torsdag 20 juli 2017

Golvvärme luftburen

Med Legalett luftburen golvvärme drivs värmen genom hela grunden med vanlig luft i helt slutna kanaler. Att golvvärme är den mest bekväma formen av uppvärmning är de flesta överens om. Hela golvet fungerar som värmeavgivande yta.


Värmen sprids underifrån till rummen och gör inomhusklimatet jämt och behagligt. Temperaturen på omgivande ytor i ett rum har stor inverkan på vår uppfattning om komforten.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik - Viivilla. På senare år har det skett en uppgång för luftburen golvvärme i villor. Tekniken är inte ny, men har hittills mest använts för uppvärmning av offentliga lokaler. På den svenska marknaden dominerar idag systemet Legalett, som består av luftkanaler som ligger ingjutna i husets bottenbetongplatta. Golvvärme är ett värmesystem som värmer upp golvet för att sedan avge värme till rummet.


Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pellets- panna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning.

Den äldre delen är uppvärmd med luftburen golvvärme. Huset är byggt på betongplatta. Luften går i golvet och släpps ut i små galler på fönsterbrädan under alla fönster. Uppvärmningsaggregat och fläkt mm verkar vara från 50-talet. Hur fungerar detta system?


Ger det tillräcklig värme? Artikeln om temperaturproblemen i Familjebostäders hus Skogskarlen engagerar Ny Tekniks läsare. Systemet med luftburen värme har både motståndare och förespråkare. Hej, har ett gammalt ut från 60-talet med Bacho luftburen golvvärme som större delen av året är avstängt. Golvvärmesystemet klarade inte leverera tillräckligt med värme när det blev runt -eller lägre . Med golvvärme kan du dessutom slippa fula radiatorer utmed väggarna och sänka temperaturen i resten av hemmet med ett par grader eftersom golvet värmer upp hela rummet.


Golvvärme kan användas under vinylgolv, laminatgolv, träparkettgolv . Detta ger en skön och behaglig värme utan synliga värmekällor. Luftburen golvvärme fungerar så att varmluft leds genom . Med tillämplighet avses följande:.

Att värma luft och sprida ut i ett hus är det överlägset mest energieffektiva värmesystemet. Det märks mycket tydligt i mätningar och på. Trägolv spricker, mattor isolerar, överföringsförluster, tröghet mm.


De är dock ett bra alternativ framför allt för flervåningshus då risken för vattenskador blir minimalt. Det finns dock ett antal nackdelar. Den luftburna golvvärmen kopplas ofta till en frånluftspump eller liknande. Både de vattenburna och de . Traditionellt sett har man ett separat värme och ventilations system i sin bostad. I takt med att BBR kraven skärps har man nu möjlighet att med enbart ventilationssystemet värma.


Vattenburen golvvärme och radiatorer ersätts av det luftburna värmesystemet och varje lägenhet utgör sin egen brandcell. Vilken värmesystem är att föredra med plus och minus för kostnad (känner att bergvärme blir för dyrt på fritidshuset)? De alternativen vi kollar på, vattenburen golvvärme (installationskostna driftskostnad?) luftburen värme (oväsen, istallations och drifts-kostnad?) Vi kör egen brunn och kommunen är Ekerö . Den främsta fördelen med vattenburen golvvärme är att det passar till vilken typ av värmekälla som helst, och dessutom är det ett flexibelt värmesystem. En nackdel å andra sidan är att det kostar en del per kvadratmeter om det rör mindre och enstaka utrymmen.


En annan form av golvvärme är luftburen golvvärme , och detta . Mycket att tjäna med omfördelning i din lokal. Nyproduktion eller befintliga lokaler , OptiHeat är ett optimalt energisystem. Men fördelarna framträder tydligast vid energisanering av befintliga lokaler.


Med golv och som radiator i stället för luftburen värme kan mycket energi sparas och arbetsmiljön avsevärt förbättras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg