måndag 15 september 2014

Montera skorsten

Vår skorsten installerar du på din kamin utan att behöva en befintlig murstock i hemmet. Den levereras i en färdig byggsats med utförlig beskrivning. Följ med vårt arbetslag till en villa där vi installerar kamin och skorsten.


Vi får vara med från början då kaminen. Eventuellt inrede i kaminen eller tyngre beklädnader, som täljsten eller kakel, kan monteras på din kamin efteråt. Nu har sotaren precis vart här och godkänt så tänkte dela med mig av vårat bygge!

Vi köpte en Nordpeis Tokyo, ett oeldat uts. Skorstenen blev en Premodul som vi bygger in i ett schakt då den kommer gå längs snedtaket. Placeringen av kaminen blev inte exakt . Hugg upp eller borra ut hålet i murstocken och montera inmurningsstosen. När hålet är urplockat och du har tagit bort ojämnheter så gör rent hålets yta ordentligt. Pensla hela ytan med vatten.


Då får du en bra fästyta mot bruket. Sätt inmurningsstosen på plats i hålet och tänk på att bruket måste sluta tätt kring stosen.

Insatsröret måste monteras i rätt riktning, det finns pilar på utsidan av röret som ska peka uppåt vid montering. Ett insatsrör kan anslutas direkt på exempelvis kassettinsatsen via en kassettövergång eller görs ett arbetshål stort nog för att få in en bottenkona strax ovanför anslutningsröret till skorstenen (ca 2dm), det har ingen . Dock ej gips eftersom en gipsskiva som utsätts för värme konstant och under en längre period försvagas. Innan du börjar elda i kaminen är det viktigt att skorstensfejarmästaren besiktigar.


Det följer oftast med monteringsanvisning när man köper sin kamin, och det enda man behöver ta hjälp med är en provtryckning när allt är installerat och klart. Här beskrivs de moment som ingår vid en normal braskamininstallation där man saknar en befintlig rökgång och även måste montera en ny skorsten. Börja med val av montagetyp enligt sidan 6. Montering av sidodragen skorsten.


Glöm inte att montera innertaksplåter om sådana skall användas. Har systemskorstenen specificerats (mängdats) av. Använd gärna vår mall för kontrollplan! Lätt att montera Modulex skorsten. Den låga vikten gör modulerna lätta att hantera, speciella fundament behövs aldrig.


Modulerna staplas på varandra och fixeras oftast med ett låsband. Moduler med olika läng och böjar med olika vinkel, gör att skor- stenen kan ta nästan vilken väg som helst från eldstaden till taket. Innan du installerar en braskamin måste du göra en Bygganmälan.


I vissa lägen kan det även vara nödvändigt med ett bygglov, t. Tag kontakt med Byggnadskontoret i din kommun för att få mer information om vad som gäller i din kommun.

Kalkylen utgår från en installation av en rak skorsten. Prisuppgiften är ungefärlig. För att vi ska kunna lämna en slutgiltig offert behöver vi göra ett . Insatsrören är godkända för skorstensrenovering genom typgodkännande samt har års materialgaranti.


Skorstensrenovering med Insatsrör innebär att ett rostfritt syrafast böjbart rör monteras i hela kanalens längd. Röret monteras normalt uppifrån och ner. Skorstensskydd (Skorstenshuv)– ett effektivt skydd för din skorsten mot regn, snö, frost och vind.


Dessa naturliga fenomen kan skada en skorsten och orsaka korrosion, kondens, sprickor, skador. Vi kan hjälpa dig med att förlänga livslängden på din skorsten genom att montera en skorstenshuv på skorstenen. Att renovera din skorsten genom att täta skorstenens insida är både säkert och kostnadseffektivt samtidigt som det gör din skorsten både gas- och röktät. Den släta ytan ger även bättre drag och förhindrar sotavlagringar.


Har du en murad skorsten som behöver renoveras kan du även montera våra insatsrör på insidan av din . Vi behöver hjälp att montera vår planerade kamin, gör ni det också? Vi installerar både kamin och skorsten åt våra kunder. De flesta av våra kunder vill ha hjälp med just detta och även med övriga delar som bygganmälan etc. En skorsten är en investering som ska åldras med samma värdighet som resten av ditt hus.


Vår skorsten (så kallad elementskorsten) är svensktillverkad och bygger på en unik konstruktion som är lätt att montera och som är anpassad för vårt stränga nordiska klimat. Våra eldstäder passar också till de flesta . För den som aldrig fått varken en kamin eller skorsten installerad i hemmet, förklarar Esben Nøhr från Heta vad som är viktigast att tänka på: “Skorstenen ska installeras så att det inte kan uppstå någon fara för brand eller hälsomässiga problem. Som privatperson får man gärna själv montera en skorsten , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg