onsdag 10 februari 2016

Varför vatten är viktigt

Eftersom kroppen kontinuerligt mister ungefär till liter vatten om dagen, via normala kroppsfunktioner, behöver detta vatten fyllas på för att kroppen skall fungera. Törst uppkommer dock först efter det att kroppen redan har börjat torkas ut och därför är det viktigt att dricka vatten kontinuerligt. När du väl börjar känna dig . En människa består till av vatten.


Utan vatten kan människan inte leva. För er som kör halvfasta alá 5:vet hur viktigt det är att få i sig extra vatten.

All mat innehåller vatten och på fastedagarna måste vi dricka mer och få i oss det vatten som vi annars får i oss genom maten. Att få i sig tillräckligt med vatten är avgörande för att kroppen ska kunna prestera – oavsett om man tränar aktivt eller inte. Dels fungerar den som smörjmedel i . Vi får ofta höra hur viktigt det är att vi får i oss tillräckligt med vatten varje dag.


Vi påminns om det i tidningsartiklar, på TV, i skolan, på arbetet, på radion, på baren, på reklamskyltar, direktreklam, adresserad post, röster i brevlådan… Nåväl, riktigt så långt har det väl inte gått, men det är helt klart något det talas en hel del om! Vi kan klara av att leva utan mat längre tid än vi klarar oss utan vatten. För nyfödda är siffran procent.


Massor av vatten inuti är lika viktigt för huden som all världens lotioner och krämer utanpå.

Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att . Vatten löser salter, kolhydrater, . Att vi får i oss tillräckligt med vatten är viktigt för att kroppen ska kunna fungera som den ska. När vi känner oss törstiga har kroppen redan börjat bli uttorka och därför är det viktigt att vi fyller på med vätska regelbundet. Ungefär en liter vatten bör vi få i oss varje dag, utöver den vätska vi får i oss genom . Undersökningar har visat att barn presterar bättre i klassrummet om de får dricka vatten regelbundet. Koncentrationsförmågan stärks och de har lättare att ta till sig kunskap.


Det är en naturlig del för att immunförsvaret ska stärkas och kunna . Inte bara är dricksvatten behövs för att överleva, men varje ekosystem på jorden och många mänskliga verksamheten är beroende av det i någon form . Levande organismer behöver vatten för att överleva. Alla syre-beroende organismer behöver vatten för att stöd i andning processen, vissa organismer, t. Du vet säkert redan att vatten är viktigt både för ditt utseende och hälsa. Vilka effekter har vatten på din kropp? VATTEN FÅR HJÄRNAN ATT FUNGERA ORDENTLIGT Visste du att hjärnan består av nästan vatten?


Faktum är att hjärnan är beroende av vatten, i balans med . Våra kroppar försöker bibehålla en balans i . Det är i flytande vatten som livets kemiska reaktioner sker, eftersom levande varelser till största delen består av denna vanliga vätska.

Trots att vi alltid matas med att det är viktigt att dricka mycket vatten glömmer många av oss bort att fylla på vätskedepåerna under dagen. Skippa läsken och mjölken nästa gång du är törstig – det är vatten som håller dig piggare och friskare. I I-länderna har de flesta människorna tillgång till rent vatten.


Tidigare var grundvattnet viktigt som källa till dricksvatten. Numera är vattenbehovet i många I-länder så stort att ytvatten från floder och sjöar renas till dricksvatten. På många ställen finns det ändå en osäkerhet om vattnet är verkligt rent.


OmVärlden har listat fem . Stockholms universitet uppmärksammar detta med en serie populärvetenskapliga föreläsningar av våra forskare som tilldelats ERC-medel. Föreläsningarna är öppna för alla. Rektor Astrid Söderbergh Widding hälsar välkommen. Varför är vatten så unikt och viktigt för vår .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg