torsdag 10 november 2016

Radon i hus symptom

Weiter zu Är radon verkligen så farligt? Jag har bott i ett radonhus i år utan. Hälsorisken vid radonexponering är att drabbas av lungcancer som gäller för befolkningen i genomsnitt.


Enskilda individer kan exponeras för radon utan några hälsoeffekter men det betyder inte att radon är ofarligt. Rökning tillsammans med radon ökar risken kraftigt.

Undersökningar visar ett tydligt samband mellan ökad radonhalt i bostaden och ökad risk för lungcancer. Vad är det med radon som gör det skadligt? Metallatomerna som frigörs under sönderfall av radongas är skadliga när de fastnar i vår lungvävnad.


Om radon är en hälsofara, vad är symptomen ? Lungcancer kan vara den långsiktiga effekten. Här får du information om vad radon är och när det är farligt. Du får också veta hur du mäter radon och hur du sanerar radon.

Det är när radonhalterna i ett hus eller på en arbetsplats är höga som det kan vara skadligt för hälsan. Om inte ett hem är testade för radon gas med en speciell sats, kan de boende vet inte deras hälsa är i fara. Det tar långvarig exponering för radon att göra betydande skada på en persons hälsa. De som lider av radon förgiftning, dock lider många av samma symptom som patienter med lungcancer. Ordet radon ger kanske de flesta av oss obehagliga förnimmelser.


Vi vet att det har med radioaktiv strålning att göra, att denna kan vara cancerframkallande och att den som råkar ut för ett radonhus dessutom riskerar stora ekonomiska förluster. Vetskapen är inte sällan lite ”luddig”, vilket sannolikt bidrar till en större oro och . I med att radongas är luktfri och genomskinlig så är den också omöjlig att se och lukta sig till. Tyvärr är det så att det inte riktigt finns några symptom på att man har fått en påverkan av radon mer än att man i så fall får lungcancer – men då är det redan försent. Både radon i vatten och radon i inomhusluft förekommer. Om man andas in radonhaltig luft fastnar radonpartiklar i luftvägarna och kan skada cellerna i luftvägar och lungor.


Ju längre tid man tillbringar i radonhus och ju högre radonhalt man utsätts för desto större är risken att drabbas. De är EXTRA skadligt om mann är rökare. Har man ett värde över 2är man i ett hus med för MKT . Sjukahus -sjuka är ett samlingsnamn för symptom som uppkommer när människor vistas i vissa byggnader.

Ofta är det så att de symptom som drabbar en viss person försvinner efter att personen lämnat byggnaden, för att sedan återkomma när personen besöker byggnaden igen. Radon är bara farligt för rökare. När så är fallet kallas . Den vanligast förekommande isotopen är radon -22 som bildas vid sönderfall av radium-2och ingår i den sönderfallskedja som börjar med uran-2och slutar med bly-206.


Då radon har en halveringstid på dagar, sprids gasen lätt, till exempel från uran- och radiumhaltig berggrund in i hus. Har ägnat större delen av eftermiddagen åt radon efter flera tips om hyresvärdar som inte gör något åt för höga radonhalter. Det är tyvärr så med lungcancer att när man får symptom är man oftast obotbar. Det orsakar inga allergiska reaktioner, ingen svindel, trötthet eller andra liknande symptom.


Det rekommenderas att radonbekämpning beaktas redan i byggskedet, varvid kostnaderna blir lägre än vid sanering. Det lönar sig dock att mäta radonhalten såväl i nya som gamla hus , om man inte vet radonhalten. Vanliga symptom på dålig inomhusluft.


Ligeledes kan et for højt luftskifte også være med til at øge koncentrationen, da du risikere at skabe et endnu lavere tryk inde i boligen, der så er medvirkende til, at radongasserne bliver suget op fra jorden under dit hus. Tætn huset, så radon ikke kan trænge ind. Undersøg de konstruktioner, der grænser op . Dålig ventilation kan ge allvarliga problem för ditt hus. Luften som vi andas in inomhus innehåller det livsnödvändiga syret men även mindre nyttiga ämnen som ozon, radon och aromatiska kolväten. Det är mycket viktigt att veta vilken typ av radon huset har innan man åtgärdar husets ventilation.


Diagrammet visar risken att få lungcancer av radon fram till års ålder. Strålsäkerhetsmyndigheten. Swedish Radiation Safety . Nu är det är dags att mäta radon.


Resultatet av mätningen visar om det är nödvändigt att sanera ditt hus. Diese Seite übersetzen Robert H.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg