Rätt tryckförhållanden och ventilation skyddar mot fukt. I ett hus uppstår ofta olika tryckförhållanden, beroende på dålig ventilation.


Det vanliga är att man vill eftersträva ett neutralt tryck på alla våningar. Var tredje torpargrund kan få fuktproblem, visar en undersökning från Anticimex. En åtgärd för att minska problemet är att ventilera mindre – och då inte få in varm luft som kondenserar. Stoppa fukten i er grund risk för mögelskada- kolla er krypgrund.


Ungefär varannan krypgrund drabbas av fukt- och mögelskador. Särskild uppmärksamhet bör iakttagas så att högsta tillåtna fukttillstånd inte överskrids i uteluftsventilerade krypgrunder för att undvika skador. Skapa ett mindre övertryck i grunden via varmare aktiv ventilation inifrån huset sensommar, höst och blöta vintrar så länge som huset innehåller mindre fuktighet än grunden.


Dock skiljer sig dagens krypgrund på några punkter väsentligt från den gamla torpargrunden – dels är värmeisoleringen i bjälklaget över kryprummet mycket bättre idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg