onsdag 19 juli 2017

Luftfuktighet inomhus gränsvärden

Undvik en relativ luftfuktighet som överstiger RF långa perioder. Det finns inga ” gränsvärden ”, vad jag vet. Min rekommendation är dock att man inomhus ska undvika att i långa perioder ha en relativ luftfuktighet som överstiger RF.


Om luftfuktigheten i längre perioder . Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur.

Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan. Var försiktig – de här extremvärdena är också gränsvärden.


En stor mängd partiklar kommer in med utomhusluften. Hur mycket partiklar som kommer in beror på vilket ventilationssystem byggnaden har, om det finns otätheter och hur byggnaden vädras. Vi reserverar oss för eventuella felakfigheter och ändringar i lagsfiftning med mera.


Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet. Arbetsmiljöverket har inga gränsvärden eller rekommendationer om hur låg eller hög .

Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor . Lokalerna bör ha ett undertryck. Avsiktlig luftföring får endast anordnas från rum med högre krav på luftkvalitet till rum med samma eller lägre krav på luftkvalitet. Gränsvärde ( o. C) Riktvärde ( o. C). Flera studier har även kommit fram till ett det finns ett samband mellan fukt- och mögelskador inomhus och följande hälsobesvär: Huvudvärk.


Säkerställ god ventilation i byggnaden och håll relativ låg luftfuktighet inomhus (20– RH). Fuktteknik och fuktighet inomhus normal luftfuktighet inomhus. För att bedöma fuktinnehållet i material använder man olika typer av fuktmätare. Mätning i luft utförs med fuktighetsmätare . Hög luftfuktighet inomhus kan vara ett hälsoproblem då risken för tillväxt av mögel och dammkvalster ökar vid höga luftfuktigheter. Snitt låg på grader varmt (ja du läste rätt) och luftfuktighet på 18.


Inneklimat – temperatur, relativ luftfuktighet , luftomsättning och koldioxid. Komfortzon – temperatur och relativ luftfuktighet. T = 20–oC och RF = 30–.


Socialstyrelsens allmänna råd om temperatur inomhus. Luftfuktighet och upplevd temperatur.

Någon som kan röra till det är luftfuktigheten. När luften är fuktig utomhus känns det kvavt och varmt på sommaren inomhus medan det på vintern kan kännas kallare än vad temperaturen visar. Tekniskabyråns information.


I organiskt material som är fuktigt under några veckor eller mer och vid en relativ luftfuktighet över är risken stor för mikrobiell växt, dvs. Fuktskada och därmed de hälsoproblem. Numera ifrågasätts denna teori, och det finns inga användbara gränsvärden för Total-VOC-Halter som normalt förekommer inomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg