tisdag 9 september 2014

Mögel sjuk

Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom, ibland så besvärande att den drabbade söker vård. Det går i detta sammanhang inte att med säkerhet säga vad som är effekter av fukt respektive mögel. Det är generellt känt och av ingående forskning framkommet att mögel för med sig hälsoeffekter och symptom hos oss då vi vistas i miljöer där möglet fått fäste. Genom den kroppsliga och nervsystemspåverkande effekten kan sjuk person vara röd till rödflammmig eller blek i hyn och ha svårt att bli solbrän annat än bli.


Mögel i hus kan ge autoimmun sjukdom - sjuk av mögel. Att mögel i hus kan vara framkallande särskilt till olika luftvägssymtom och hudåkommor är idag känt och vederlagt.

Mörkerbilden vid kopplande till olika sjukdomar finns fortfarande men börjar ljusas upp. Metaforiskt beskrivet är det som att skrapa en . Det var då hon insåg att det var lägenheten som gjorde henne sjuk. Hur kan det yttra sig kroppsligt?


Karin är idag en välbalanserad . Har du något av dessa symptom? Då kan du ha blivit sjuk av mögel. Precis som vi undviker möglig mat för att det kan göra oss sjuka så bör vi hålla oss borta från mögel i hemmet.

Men till skillnad från mat som kan slängas så är det inte lätt att göra sig av med mögliga delar av huset. Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd. Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person.


De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel. Jennifers och Krichans lägenhet renoveras från fukt och mögel. För andra gången på två år.


Wallenstam tar oss inte på allvar, säger Krichan Wihlborg. På min förra arbetsplats blev jag utsatt för mögel. Jag var konstant sjuk med olika inflammationer i kroppen, bland annnat bihåleinflammation, luftrörskatarrer och öroninflammationer.


Andra symtom var ständig verk i bihålorna, huvudvärk samt en ihållande torr hosta och trötthet. Den dåliga inomhusluften . Sjukdomar som orsakas av dålig inneluft eller mögel uppmärksammas inte tillräckligt av läkare. Många som fått sjukdomssymptom av mögelskador får inte den hjälp som behövs, påpekar Andningsförbundet. Berätta gärna om dem på kommentarplats!


Läraren Monica Grankulla-Häggblom var sjuk i år. Ibland är fläckarna kombinerade med den karaktäristiska doften av mögel. Men hur påverkar egentligen fukt och mögel inomhus vår hälsa?

Man vet egentligen ganska lite idag om hur fukt och mögel i huset påverkar vår hälsa. Det finns indikationer som visar på att man kan bli sjuk av . I journalen finns ett så tydligt besked som det är möjligt att få. Orsaken är dålig inomhusmiljö med fukt och mögel i lokalerna.


Läkarna har funnit och tagit bort svamp, det vill säga mögel , i hennes lungor och detta kommer . LINKÖPING 2LINKÖPING I flera år bodde Lotta Fäldt Magnusson i en lägenhet i Ljungsbro som var drabbad av svartmögel. Nu lever hon med allergiska problem för resten av livet. Psykofarmaka, terapi, motion etc. Så här skriver Mia, en av Utmattningsskolans medlemmar som genom Utmattningsskolan insett att hon är mögelförgiftad: ”Jag blev sjuk vid års ålder och har varit svårt sjuk sedan dess.


Då gick jag i grundskolan och skulle . Astma, huvudvärk, hudirritationer. Personal och intagna mår dåligt på Norrtäljeanstalten. Man kan konstatera att mögel finns överallt och att de lever av att bryta ner organiskt material.


Jane Engman tvingades sluta som. Problem uppstår när mögelsvamparna kan växa till för då kan stora mängder sporer, mer eller mindre luktande kemikalier eller mögelgifter spridas i miljön. Det som krävs är tillräckligt med fukt. Du ska inte behöva bo i sjuk lägenhet. Fukt kan uppträda inomhus genom . Misstänker du att det finns fukt- och mögelskador i din lägenhet?


Vänd dig då omedelbart till fastighetsägaren. Det är inte tillåtet att hyra ut en bostad som gör människor sjuka , men då det saknas gränsvärden för just fukt och mögel kan ärendena bli . Och även om mögel luktar illa, är halterna av mögelsporer skyhögt högre i en skog om hösten, där ingen får symtom, än inomhus. Ett sjukt hus kom till sist att definieras som en lokal där fler än vanligt mådde dåligt på något sätt. Slumpen ville att intresset för sjuka hus stod i sitt flor just vid den tidpunkt när .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg