onsdag 17 februari 2016

Sota imkanal

Inlägg om Sotning av imkanal skrivna av Richard Svensson. Vill du göra den lagstadgade sotningen själv behöver du tillstånd av din kommun. Sedan är det bara att skaffa rätt verktyg och ge sig upp på taket.


Du måste dock kunna visa att du kan hela sotningsledet, från säkerhet på tak till sotningsteknik. Länge var det bara sotarna som fick klättra upp på villataket och sota ur .

Det är skillnad på sotning av eldstäder och rengöring av kökets imkanal. Ett bra riktmärke är att utföra sotning av imkanal och spisfläkt var tredje år. Det har gått år sedan lagändringen genomfördes, har du inte sett över din imkanal under den tiden börjar det verkligen bli dags. Försäkringsbolagen har nämligen börjat se en ökad risk för olycka hos hushåll som inte håller köksfläkten ren.


Sen om man har kunskapen att göra det själv så går ju det bra, precis som med övrig sotning om man behärskar det hela. Annars är nog mitt tips iaf. Jag lät lägga in imkanalen ihop med övrig .

Sotverktyg, lämpliga dimesioner och material? Varnar för falska sotare - nwt. Imkanal längs med bjälklag? Regelbunden rengöring av imkanaler kan vara bra och kan minska risken för brandspridning till imkanal , vid brand på spis.


En stor del av rengöringen kan man utföra själv enligt instruktionerna för den egna anläggningen. Har du synpunkter på det som . Folk släpper in dem och då säger sotaren att de kan sota eldstaden samtidigt. Tidigare innebar begreppet sotning att både rengöring och enklare brandskyddskontroll gjordes samtidigt.


Sotningsverksamheten är numera uppdelad i två separata uppdrag – sotning och brandskyddskontroll. Lagen ger också kommunen rätt att efter ansökan låta fastighetsägare själv sota eller överlåta åt någon annan. Sedan regelverket blivit förändrat, så ingår detta uppdrag inte längre i sotarens uppgifter. Spisfläkten och imkanalen är dock fortfarande en viktig del av ventilationssystemet. Det är inte längre lag på att sotaren ska rensa din köksfläkt och imkanal.


Men lagen om att det måste göras finns kvar. En film från Sotarverktyg AB i Sandviken. Rensning av ventilation och.

Hur ser ventilationen ut i din fastighet? Vi på Peter Sotare kommer gärna och kartlägger dina rök- och. Uppringaren säger att sotaren befinner sig i privatpersonens bostadsområde just nu eller att de inom kort ska till dina grannar och sota imkanalerna. Det är nog dags nu, när rengjorde du din imkanal senast, frågar de bland annat.


Enligt Per Nisser, chef för räddningstjänstens förebyggande avdelning, . Som fastighetsägare är du ansvarig för att imkanalerna i din fastighet rengörs och brandskyddskontrolleras. Svar på vanliga frågor som Brandkåren Attunda får angående sotningen. Kraftig nedgång i sotning av imkanaler.


Där behovet är som störst blev minskningen störst. Nedsmutsad imkanal i villa . Insidan av en imkanal - Peter Sotare utför kanaldokumentation - ,rh:. Hur löser man krock mellan skåpstomme och imkanal i kök? Möjlighet för den enskilde fastighetsägaren att sota sin egen eldningsanordning omfattar endast sotningsmomentet, dvs. Tidsintervallet för brandskyddskontroll är två, fyra eller åtta år beroende på typ av anläggning och hur ofta den används.


Räddningsnämnden ansvarar för all sotning. Det finns möjlighet för enskilda att själva få utföra rengöringen ( sota ) på sin egen fastighet eller att låta annan behörig utföra rengöringen på sin fastighet. Fett är brandfarligt och om det tar eld skapas höga temperaturer i din imkanal – vilket kan leda till allvarliga bränder.


Därför ska alla storkök samt alla restauranger enligt lag låta rengöra sin imkanal med jämna mellanrum. Typ av spis, grill eller ugn och hur ofta du ska sota.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg