torsdag 12 januari 2017

Rekuperativ värmeväxlare

Storleken och konstruktionsutformingen bestämmer återvinningskapaciteten. Med temperaturverkningsgraden mäter man värmeväxlarens effektivitet. Alltså förhållandet mellan den . En värmeväxlare används för att överföra värmeenergi från ett medium till ett annat. Mediet kan till exempel vara vatten eller luft, men även andra fluider och i enstaka fall även fasta partiklar.


Värmeväxlare kan exempelvis användas för att bibehålla värme vid ventilation, eller för passiv kylning.

Värmeväxlare har många tillämpningar inom energiteknik, kylteknik (jämför kylare) och processindustri. Några olika typer av värmeväxlare illustreras i bild 1. I värmeväxlaren överst i bilden, en rekuperativ värmeväxlare ,. Vätskekopplade värmeväxlare är uppbyggda med luft-vätske- batterier i den varma respek- tive den kalla luftströmmen. Batterierna sammankopplas med cirkulerande värmebärare var-. Trots detta förekommer den i mindre omfattning än korsströmsvärmeväxlaren.


Detta beror till största delen på att det kan finnas en risk för överläckning av förorenad frånluft till luftbehandlingsaggregatets tilluftssida. Den roterande värmeväxlaren karakteriseras av låga tryckfall, vilket leder till låga fläkteffektbehov och därmed . Värmeväxlare i ventilationssystem används för att minska energin som behövs för att värma upp luften som tillförs en byggnad.

Inte bara uppvärmningsbehovet minskar utan även värmeeffektbehovet. De fem vanligaste lösningarna är olika effektiva i sin förmåga att återvinna värme ur frånluften och överföra . Regenerativ värmeväxling kallas den typen av värmeväxling där luftflödena kommer i kontakt med varandra. De två flöden som värmeväxlas i regenerativa värmeväxlare är ofta lika stora och därmed är de två temperaturverkningsgrader också lika stora. Roterande värmeväxlare är av sådan typ.


Både rekuperativ och regenerativ motströmsvärmeväxling kan ha temperaturverkningsgrader högre än 0. Några naturliga frågor är följande Kan kondens försvåra genomströmningen i en rotorkanal? Vilken tjocklek har vattenfilmen för en given avfuktning? Båda frågorna kan besvaras genom att beräkna den vattenvolym som kondenserar och med den beräkna den . FTX-ventilation medför mindre undertryck i byggnaden, jämfört med FVP- ventilation, utan att luftväxlingen försämras.


Motströms FTX värmeväxlare. Rekuperativ värmeväxling innebär att värmen strömmar genom en värmeväxlande yta. Då värmeväxlingen sker intermittent genom att ett material omväxlande värms och kyls . Det görs eftersom resultaten ska kunna jämföras med andra modeller som prövas och för att få en säkerhet i provresultaten.


Ett problem som uppstår är då aggregaten används i verkligheten råder aldrig givna och ännu . Detta sker med hjälp av en värmeväxlare som kan vara rekuperativa eller regenerativa. Som en tumregel kan nämnas att för varje 100-tal grader som förbränningsluften värms så minskar bränsleförbrukningen med cirka. Dessa temperaturer medför . Plattvärmeväxlare är en vanlig lösning för värmeåtervinning i centrala luftbehandlingssystem i flerbostadshus.

Vätskekopplad värmeväxlare, batterivärmeväxlare, är en indirekt rekuperativ värmeväxlare. Värmen växlas mellan luft och vätska. En metod att bestämma rotorläckage genom att mäta temperaturer före och efter en stillastående rotor testades med gott resultat. Svårigheten är att mäta avluft och tilluft omedelbart efter rotorn.


Evaporativa värmeväxlare. I renblåsningssektorn renspolas frånluft i. Denna är ibland plast- belagd på frånlufts- sidan för att öka korrosions- beständigheten. Denna typ av vvx används när roterande vvx ej kan användas pga. Verkningsgrad: –.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg