tisdag 11 juli 2017

Ved till braskamin

Stora fördelar är att även fuktig ved kan brinna och så ger den väldigt lite aska. Brinner dessutom länge och har en mycket bra värmeförmåga. Passar både till vedspis och kamin. Kan dock vara svår att klyva.


Vi visar dig hur du eldar på rätt sätt i din braskamin från Contura.

Det är viktigt att rätt mängd ved andvänds vid upptändning av din kamin , se vår nya film. Det du ska tänka på när du köper färdigkluven ved är att den är torr. Annars måste du lagra den en längre tid innan du kan elda med den. Ved erbjuds i både säckar och i större partier. Eldar du kontinuerligt i din braskamin och har möjlighet att lagra några kubikmeter är det betydligt billigare än att köpa veden säckvis.


Det avgörs helt och hållet av din kamin. Det står i manualen exakt vilket det längsta måttet på ett vedträ kan vara.

Men som sagt, titta i manualen. Vi har ganska nyligen köpt en villa där det finns en braskamin och vi gläder oss över kommande brasor. Men vi är osäkra på vilket slags ved vi ska elda med. Men det är inte bara att slänga in ved och tända på.


En lokal eldstad kan vara en braskamin , en kakelugn, en braskassett, en köksspis, en pelletskamin – kort sagt allt som inte värms med vatten. Kall ved ger dåligt värmeutbyte. Se till att brasan får tillräckligt med syre. En braskamin är trevlig på många vis.


Inte bara för att den sprider hemtrevnad framför soffan, utan också för att den kan vara en riktigt lönsam affär. Vedeldning värnar om miljön och ingår i det naturliga kretsloppet. Ved är ett biobränsle som vid förbränning inte ökar . Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till procent och bidra till att luften blir bättre där du bor. Lönn - Lönn är ett mycket mångsidigt träslag.


Omtyckt vid möbeltillverkning men mindre använt vid vedeldning. Björk - Björk används ofta i den öppna spisen, eftersom det inte slår så mycket gnistor ( torr ved ).

Björken är ett vackert träslag och brinner med vackra, blåaktiga flammor. Lars Mytting, författare till succéboken Hel ved , ger dig råd om vad som är viktigt att tänka på när du eldar i en eldstad. Våra braskaminer bränner rent, effektivt och miljövänligt vid korrekt användning.


För att uppnå optimal förbränning skall primärluften till brännkammaren normalt styras mycket noga varje gång man lägger ny ved i braskaminen. I praktiken glöms detta ofta. Tänkte att denna tråden skulle handla om för och nackdelar med bricketter. Priser och inköpsställen etc. Det är ofta kraftigt salthaltigt, vilket förstör både braskamin och skorsten.


Elda aldrig heller med drivved i kamin. Impregnerat eller målat trä och spånplattor avger giftig rök och ånga, därför får det inte användas som bränsle. Använder du för lite ved eller om den är för grovt kluven uppnås inte rätt temperatur inuti kaminen. Många som krokat på trenden att elda med ved i kamin , brasa eller panna har minst lika hälsovådlig luft hemma i vardagsrummet som på en hårt trafikerad stor.


Vilken ved är bäst till braskaminer ? Vi rekomenderar att använda klyvd björk eller bokträ, som har förvarats i minst år utomhus under tak. Ved som förvaras inomhus, har en tendens att bli för torrt och därmed brinna ut för fort. Veden ska helst fällas om vintern, då fuktigheten är optimal. Jag har nu en liten insats kamin som står i en ram av täljstensplattor. RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR VEDELDNING.


I BRASKAMIN , ÖPPEN SPIS ELLER LIKNANDE ELDSTÄDER. Ta hänsyn till dina grannar. Till exempel innehåller röken sot, partiklar och andra ämnen som kan besvära många människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg