måndag 30 januari 2017

Elda i pelletskorg

Pelletskorg vilka förutsättningar? Framförallt för att man inser hur lätt det faktiskt är. Använd pelletskorgen i kaminen hemma eller ta med den ut i skogen. Värm kaffet eller grilla korven.


En korg med många funktioner, där pellets spelar den centrala rollen. Vi på Scandbio producerar 1 förnybar energi, .

I stället för att köpa en pelletskorg kan du elda pellets i IKEAs bestickställ. En säker plats att ställa korgen. Att elda med pelletskorg blir mer och mer vanligt. Har varit på byggmax och införskaffat en sådan här pelletskorg. Har aldrig eldat med pellets förut så nu har jag lite funderingar.


Hur tänder man enklast pelletskorgen? Hur mycket pellets går åt för att elda i ett par timmar? Ytterligare en fråga, pelletskorg brinner ju uppifrån å ner, när det bara är glöd kvar, kan jag då fylla på mer pellets eller måste jag vänta ut tills det slocknat i korgen?


Citat från: danielskrivet apr-kl 17:57.

Jag testade pelletskorg i min spiskasett . Elda pellets i kamin, öppenspis och kakelugn med pelletskorg för jämnare eldning! På bilden IKEAs pastainsats (kr) till pastakastrullen! Man fyller en korg med pellets och antänder bränslet uppifrån.


Förbränningen blir då jämn och långsam. En normal brinntid är 0-tim, vilket ger en avgiven effekt . Jag tänkte berätta om eldning i kakelugn med pelletskorg. Det är som det oftast är, ju mer du betalar när du köper anläggningen desto mindre arbete behöver du sedan lägga ner. Vill du elda med pellets i braskaminen eller den öppna spisen så kan du använda en pelletskorg. Korgarna finns i olika storlekar och beroende på storlek så ger en fylld korg värme i cirka . Vi har med detta projekt visat att en enkel pelletskorg i många fall kan vara ett riktigt bra alternativ.


De kostar bara några hundralappar och möjliggör pelletseldning direkt i öppna spisar, braskaminer och kakelug- nar. Innan man börjar elda i kakelugnar som inte använts på länge måste man först besiktiga och provtrycka skorstenar och eldstäder. En kakelugn som inte eldats på tre år. Vill du inte heller spendera massa pengar på att bara testa? Vi har använt ett bestickställ från IKEA och insett att budget-varianten fungerar minst lika bra som ordinarie pelletskorgar.


IKEA:s pastainsats fungerar bra som pelletskorg. Gör att du kan elda m pellets i braskamin.

Lättast är att elda med briketter och pellets. De ger mindre sot än ved och dessutom luktar det mindre. Vill man elda med pellets i braskamin måste man ha en pelletskorg. Briketterna slängs in som ved. Eldar man med ved är det viktigaste att den är ordentligt torr.


Nyhuggen ved kan ha en torktid på två år. Jag har testat en pelletskorg i min kamin. Men det är ju väldigt likt att elda ved så den där önskvärda effekten av låg effekt under lång tid får man inte med briketter. Det fungerar riktigt bra i kaminen.


Så pellets kanske man ska elda i pannan och veden i kaminen. Ved från ett försurat område kan innehålla tungmetaller. Med en pelletskorg kan du elda med pellets även i den öppna spisen eller i en braskamin. Om du har tröttnat på vedhanteringen så kan en pelletskorg vara ett alternativ!


Energimyndigheten har testat pelletskorgar i kaminer och öppna spisar. Upplagd av Tech Blog of . Det är något med levande eld som slår an en sträng i det innersta, ursprungliga hos oss. Elden har ju också i alla tider funnits med som något som gett liv, både i form av värme och genom att den har gjort det möjligt att tillaga föda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg