fredag 14 juli 2017

Ventilation på vinden

I moderna, välisolerade hus blir det hög relativ fuktighet på den uteluftventile- rade vinden under vintern. Detta är en ne- gativ effekt av den ökade isolertjockleken vilket kan leda till påväxt av mikroorga- nismer och missfärgning av underlagsta- ket. Vinden är ungefär lika kall som ute- luften eftersom . Därför hjälper det inte enbart med ökad ventilation av bostaden.


Bättre är att direkt satsa på installation av en för kallutrymmen anpassad avfuktare istället för att få dubbla utgifter i form av både ventilationsaggregat och avfuktare. Med avfuktare på vinden kan man också tilläggsisolera utan kommande problem med mögel.

Ventilation på vinden – Ingen luftspalt vid takfoten. Antalet skador på kalla ventilerade vindar har ökat. Nya rapporter visar att av alla svenska kallvindar har mögelpåväxt.


Risken är störst vid kalla områden där den relativa luftfuktigheten blir som högst, till exempel vid ett nordligt hörn, långt ner mot en ventilerad takfot. Olika lösningar för att hantera fukt på vindar genom styrd ventilation. Upptäcks de tidigt brukar det räcka med att förbättra ventilationen i bostaden och täta vindsbjälklaget upp mot vinden. Byt ut träkonstruktioner som är skadade av mögel eller röta och täta läckage. Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott.


En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden , har efter flera års forskning blivit verklig.

Problemen uppstår vid kraftig ventilation av uteluft, regnläckage eller då fuktig luft läcker upp från innemiljön till vinden och kondenserar där. Mycket kan dock göras åt saken om man ser till att ventilera rätt. Jag har just blåst upp ett ton lösull på vinden och i samband med det också monterat mögelstoppers i takfoten. I takfoten har jag satt en ventilator.


Fukt på vind - hur komma tillrätta med detta? Processen förvärras ofta av att de tilläggsisolerade husen är äldre och saknar ångspärr i taket, samt att den enda ventilation som finns är självdrag. Inbyggd byggfukt kan också innebära fukt- och mögelskador på vinden. Behovet av ventilation varierar från vind till vind och över året.


Att ventilera en vind för mycket kan även det orsaka problem. Om uteluften är kall kyls luften på vindsutrymmet ner och kan orsaka kondens mot det kalla yttertaket. Med tiden kan hela insidan på taket bli sotsvart. Oftast är det inte taket som är orsaken till att mögel får fäste på vinden , oftast beror möglet på att det är en felaktig ventilation i boendeytan som gör att . Trygghetsvaktens avfuktare skyddar vinden med hjälp av smart mätning, styrd ventilation och värme. Effektivt skydd mot problem med fukt.


Du ökar tillförseln av fuktig luft. Lars Tobin tycker att ventilationsdominansen kring fuktpro- blem på vinden i diskussionen skapar fel fokus. Vi måste bygga lufttätt mot innemiljön och vattentätt i yttertaket mot utsidan.


Sedan måste vi ha lagom mycket ventilation. En framtid helt utan ventilation ställer stora krav.

Problemen med fukt blir större med mycket ventilation på vinden , och en åtgärd är att stänga till en del av ventilationen. Mer om ventilation på vinden. Tak kan antingen göras ventilerade eller oventilerade.


De ventilerade innebär att yttertaket är skilt från vindsbjälklaget av ett ventilerat utrymme. Om inte vindsbjälklaget är tätt så kommer inomhusluft att läcka upp. Denna luft är fuktig och när den kommer. God ventilation på vinden och breda luftspalter i snedtak ansågs nyligen vara ett bra sätt att transportera bort fukt, men enligt en rapport från SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, är det bättre att istället ventilera så lite som möjligt för att på det sättet höja temperaturen i vindsutrymmet.


Att kosta på sig ett litet . Ocab hjälper dig att säkra värdet och funktionen i ditt hus genom att utreda och åtgärda fuktproblem i krypgrund och på vinden. Fuktproblem går att åtgärda oavsett om de beror på dålig ventilation , läckor eller brister i byggnadskonstruktionen. Om du misstänker fuktproblem på vinden eller krypgrunden är . Fukt i luften som kommer till vinden från utifrån genom ventilation , luften kondenserar på vinden vid ogynsamma omständigeter.


Skilda undersökningar pekar på att ca två tredjedelar av alla kalluftsventilerade vindsutrymmen redan har mikrobiell påväxt (till exempel mögel) Eftersom mögelsporer och mögelgifter sprider sig . Rådet blir att ventilera ”lagom”. Kontrollerad ventilation. Det är svårt eller omöjligt att byggnadsteknisk skapa rätt ventilation för en kallvind som täcker både tidigt driftskede (byggfukt) och kontinuerlig drift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg