måndag 15 februari 2016

Förbättra ventilation i källare

Bytte för år sedan fönster till nya 3-glas och tog bort en stor del av tilluften då dessa inte har några. Tips på god ventilation - Viivilla. Några åtgärder man kan göra för att förbättra ventilationen är: Täta fönster och dörrar.


Montera tilluftsventiler. I dag, med täta byggnader och utan varma skorstenar, är det svårt att få en självdragsventilation .

Behandla källarväggarna med kallasfalt. Isolera från utsidan med cellplastskivor. Gräv igen och återfyll med kapillärbrytande skikt som makadam. Golvet bör luftas undertill. Principen för mekanisk ventilation – luft sugs med takfläkt ut genom utluftventiler och ersätts med ny via tilluftventiler.


Ska du utföra förändringar i huset, kontakta antingen en vvs-ingenjör som är duktig på ventilation eller skorstensfejarmästaren. Husdoktorns recept för ett friskt hus - källare och grund. Koldioxid i ett hus ska ligga runt 3ppm.

Förutom mögel och fuktskador i källare , badrum och på vind kan en bristfällig ventilation orsaka allergi, huvudvärk och astma. Ingen ifrågasätter det faktum att god ventilation är en förutsättning för frisk luft. Dr Luft berätta mer om hur du kan förbättra ventilationen i din bostad. Det kan vara svårt att klara alla krav på god ventilation i alla bostadens utrymmen i hus med självdrag. Vilken ventilation har din bostad?


Fukt kommer in i källarens grundkonstruktion och rum genom grundvatten, regn, ventilation och den fukt som vi via olika aktiviteter tillför, t. Källare vars vägg är fuktig. Färg lossnar det möglar Här ges ett tydligt exempel på hur markfukt kommit in genom grundmur i en källare. Färgen har flagnat och fläckar av . Broschyren syftar till att. Bilden visar exempel på vart värmen i ett hus kan försvinna ut. Har köpt hus och behöver förbättra ventilationen i huset.


Det tar bara en helg att montera en luftsolfångare, som med hjälp av en fläkt pumpar in varm och torr luft i källaren så snart solen tittar fram. Risken att källaren är fuktig är stor. Dels är den nergrävd i marken, som nästan konstant är våt. Om jag sätter in friskluftsventiler på entreplan, finns det då inte risk att ventilationen blir sämre i källaren ?

Behöver jag då även förbättra frånluften? Spontant tänkte jag sätta fuktstyrda pax-fläktar i tvättstuga och badrum. Tvättstuga rakt ut från väggen och i badrummet till den kanal som går mot skorsten. Med en tillförlitlig ventilation i ditt hus andas du renare och friskare luft som ger dig möjlighet att behålla ditt och dina barns hälsa.


En tillräcklig ventilation tar bort lukt, matos och skadliga gaser från byggnadsmaterial. Samt förebygger fuktrelaterade mögel- och rötskador. Små barn är känsligare än vuxna och har lättare för . Andas du frisk luft hemma? Kan jag förbättra ventilationen i mitt hus?


När du monterar ventiler och fläktar från PAX så säkerställer du en. Rum större än mbör utrustas med två eller flera ventiler. Finns det ventilation i källaren ? För att inte fukt ska bli kvar i källaren behöver du en bra ventilation. Se till att öppna eventuella ventiler för att få bättre luftcirkulation, men inte för mycket eftersom det kan göra att det blir onödigt kallt.


Har du dusch i källaren är det lämpligt med extra ventilation så att inte fukten . Men vad kan jag då göra för att förbättra min ventilation ? Börja med att kontrollera hur frisk luft utifrån, s. Har man bytt fönster i ett hus med självdragsventilation är det lätt hänt att ventilationen försämrats. I de gamla fönstren fanns ofta otätheter mellan vägg och karm där tilluften kunde komma in. Housegard Scirocco - förbättra luftkvaliteten i din källare. Att använda källaren som extra bovåning är för många en dröm. Kanske planerar du att inreda nya rum, bygga en bastu eller göra plats för en verkstad?


Men en källare med dålig luft är otrevlig och kan dessutom vara direkt skadlig att vistas i. För att undvika dålig lukt och mögel behöver bostäder och lokaler en god ventilation. Det kan även hjälpa till att förebygga astma och allergiproblem samt förbättra vårt välbefinnande och vår koncentrationsförmåga. Vanligast är nog att man tänker på fuktiga och råkalla källare , kondens på. Ett bra ventilationssystem eller avfuktare kan bli en lönsam investering om det.


I samband med köksrenovering och tankar kring imkanalen har jag även börjat fundera kring vår ventilation. Nyinstallerad jordvärmepump och ventilationen är självdrag. Vad jag funderar över är om vi behöver en frånluftsfläkt på det övre planet, (här finns ingen wc) utan .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg