fredag 19 september 2014

Kallras skorsten

När man eldar stiger den varma röken uppåt och kall luft kommer nerifrån och skapar ett undertryck som ger draget. Undertrycket i en rökkanal ökar med temperaturskillnaden mellan den varma rökgasen i kanalen och den kallare luften utanför. För att få bra drag i en skorsten bör . Oct Vid kalla årstider med hög fukt eller påträngande vindar kan kallras uppstå.


Detta ökar om man har ett undertryck (mer frånluftsflöde än tilluftsflöde) på sitt ventilationssystem då rökkanalen används som en tilluftskanal.

Vet egentligen inte om tråden hör hemma här eller under värme, men jag testar. Skorstensröret är ett stålrör inuti ett isolerat . Kallras i spisinsats post Dec kallras från badrumsfläkt. Feb Kallras via spiskassett, lämplig åtgärd? Slutligen så skall skorstenen inte monteras så att den skapar olägenheter för grannar.


En annan sak som är bra att tänka på är att om det är kallt ute kan det uppstå så kallade kallras från luften som kommer uppifrån. Detta är dock enkelt att förhindra genom att vara noga med att stänga spjället när kaminen inte används. Beroende på vilken sorts skorsten ni har så finns det olika storlekar på kanalerna.

Oct Hur kommer det sig att kallras uppstår, exempelvis vid ett fönster? När du köper ett hus bör du alltid se till att undersöka husets skorsten noggrant. Ta hjälp av fackmän för att säkerställa att konstruktionen fortfarande är tät, och beställ gärna en provtryckning också för att vara på den säkra sidan.


Kontrollera också att spjället fungerar som det ska, så slipper du kallras den vägen. Det kan även ha uppstått ett så kallat ” kallras ” vilket sker när luften avkyls och faller nedåt i skorstenen. Då bildas ett luftlock som gör att röken stannar i kaminen och läcker ut genom luckan.


Det bästa sättet att undvika detta är att först värma upp skorstenen, med t ex papper. Men det är också viktigt att veden är torr, det är . Om du har en emaljerad eldstad så kan emaljen skadas,. Uteluftskanaler har ofta ett spjäll som kan stängas när eldstaden inte används. Kom bara ihåg att öppna spjället när du ska elda. I hus med balanserad luftventilation bör bostaden förses med extra tilluft.


Samtidigt elimineras problem med kallras från kanalerna. Det finns många lägenheter där eldstäder inte kan användas på grund av otillräckligt drag. Ventilatorn hindrar också regn att tränga in i kanalerna och . De flesta väljer att inte använda sina eldstäder på grund av att kallras i skorstenar som ger illaluktande rök som kommer in i lägenheterna vid tändning. Problem som uppstår i samband med otillräckligt .

I flera fall kan det utveckla kallras , vilket kan resultera i att rök kommer ut i ett rum. Korrekt förbränning kräver konsekvent lufttillförsel. Ett rökgasfläktsystem från exodraft tillåter dig att reglera din skorsten. Fläkten är placerad ovanpå skorstenen och utvecklar ett sug som tillåter rökgaserna att . Kontrollera att det är drag i öppnaspisen, det är mycket vanligt att det är kallras öppnaspisens rökkanal=luften kommer in via rökkanalen. Finns det någon gräns på hur hög en skorsten får vara,i mitt fall ca.


Oct Luktar skorsten inne när man inte eldar i kaminen - Varmepumpsforum. Så jag antar att undertrycket i huset gör att skorstenen blir som en tilluftsventil och därav lukten. Då kan det bli kallras ner genom skorstenen. Premodul tillverkas i småländska Markaryd.


Den passar alla kaminer och eldstäder, är CEmärkt och testad av Sveriges. Anpassad till respektive kaminmodell. Det viktigaste att tänka på när man eldar i flerfamiljshus är att ventilationen fungerar korrekt.


Rökgasspjäll för att förhindra kallras. Detta gäller inte bara i den lägenhet där man skall bruka eldstaden utan, ventilationen måste fungera i samtliga lägenheter som ligger intill den skorsten som eldstaden är ansluten på. Bilden visar hur ett fungerande.


Vad har du för övrig uppvärming i huset ? Vi eldar med pellets så vår skorsten är alltid i gång så vi har aldrig såna problem med vår braskamin, den blir liksom varm på en gång. Oct Vedpannan är borttagen och ersatt med bergvärme, men skorstenen finns kvar. Eftersom det är ett uppenbart kall-ras genom den öppna skorstenen så har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg